Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή η ρύθμιση για τα έκτακτα μέτρα της αγοράς ηλεκτρισμού που θα περιλαμβάνουν το ύψος της φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στο περιθώριο της υπογραφής της δανειακής σύμβασης της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ΕΤΕπ στην νομοθετική ρύθμιση θα προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του έκτακτου τέλους για τους ηλεκτροπαραγωγούς που θα κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να επιδοτήσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Το τελικό ύψος της οικονομικής στήριξης πάντως δεν θα γίνει γνωστό πριν τις 2 Αυγούστου αφού μέχρι τότε θα έχουν ανακοινωθεί τα τιμολόγια των πράσινων τιμολογίων και η επιδότηση θα έρθει και θα «κουμπώσει» πάνω σε αυτά ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν με κόστος άνω των 15 έως 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Χωρίς τις επιδοτήσεις και με την φόρα που έχουν πάρει οι τιμές χονδρεμπορικής εξαιτίας της ανωμαλίας που προκλήθηκε με το διασυνοριακό εμπόριο αλλά και λόγω αυξημένης ζήτησης, οι τιμές προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 20 λεπτά.
Τον Ιούνιο το μέσο τιμολόγιο ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στα 16,3 λεπτά που με την μεγάλη έκπτωση 31% που πρόσφερε η ΔΕΗ, κατέβασε το ειδικό τιμολόγιο στα 13,5 λεπτά που ήταν και το φθηνότερο της αγοράς. Καθοριστικός θα είναι και τον επόμενο μήνα ο ρόλος της Επιχείρησης, αφού πρακτικά με την προσφορά του τιμολογίου της θα καθοριστεί και το ύψος της επιδότησης. Το ΥΠΕΝ ασκεί πιέσεις στους καθετοποιημένους παίκτες της αγοράς (όσους έχουν προμήθεια και παραγωγή ενέργειας μαζί) προκειμένου να απορροφήσουν μέρος των επικείμενων αυξήσεων ώστε η επιδότηση που θα δοθεί να είναι και χαμηλότερη. Κατανοεί ωστόσο ότι λόγω της στήριξης των νοικοκυριών οι πάροχοι θα δώσουν υψηλότερα τιμολόγια από ότι θα πρόσφεραν χωρίς αυτή. Με βάση το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί, η επιδότηση θα χορηγηθεί σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια με κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.
Ο μηχανισμός
Το επόμενο βήμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να στρώσει το έδαφος για ένα μηχανισμό καταπολέμησης των ανατιμήσεων στο πρότυπο του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά την ενεργειακή κρίση. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν για ένα μόνιμο εργαλείο στήριξης που θα αποσυμπιέζει τις τιμές σε περιόδους μεγάλων διακυμάνσεων όπως είναι η περίοδος που διανύουμε. Το βήμα αυτό αναμένεται να γίνει από Σεπτέμβριο στην Κομισιόν όταν θα έχει οριστεί και ο νέος Επίτροπος Ενέργειας και αποτελεί μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές βρίσκει συμμάχους και σε άλλες χώρες της γειτονιάς μας.
Πρακτικά ο νέος μηχανισμός θα λειτουργεί πυροσβεστικά όταν οι τιμές φουντώνουν και θα παρεμβαίνει όποτε παρατηρούνται στρεβλώσεις στην αγορά όπως αυτή που ζούμε το τελευταίο δεκαήμερο με τις μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις τιμών στην χονδρεμπορική. Το ΥΠΕΝ έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει για τον σκοπό αυτό την νέα κοινοτική οδηγία σε σχέση με τον έκτακτο μηχανισμό με μία πρόσθετη πρόνοια. Να υπάρχει άμυνα σε αυτοτελή γεγονότα που όμως όταν επαναλαμβάνονται προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά μόνιμης δυσλειτουργίας εις βάρος των καταναλωτών.
Τις τελευταίες δύο μέρες οι τιμές της χονδρικής έχουν υποχωρήσει σημαντικά παρότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με την ανώτατη τιμή να φτάνει σήμερα στα 471,86 ανά μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο να κυριαρχεί στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής συμμετέχοντας με 41,49%. Ακολουθούν οι ΑΠΕ με 32 ,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο λιγνίτης με 7,95%, οι εισαγωγές με 6,5% και τα υδροηλεκτρικά με 6%.
Διαβάστε ακόμη
myCoast: Μάχες για… δρόμους που δεν υπάρχουν και παραλίες με αυτοκίνητα αντί ξαπλώστρες
Πράσινο φως για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά των €80 εκατ. (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ