«Χειμερινή βουτιά» εν μέσω του πρώτου κύματος κρύου κάνει η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, για σήμερα Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 67,46 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 26,29 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 122,01 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση κατά 20,18% σε σχέση με χθες Σάββατο που η τιμή βρισκόταν στα 84,52 ευρώ/MWh.
Η «χαμηλή πτήση» της τιμής οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ που κυριαρχούν στο ενεργειακό μίγμα, ενώ για πρώτη φορά εδώ και καιρό, το φυσικό αέριο έχει εκτοπιστεί στην τέταρτη θέση.
Ειδικότερα για σήμερα οι ΑΠΕ κατέχουν τα πρωτεία στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 58,43%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 14,48%, τα υδροηλεκτρικά, που επίσης λόγω καιρικών συνθηκών έχουν αυξημένη παραγωγή, κατατάσσονται στην τρίτη θέση με 10,39%, ενώ έπονται το φυσικό αέριο με 9,68% και ο λιγνίτης με 4,96%.
Χαρακτηριστικό της έντονης μεταβλητότητας των τιμών είναι ότι πριν λίγες μέρες, στις 12 Δεκεμβρίου η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά βρισκόταν στα 125,26 ευρώ και έκτοτε ακολούθησαν διαδοχικές ημερήσιες πτώσεις κατά 13,10%, 2,44%, 9,17%, 12,37% και τέλος 20,18%. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή τιμή των 67,46 ευρώ/MWh.
Βεβαίως, είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να παρατηρείται πτώση των τιμών λόγω χαμηλότερης ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, από αύριο ξημερώνει μια…άλλη μέρα και μια νέα εβδομάδα, μάλιστα στην τελική ευθεία της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Οπότε είναι αναμενόμενη η αύξηση της ζήτησης και, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, η άνοδος και των τιμών.
Σε νέα πτώση το φυσικό αέριο
Πάντως, το φυσικό αέριο βρίσκεται ξανά σε πτωτική τροχιά στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο του 2024 έκλεισαν στα 33,19 ευρώ/MWh, δηλαδή σε επίπεδα που παραπέμπουν πολύ πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την έκρηξη της ενεργειακής κρίσης. Σε αντίστοιχο επίπεδο κινούνται και τα προθεσμιακά συμβόλαια μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024.
Αυτή η «καθησυχαστική» τάση των τιμών του φυσικού αερίου προκύπτει αφενός από τη χαμηλή για την εποχή ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά, αφετέρου από την ικανοποιητική στάθμη των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές LNG, που ακόμη «συντηρούν» τα ενεργειακά συστήματα.
Αν και μια νέα εκτίναξη των τιμών δεν μπορεί να αποκλειστεί, όλα δείχνουν ότι το επόμενο «ράλι» τοποθετείται για την περίοδο αναπλήρωσης των αποθεμάτων στους ευρωπαϊκούς χώρους αποθήκευσης.
Διαβάστε ακόμη
Έρχονται 2.500 φθηνά σπίτια για πάνω από 5.000 νέους
Λίθιο: Ο νέος «χρυσός» που φέρνει την ενεργειακή μετάβαση
Γιατί η Ομόνοια μπορεί να γίνει το Soho της Αθήνας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ