Ένα απρόσμενο δώρο σε εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορικού και τουριστικού τομέα αλλά και αγρότες που πλήρωσαν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το δικαιούνται κάνει η κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων για την στήριξη των καταναλωτών στο ρεύμα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλαγούν από την επιστροφή αναδρομικά 130 εκατομμυρίων για την διετία 2019-2020 αλλά και από τα μειωμένα κονδύλια που πλήρωσαν για το ειδικό τέλος για την στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) και τα επόμενα χρόνια (2021-2023), τα οποία υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε πρόκειται για μία εκκρεμότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δεν θα επιλυθεί εις βάρος των επιχειρήσεων καθώς κάποιες εξ αυτών καλούνταν να πληρώσουν έως και 300.000 ευρώ. Ο υπουργός απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που η πολιτεία θα καλύψει τα χρήματα που λείπουν από τον «κουμπαρά» και θα έπρεπε να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις.
Περιορίστηκε να αναφέρει όμως ότι θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα να αντληθούν 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς στήριξη του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ), εφόσον δεν θαλάβει ο ΔΑΠΕΕΠ (έχει την ευθύνη της πληρωμής των ΑΠΕ και σε αυτόν καταλήγει το ΕΤΜΕΑΡ) τα χρήματα από την επιστροφή του ειδικού τέλους.
Τι δήλωσε ο Σκυλακάκης
Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι από τα επικείμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των τσουχτερών τιμών στην χονδρική τιμή του ρεύματος, δεν θα επωφεληθούν οι επιχειρήσεις καθώς για αυτές απαιτείται έγκριση από την Κομισιόν. Αποκάλυψε όμως ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού οι επαγγελματίες θα επωφεληθούν από την ρύθμιση να μην υπάρξει καμία επιστροφή ποσών σχετικά με το ΕΤΜΕΑΡ.
Πρόκειται για οφειλές προηγούμενων ετών που δεν θα καταλογιστούν στις επιχειρήσεις αφού όπως εξήγησε δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα η καταβολή του μειωμένου τέλους. Οι επιχειρήσεις αυτές συνέχισαν να πληρώνουν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ παρά το γεγονός ότι άλλαξε η κοινοτική οδηγία που προέβλεπε τους κλάδους που υπόκεινται σε μειωμένο τέλος καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν προσδιόρισε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν να υπαχθούν στις επίμαχες εξαιρέσεις.
Ο λογαριασμός
Το θέμα του ΕΤΜΕΑΡ συνιστά ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι για την πολιτεία, μετά το αλαλούμ με τις μικρές επιχειρήσεις που κλήθηκαν να καταβάλλουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν (35 ΚvA) κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Ο «ανοικτός» λογαριασμός αποκαλύφθηκε από τις εκκαθαρίσεις που έκανε ο ΔΕΔΔΗΕ και κοινοποιήθηκαν στο ΔΑΠΕΕΠ για την περίοδο 2019 και 2020 από τις οποίες προέκυψε ότι αρκετές επιχειρήσεις πλήρωσαν για την περίοδο εκείνη αλλά και για τα επόμενα χρόνια μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να δικαιούται την έκπτωση.
Για την επιστροφή κονδυλίων ενημερώθηκαν οι προμηθευτές ενέργειας με επιστολή που εστάλη από το ΔΑΠΕΕΠ στις 14 Ιουνίου με καταληκτική αρχικά ημερομηνία την 15η Ιουλίου, η οποία τελικά δεν τέθηκε σε ισχύ. Για το θέμα μάλιστα υπήρξε κινητοποίηση του ΕΣΠΕΝ (Σύνδεσμος των Προμηθευτών Ενέργειας) προς το ΥΠΕΝ, με την οποία ζητούσε την άμεση τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για την αναδρομική εκκαθάριση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Επιπλέον ζητούσαν την παύση της διαδικασίας είσπραξης από τους προμηθευτές των ποσών της αναδρομικής εκκαθάρισης για τα έτη 2019-2020.
Την επίλυση του ΕΤΜΕΑΡ περιμένουν και οι βιομηχανικοί καταναλωτές επισημαίνοντας, ότι η μέχρι στιγμής καθυστέρηση στερεί σημαντικούς πόρους από την βιομηχανία. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες Γραμμές, το ΥΠΕΝ θα έπρεπε να είχε κοινοποιήσει έως τις 31/12/2023 προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέο επικαιροποιημένο μηχανισμό κρατικής ενίσχυσης για την παροχή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, κάτι το οποίο όμως δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
Η ρύθμιση αυτή θα έφερε στις επιλέξιμες βιομηχανίες περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2021,2022 και 2023. Με δεδομένο ότι συγκεντρώνεται ένα σημαντικό ποσό, η ΕΒΙΚΕΝ έχει ζητήσει τα μέτρα να μην περιοριστούν μόνο στην αναδρομική είσπραξη των ποσών για τα έτη 2019 και 2020 αλλά να προχωρήσει η εκκαθάριση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για τα υπόλοιπα έτη που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Διαβάστε ακόμη
«Ελίκη»: Ο πλειστηριασμός, η «ναυμαχία» στον Φλοίσβο και το… άλλο μνημόνιο (pics)
Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας – Πώς ενισχύονται τα έσοδά της
Νίκος Καραμούζης στο newmoney: «Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για εξαγορά εταιρειών ελαιολάδου»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ