Το «πράσινο φως» της ΡΑΕ έλαβε και τυπικά η αίτηση που είχε υποβάλει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την τροποποίηση της άδειας σχετικά με το νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, λόγω αύξησης της αδειοδοτούμενης ισχύος από 665 MW σε 876,6 MW. Και αυτό στο «φόντο» της μεγάλης συμμαχίας με την Motor Oil για την από κοινού ανάπτυξη της συγκεκριμένης μονάδας, κάτι που «κλειδώνει» και την υλοποίησή της, με την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης να αποτελεί θέμα ελάχιστου χρόνου.
Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 375 εκατ. ευρώ, η οποία θα φέρει τους δύο ισχυρούς ομίλους να κατέχουν τη μεγαλύτερη σε επίπεδο ισχύος από τις νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο.
Με βάση την άδεια (διάρκειας 35 ετών) ο νέος σταθμός θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~587,6 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~289 MW, θα έχει ονομαστική (μικτή) ισχύ 876,6 MW και καθαρή ισχύ (προς το Σύστημα) 858 MW. Ακόμη προβλέπεται ότι ο κάτοχος της άδειας θα διασφαλίσει καθαρό βαθμό απόδοσης σε πλήρες φορτίο ίσο με 62,5% υπό συνθήκες ISO- new and clean. Το τεχνικό ελάχιστο της μονάδας, πρέπει να είναι όχι μεγαλύτερο του 40% του πλήρους φορτίου (της μικτής ισχύος 876,6 MW), με πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών περιορισμών (εκπομπές NOx, CO).
Το δεύτερο σκέλος της αίτησης του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προς τη ΡΑΕ αφορούσε τη μεταβίβαση της άδειας προς την εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής Μονοπρόσωπη Α.Ε.». Πρόκειται για τον θυγατρικό βραχίονα που συστάθηκε στις 14 Απριλίου 2021, με πρόεδρο την Πηνελόπη Λαζαρίδου και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Εμμανουήλ Μουστάκα.
Στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονται:
-Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο,
-Η εισαγωγή, εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου για χρήση ως πρώτης ύλης σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,
-Η πώληση και εμπορία της παραγόμενης (από αυτούς τους θερμικούς σταθμούς) ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, έχει προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία για το project, καθώς από τα τέλη της περασμένης χρονιάς εξασφαλίστηκαν οι σχετικές άδειες για συνοδά έργα, όπως το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, ενώ στόχος είναι η εμπορική λειτουργία του το 2024.
Η νέα μονάδα είναι στρατηγικά τοποθετημένη στην περιοχή της Κομοτηνής (εντός της ΒΙ.ΠΕ.) δηλαδή στο επίκεντρο του βόρειου συστήματος όπου αφενός είναι σταυροδρόμι των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων ενεργειακών «διαδρόμων», αφετέρου ο ρόλος της καθίσταται κρίσιμος λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών της ΔEH σε Aμύνταιο και Kαρδιά.
Η μεγάλη συμμαχία ΤΕΡΝΑ-ΜΟΗ
Εκείνο όμως που «ταράζει τα νερά» της αγοράς είναι αυτή καθαυτή η συμμαχία των δύο ισχυρών ομίλων που συμμετέχουν με 50% έκαστος στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Μια συμμαχία που έχει «βάσεις» στο παρελθόν, αλλά ενδέχεται να έχει και προοπτική στο μέλλον. Η «όσμωση» μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα στις αρχές του έτους με την συμμετοχή του κ. Γιώργου Περιστέρη και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Οptima Bank συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη, ενώ τώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας.
Έρχεται δε να προστεθεί στο πλέγμα των συνεργασιών που έχει αναπτύξει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΝΕΡΓ τους τελευταίους μήνες με «βαριά ονόματα» του εγχώριου επιχειρηματικού χάρτη και όχι μόνο.
Από την άλλη, για τη Motor Oil έρχεται σε μια περίοδο όπου ο Όμιλος ξεδιπλώνει μια πολύπλευρη στρατηγική επέκτασης στην ενεργειακή αγορά τόσο μέσω των ΑΠΕ, όσο και με το σχεδιαζόμενο FSRU στους Αγίους Θεοδώρους.