Ένα μεγάλο και μαζικό ξεκαθάρισμα όσον αφορά αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού που είχαν υποβληθεί κατά το παρελθόν, δεν προχώρησαν, αλλά παρέμεναν στις σχετικές λίστες, σηματοδοτεί η χθεσινή κίνηση της ΡΑΕ για την απόρριψη 99 τέτοιων περιπτώσεων, για έργα συνολικής ισχύος 1,514 GW.
Πρόκειται για αιτήσεις από τον κύκλο Σεπτεμβρίου 2018 και έπειτα και αφορούν τόσο σε φωτοβολταϊκά όσο και σε αιολικά projects. Ενώ ο λόγος της απόρριψης είναι για όλα η μη πληρωμή του ειδικού τέλους βεβαίωσης παραγωγού. Ο αριθμός και το μέγεθος ισχύος που «κόπηκε» είναι βεβαίως λογικός σε σχέση με τον τεράστιο όγκο αρχικών αιτήσεων και τελικά εγκεκριμένων έργων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχουν αδειοδοτηθεί την τελευταία περίοδο συνολικά 47GW, ενώ μόνο στον κύκλο Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν 1865 αιτήσεις που αντιστοιχούσαν σε 45 GW. Από αυτές προεγκρίθηκαν οι 1544 (συνολικής ισχύος 34,4 GW), ενώ πλήρωσαν το ειδικό τέλος, -λαμβάνοντας και οριστικές βεβαιώσεις παραγωγού-, 1249 αιτήσεις που αντιπροσωπεύουν 27 GW.
Επίσης αιτήσεις περί τα 10GW είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα επικαλύψεων είτε αφορούν ειδικά έργα. Επομένως, αυτή η «καθαρή απώλεια» των 8GW έρχεται να καταδείξει ότι η αγορά πλέον υπερωριμάζει, εμφανίζοντας σε ορισμένες ζώνες και χαρακτηριστικά κορεσμού.
Εδώ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το κόστος του ειδικού τέλους, το οποίο υπολογίζεται χονδρικά στην περιοχή των 2.000 ευρώ ανά MW. Κάτι που ανεβάζει το ρίσκο για κάθε εταιρεία, πόσo μάλλον όταν όλο το τελευταίο διάστημα μετράμε καθημερινά «παρέλαση» μεγάλων (κυρίως φωτοβολταϊκών) έργων της τάξης ισχύος από 100 έως και άνω των 500 MW.
Στο πλαίσιο αυτό, όλοι σχεδόν οι παίκτες, από τους ισχυρούς ομίλους μέχρι μεσαίες και μικρές εταιρείες, θα μπορούσαν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες. Αφενός, σε εκείνους που εκτιμούν ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν κάποια έργα διαπιστώνοντας ακριβώς τον κορεσμό της αγοράς, είτε γενικά είτε κατά περιοχή. Αφετέρου σε εκείνους που διαβλέπουν τον κίνδυνο επικαλύψεων, με αποτέλεσμα τα εμπόδια και το αυξανόμενο ρίσκο να τους αποτρέπουν.
Όλες οι «φυλές» της αγοράς
Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στις περιπτώσεις που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους λόγω μη καταβολής του τέλους, δίνουν,-για πρώτη φορά τόσο έντονα-, το «παρών» ηχηρά ονόματα, όπως η Εγνατία Group, τα ΕΛΠΕ, η ABO Wind, η Siemens Gamesa, ακόμη και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (για ένα έργο). Ειδικά οι μεγάλοι όμιλοι, άλλωστε, προχωρούν συχνά σε ανασχεδιασμό προτεραιοτήτων και επικαιροποίηση του χαρτοφυλακίου και της στοχοθεσίας τους προκειμένου να αποφύγουν εμπλοκές (πχ για επικαλύψεις) και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αλλά και για να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους σε πιο ενδιαφέροντα πεδία.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ενώ μέχρι τώρα βλέπαμε έναν καταιγισμό νέων βεβαιώσεων και δη για μεγάλα και δαπανηρά projects, τώρα θα πρέπει να συνηθίσουμε και τις κατά καιρούς μαζικές απορρίψεις.
Επί της διαδικασίας, για τα έργα που λαμβάνουν το αρχικό «πράσινο» της ΡΑΕ εκδίδεται μια προέγκριση και οι εταιρείες πρέπει εντός 20ημέρου να πληρώσουν το τέλος έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού υπέρ του ΔΑΠΕΕΠ, το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος του έργου. Αν δεν το πράξουν ορίζεται αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών και αν και αυτή παρέλθει άπρακτη η αίτηση απορρίπτεται.
Όσον αφορά το μέγεθος των απορριφθέντων, χθες, αιτήσεων, κυμαίνονται από 1 MW και φτάνουν μέχρι και τα 100MW.
Σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα, η Αρχή από τη σύστασή της έχει εκδώσει βεβαιώσεις παραγωγού ΑΠΕ για έργα συνολικής ισχύος 77,5 GW, εκ των οποίων εκκρεμούν ακόμη παλαιότερες αιτήσεις για 10GW. Όπως επισήμανε, μαζί με τις αιτήσεις του κύκλου του περασμένου Φεβρουαρίου, το σύνολο των αδειοδοτημένων έργων φτάνει τα 100GW, ωστόσο κατά την εκτίμησή του από αυτά θα υλοποιηθεί περί το 10%-20%.
Με άλλα λόγια, η αγορά δείχνει να περνάει σε επόμενη φάση, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης του ανταγωνισμού που οδήγησε πρόσφατα και στις χαμηλές τιμές-ρεκόρ, όσο και σε επίπεδο εσωτερικής «εκλογίκευσης». Κάτι που δεδομένης της επενδυτικής δυναμικής του κλάδου αναμένεται να ενταθεί…