Σε «ασκήσεις ψυχραιμίας» βρίσκεται η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, πριν την πιθανή νέα μεγάλη «θύελλα» την οποία πολλοί προβλέπουν σε διεθνές επίπεδο μετά τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη τις προειδοποιήσεις του εμπειρότατου Ευάγγελου Μυτιληναίου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Metlen και Προέδρου της Eurometaux, ότι αυτή η διακοπή θα είναι το πιο σημαντικό γεγονός της νέας χρονιάς στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, μετρώντας το κόστος στα 70-100 δισ., και διαβλέποντας εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου ακόμη και στα 70 ευρώ/ μεγαβατώρα, φαίνεται να έχουμε μπροστά μας έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, ιδιαίτερα σε περίπτωση που επικρατήσουν ψυχρές καιρικές συνθήκες στη Γηραιά Ήπειρο, θα βρεθούμε μπροστά στο ενδεχόμενο ακόμη και διπλασιασμού του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους κρατικούς και… οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η σημερινή εικόνα

Μέχρι στιγμής πάντως, το «stop» στο ρωσικό αέριο το οποίο καλύπτει το 5% τουλάχιστον των ευρωπαϊκών αναγκών δεν έχει οδηγήσει σε έκρηξη τιμών. Έτσι, για σήμερα Κυριακή 5 Ιανουαρίου, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή του ρεύματος στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 123,58 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 92,87 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 216,40 ευρώ/MWh. Η σημερινή τιμή είναι μειωμένη κατά 10,39% σε σχέση με του Σαββάτου που ήταν στα 137,92 ευρώ/MWh, μετά το «καπέλο» κατά 11,65% σε σχέση με τα 123,52 ευρώ/MWh της Παρασκευής.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο οδηγεί την κούρσα με ποσοστό 45,15%, οι ΑΠΕ ακολουθούν στη δεύτερη θέση και σε απόσταση με 30,95%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με 17,68%, τα υδροηλεκτρικά με 4,27% και ο λιγνίτης με το συμβολικό ποσοστό 0,21%.

Μιλάμε βέβαια για Κυριακή, που η κατανάλωση είναι μειωμένη και με το κρύο των προηγούμενων ημερών να έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Από αύριο, ωστόσο, ξεκινά μια νέα, εργάσιμη εβδομάδα, με όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινείται σε ανοδική τροχιά σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, για χθες 4 Ιανουαρίου οι τιμές ήταν αυξημένες σε όλες τις χώρες με εξαίρεση την Ιρλανδία, όπου παρά τη μείωση κατά 27,3% είχε την υψηλότερη τιμή με 160,03 ευρώ/MWh. Η Ελλάδα με τα 137,92 ευρώ/MWh ήταν η 7η ακριβότερη αγορά, με τη Γερμανία να βρίσκεται στα 120,79 ευρώ/MWh (με ημερήσια αύξηση κατά 34,3%), την Ιταλία στα 147,06 ευρώ/MWh (+16,5%), τη Γαλλία στα 121,74 ευρώ/MWh (+5,2%), τη Βουλγαρία στα 135,89 ευρώ/MWh (+10,1%), ενώ η Δανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 86,8%, φτάνοντας στα 120,32 ευρώ/MWh.

Το φυσικό αέριο

Όλα τα βλέμματα είναι βεβαίως στραμμένα στην πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, που την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου στο σημείο αναφοράς του TTF ξεπέρασε το όριο των 50 ευρώ κλείνοντας στα 50,3 ευρώ/MWh, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023.

Με βάση την τελευταία εικόνα, της Παρασκευής 3 Ιανουαρίου, η τιμή του «γαλάζιου χρυσού» για τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο, μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα, έκλεισε μια ανάσα από τα 50 ευρώ στα 49,6 ευρώ/MWh.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει από αύριο και το αμέσως επόμενο διάστημα…

Διαβάστε ακόμη:

Ποτοποιία Μαυράκη: Μια εταιρεία που δίνει κέφι στην αγορά εδώ και 160 χρόνια

Χρυσός: Πώς θα κινηθεί μετά το μεγάλο ράλι – Τι προβλέπει το Παγκόσμιο Συμβούλιο (tweets)

Πέθανε ο Κώστας Σημίτης σε ηλικία 88 ετών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα