Σε στενή παρακολούθηση βάζει η ΡΑΕ τους προμηθευτές ενέργειας προκειμένου να αποφευχθεί ένας συστημικός κίνδυνος που θα προκαλούσε σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά.
Σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος πιέζει ασφυκτικά τις ελληνικές επιχειρήσεις και περιορίζει τη ρευστότητα, η ΡΑΕ επιδιώκει να βάλλει φρένο στις υποχρεώσεις διαχειριστών και προμηθευτών και παράλληλα να επιβάλλει διαφανείς κανόνες που δεν θα ταλαιπωρούν τους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζετε μέσα στο 2022 να μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους διαχειριστές κάτι που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί με την καταβολή εγγυήσεων και διακανονισμών μεταξύ εταιρειών ( προμηθευτών και ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ).
Η ΔΕΗ είναι από τις επιχειρήσεις που έχουν μειώσει αισθητά τις υποχρεώσεις προς τους διαχειριστές το τελευταίο διάστημα αν και ακόμη οι οφειλές αναλογικά με το μερίδιό της στην αγορά εξακολουθούν να είναι μεγάλες ενώ την μεγάλη έκπληξη έχουν κάνει τα ΕΛΤΑ, τα οποία έχουν μηδενίσει το… κοντέρ.
Η ΡΑΕ επιδιώκει να ελέγξει την αγορά αφενός για να αποτρέψει ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα αφετέρου για να ρυθμίσει τον τομέα της προμήθειας σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος έρχεται να ταρακουνίσει την αγορά και να προκαλέσει σοβαρά ζητήματα ρευστότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αγορά ενέργειας παρατηρούνται μεγάλα ανοίγματα καθετοποιημένων και μη εταιρειών, με αποτέλεσμα ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν οφειλές εκατομμυρίων σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ κ.α. Οι σημερινές συνθήκες, των ακραίων διακυμάνσεων στην αγορά επιτείνουν τα προβλήματα για αυτό και ο ρυθμιστής έχει ζητήσει από αρχές Οκτωβρίου να ξεπαγώσει το μέτρο της υποβολής των εγγυήσεων για καλύτερο έλεγχο της αγοράς.
Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, η Αρχή έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο ακροάσεων με επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στον τομέα της λιανικής, είναι θέμα χρόνου να εκδώσει τις αντίστοιχες αποφάσεις που θα συνδέονται με την λήψη μέτρων για το νοικοκύρεμα της αγοράς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα της αγοράς θα αποφύγει να εκδώσει ποινές που θα ήταν δυσβάσταχτες για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ωστόσο ετοιμάζεται στην θέσπιση κανόνων που θα έχουν ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης. Εφόσον αυτό δεν πετύχει ή αστοχήσει θα επιβάλλονται τα πρόστιμα.
Το άλλο μέτωπο, το οποίο σύντομα αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου την Αρχή είναι οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος.
Η ΡΑΕ έχει ήδη αποστείλει για παρατηρήσεις στην Κομισιόν (DG Energy) το περίγραμμα των προτεινόμενων μέτρων για τα οποία υπάρχουν αντιδράσεις από τους εναλλακτικούς παρόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μηνύματα που έχουν φτάσει στον Ρυθμιστή από τις Βρυξέλλες είναι ενθαρρυντικά και μέσα στο πνεύμα των κοινοτικών οδηγιών χωρίς να προκύπτουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ως προς τις προτεινόμενες αλλαγές. Όμως η Αρχή θα περιμένει να ανάψει και τυπικά το πράσινο φως για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Κατά την πρώτη διαβούλευση η ΡΑΕ είχε ζητήσει την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, καθώς επίσης και αποσαφήνιση από τον προμηθευτή της πρόσθετης επιβάρυνσης που μπορεί να προκαλέσει η ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια.
Η ΡΑΕ, έχει προτείνει επίσης την τυποποίηση της φόρμας της προσυμβατικής ενημέρωσης των προσφορών που κάνουν οι εταιρείες προμήθειας στους υποψήφιους πελάτες τους. Επίσης, εισηγείται την εφαρμογή ενιαίας φόρμας για τα τιμολόγια.