search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΡΑΑΕΥ: «Ζυγίζει» τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα

Η Αρχή αποφάσισε να εγκρίνει σχετική μελέτη και ανάλυση τεχνολογιών, πλαισίου εφαρμογής και βέλτιστων πρακτικών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα

Τις τεχνολογίες, το πλαίσιο και τις βέλτιστες πρακτικές δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για τη χώρα μας «ζυγίζει» η ΡΑΑΕΥ.

Όπως προκύπτει από σχετική απόφαση, η Αρχή ενέκρινε την πραγματοποίηση δαπάνης που αφορά σε «μελέτη και ανάλυση τεχνολογιών, πλαισίου εφαρμογής και βέλτιστων πρακτικών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα».

Η απόφαση πάρθηκε μετά από αντίστοιχο αίτημα του Τμήματος Ασφάλειας Εφοδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΑΕΥ.

Σύμφωνα με ‘όσα αναφέρονται στο σκεπτικό, η επίτευξη των κλιματικών στόχων απαιτεί την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση Άνθρακα (Carbon Capture and Sequestration, “CCS”) για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Η δέσμευση άνθρακα από σημειακές πηγές πραγματοποιείται με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού, και η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από διάφορα κριτήρια και παραμέτρους, όπως το είδος της βιομηχανίας ή εγκατάστασης, η διαθεσιμότητα τεχνολογιών, η αποδοτικότητα και το κόστος.

Ευρωπαϊκή κατεύθυνση

Όπως τονίζεται, η ΕΕ, αναγνωρίζοντας την τεχνολογία CCS ως κρίσιμη για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών θερμοκηπίου έως το 2050, έχει αναπτύξει το πλαίσιο για να υποστηρίξει την εφαρμογή της μέσω της Οδηγίας 2009/31/ΕΚ, καθορίζοντας τη νομική βάση για ασφαλή γεωλογική αποθήκευση CO2.

Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς ερευνάται το δυναμικό αποθήκευσης CO2 στην ελληνική επικράτεια, κρίνεται σκόπιμη η διερεύνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου εφαρμογής της τεχνολογίας CCS στην Ελλάδα, το οποίο θα συμβάλει στην κατανόηση των τεχνολογιών που δύναται να εφαρμοστούν κατά περίπτωση, στην καταγραφή του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της τεχνολογίας και στην ανάδειξη προτύπων και οδηγιών για τη βέλτιστη εφαρμογή των εν λόγω τεχνολογιών.

Με βάση τα παραπάνω η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε την έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης, που αφορά σε μελέτη και ανάλυση τεχνολογιών, πλαισίου εφαρμογής και βέλτιστων πρακτικών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα, ύψους 25.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ 24%, 6.000 ευρώ, ήτοι συνολικού ύψους 31.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης κάθε άλλης νόμιμης επιβάρυνσης ή δαπάνης.

Διαβάστε ακόμη

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ζημιές για την Bespoke λόγω Νίκας

Τουρισμός: Δέκα ξενοδόχοι δίνουν το στίγμα της φετινής σεζόν (pics)

Εφορία: Εντολές ελέγχου για 1.500 μισθωτούς – συνταξιούχους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version