Σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργία της Υπεραρχής Ενέργειας Υδάτων και Αποβλήτων που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν χθες οι εργαζόμενοι στην ΡΑΕ.
Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις στην βουλή του Προέδρου της Αρχής κ. Αθανάσιου Δαγούμα για το νέο ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο ρυθμιστή της αγοράς ενέργειας, ο Σύλλογος εργαζομένων έριξε χθες στην πυρά το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στην ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν το επιχείρημα που προβάλλει και ο Πρόεδρος τα τελευταία τρία χρόνια χωρίς να εισακούετε, για δραματική υποστελέχωση της Αρχής που καταστρατηγεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα της προσφυγής στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Όπως δήλωσαν, το προσωπικό της ΡΑΕ υπολείπεται 22% από τις θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα και αναφέρεται σε 211 θέσεις τακτικού προσωπικού από τις οποίες ενεργές είναι μόλις 46.
Σήμερα στην Αρχή απασχολούνται 104 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 58 είναι έκτακτοι με την τελευταία πρόσληψη στην ΡΑΕ που επιτελεί ένα νευραλγικό ρόλο στην αγορά ενέργειας να έχει γίνει πριν 10 χρόνια!
Οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν επίσης ένα αντικίνητρο για την παραμονή του κόσμου καθώς οι περικοπές από το 2013 φτάνουν το 35%. Το αντίστοιχο πλαίσιο έχει αρθεί σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών από το 2021.
«Παρατηρούμε λοιπόν μία συνεχιζόμενη αβλεψία για τη ΡΑΕ, την ώρα που λαμβάνεται πρόνοια για όλους τους εποπτευόμενους Διαχειριστές και τις ενεργειακές εταιρείες» τόνισαν οι εργαζόμενοι.
Χάσμα αμοιβών στην αγορά
Το αποτέλεσμα, όπως είπαν αυτής της δυσανάλογης και δυσμενούς μεταχείρισης είναι ότι αυτήν τη στιγμή υφίσταται χάσμα αμοιβών και προσωπικού μεταξύ της ΡΑΕ και του ενεργειακού κλάδου.
Ο ευρωπαϊκός κανόνας και η αρχή που εφαρμόζεται στα κράτη μέλη είναι αυτή της διατήρησης των αμοιβών του προσωπικού της Ρυθμιστικής Αρχής σε επίπεδο επαρκώς ανταγωνιστικό ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές στελεχών του Ρυθμιστή προς την αγορά, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι οι διαρροές αυτές αφενός αποδυναμώνουν τον Ρυθμιστή, αφετέρου συντελούν στη μεταφορά ειδικής τεχνογνωσίας προς την αγορά, με ενδεχόμενες συνέπειες στον ίσο ανταγωνισμό.
Αποτελεί διαχρονικό αίτημα να υπάρξει μοριοδότηση κατά την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στελέχη που διαθέτουν ήδη τεχνογνωσία και έχουν δοκιμασθεί ως προς τις ικανότητες και το ήθος τους ώστε να μπορούν πράγματι να ανταπεξέλθουν στις ειδικές απαιτήσεις της εργασίας στον Ρυθμιστή Ενέργειας.
Ο όγκος δουλειάς της ΡΑΕ
Ειδικά για το 2021, ενδεικτικά για το μέγεθος του έργου της Αρχής είναι ότι από την Ολομέλεια της Αρχής εκδόθηκαν 1.003 Αποφάσεις, εκ των οποίων 117 Ρυθμιστικές, 25 Κυρωτικές, 16 Αποφάσεις επί Καταγγελιών, 394 Αδειοδοτικές και 451 Διοικητικές καθώς επίσης και 12 Γνωμοδοτήσεις προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από τον Πρόεδρο της Αρχής εκδόθηκαν: 3.586 Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ & 1.169 Τροποποιήσεις Βεβαιώσεων. Επίσης η Αρχή έλαβε 22.892 εισερχόμενες και απέστειλε 6.206 επιστολές, στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου και της άσκησης των αρμοδιοτήτων της.
Αντίστοιχα, η Νομική Υπηρεσία, με την υποστήριξη των τεχνικών διευθύνσεων, παρέστη σε 144 δικαστήρια, πραγματοποιήθηκαν 57 δημόσιες διαβουλεύσεις επί ρυθμιστικών θεμάτων και η Αρχή επιλήφθηκε σε πάνω των 6.000 αναφορών από καταναλωτές
Από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία είναι εμφανές ότι ο όγκος εργασίας της Αρχής βαίνει διαρκώς αυξανόμενος ενώ το προσωπικό συρρικνώνεται.Κατά την τελευταία 20ετία, οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην ΡΑΕ (Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο, ΑΠΕ, Ασφάλεια Εφοδιασμού κλπ.), η πολυπλοκότητα των θεμάτων και οι τομείς που χρήζουν συνεχούς εποπτείας έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Επόμενες ενέργειες
Πρόθεσή του συλλόγου ως ΔΣ είναι να προχωρήσει σε στάση εργασίας με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να παραστούν σε συγκέντρωση στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης του νόμου καθώς και όποια άλλη ενέργεια κριθεί σκόπιμη για να ακουστούν τα αιτήματά μας.
Εφόσον δεν υπάρξουν προβλέψεις για την ενίσχυση της ΡΑΕ και του προσωπικού της και ο τελικός νόμος θίγει την ανεξαρτησία του ρυθμιστή της ενέργειας, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαβάστε ακόμη