Αύξηση κατά 38% καταγράφει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα, «φλερτάροντας» ξανά με την περιοχή των 300 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 294,46 ευρώ/MWh, από 213,36 ευρώ/MWh που ήταν χθες Τετάρτη, με την χαμηλότερη στα 232,24 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 367 ευρώ/MWh. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι χθες η χαμηλότερη τιμή είχε υποχωρήσει, μετά από πολύ καιρό, στα 44,70 ευρώ/MWh (με την υψηλότερη στα 330,26 ευρώ/MWh).
Αυτή η αιφνίδια άνοδος της τιμής του ρεύματος έχει την εξήγησή της, καθώς, μεταξύ άλλων, μετά από αρκετές ημέρες κυριαρχίας των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, για σήμερα πήρε «κεφάλι» το φυσικό αέριο. Έτσι στο ενεργειακό μίγμα συμμετέχουν το φυσικό αέριο με 34,95%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 25,81% (26,94% μαζί με της Κρήτης), οι εισαγωγές με 20,67%, ο λιγνίτης με 10,72% και τα υδροηλεκτρικά με 4,33%.
Οι τιμές στο TTF και το υπερδιπλάσιο «πλαφόν»
Την ίδια ώρα, σε ανοδική τροχιά κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, στο «φόντο» των ανακοινώσεων για την επιβολή πλαφόν που έχει αποφασιστεί από την Ε.Ε.
Έτσι, χθες, στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF, η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε στα 129,20 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 8%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε και τα 133,8 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα τα συμβόλαια Ιανουαρίου έκλεισαν στα 135,57 ευρώ/MWh και του Φεβρουαρίου στα 137,84 ευρώ/MWh.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τη χθεσινή άνοδο της τιμής, αναδεικνύεται ο εξωπραγματικός χαρακτήρας της πρότασης της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο TTF στα «υψίπεδα» των 275 ευρώ/MWh, δηλαδή σε επίπεδο υπερδιπλάσιο ακόμη και από χθεσινή αυξημένη τιμή.
Κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση αρκετών κρατών-μελών που ζητούν δραστική μείωση της τιμής του πλαφόν. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ενόψει της σημερινής συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε ότι η χώρα μας επιδιώκει να τεθεί ο πήχης κάτω των 200 ευρώ.
«Πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες από τις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΝ.
Ο Κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ και ότι στόχος μας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών)» για τον οποίο και θα επιχειρηθεί να οικοδομηθούν οι απαραίτητες συμμαχίες.
Διαβάστε ακόμη
«Κοσμογονία» αλλαγών στις ηγεσίες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας