search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΡΑΑΕΥ: Θετική ανατροπή για την Icon Energy και το φωτοβολταϊκό στη Θήβα

Η Αρχή έκανε αποδεκτή την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει η εταιρεία κατά της απορριπτικής απόφασης της αίτησης αναθεώρησης σχετικά με την παύση ισχύος της βεβαίωσης παραγωγού για πάρκο 120 MW

Θετική ανατροπή επήλθε στην υπόθεση της Icon Energy, της εταιρείας στην οποία συνιδρυτής και βασικός μέτοχος ήταν ο Γεώργιος Νίκας, γιος του εκλιπόντος εμβληματικού αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα.

Η Icon Energy έχει εξασφαλίσει βεβαιώσεις παραγωγού για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θήβα, αλλά στην πορεία μεσολάβησαν απρόβλεπτες εξελίξεις που απείλησαν την υλοποίηση των έργων.

Ειδικότερα η εταιρεία, στις 30 Ιουνίου 2021 έλαβε από την τότε ΡΑΕ δύο βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 220 MW. Η μία αφορούσε φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 120 MW στη θέση «Σούλα» της κτηματικής περιφέρειας Αγίων Θεοδώρων Θηβών και η δεύτερη σταθμό ισχύος 100 MW στην ίδια θέση.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για την τροποποίηση της πρώτης βεβαίωσης ως προς τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής από 120 MW σε 78,530 MW αντίστοιχα. Μετά την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων, στις 11 Οκτωβρίου 2022 η ΡΑΕ ενέκρινε την εν λόγω τροποποίηση.

Η Ρυθμιστική Αρχή στις 19-09-2022 προχώρησε στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα της του Οριστικού Πίνακα Αδειών Παραγωγής & Βεβαιώσεων Παραγωγού από ΑΠΕ, που έπαυσαν αυτοδικαίως να ισχύουν, λόγω μη συμμόρφωσης με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4685/2020.

Ακολούθησε στις 27 Ιανουαρίου 2023 έγγραφο της Αρχής με το οποίο γνωστοποίησε στην εταιρεία το γεγονός της αυτοδίκαιης παύσης ισχύος της υπ΄αριθμ. 4091/2021 Βεβαίωσης Παραγωγού. Στις 22 Φεβρουαρίου 2023 η εταιρεία υπέβαλε εμπρόθεσμα αίτηση αναθεώρησης αυτής της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε από τη ΡΑΕ στις 18 Μαΐου 2023.

Στο σκεπτικό της αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η Αρχή, στο πλαίσιο του συνεχούς ελέγχου που διενεργεί για την τήρηση των οροσήμων που έχουν δεσμευτικά οριστεί βάσει των άρθρων 12 παρ. 2 του ν. 4685/2020 και 27 παρ. 1 του Κανονισμού Βεβαιώσεων, καθώς και για τη συμμόρφωση των κατόχων Βεβαιώσεων Παραγωγού με τις σχετικές υποχρεώσεις τους, διαπίστωσε ότι δεν έχει υποβληθεί από την εταιρεία αίτηση για τη χορήγηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης. Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη Βεβαίωση συμπεριλήφθηκε στον Πίνακα Αδειών Παραγωγής & Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας που έπαυσαν αυτοδικαίως να ισχύουν.

Όπως διευκρινίζεται περαιτέρω, η Βεβαίωση παύει αυτοδικαίως να ισχύει για φωτοβολταϊκούς, χερσαίους αιολικούς σταθμούς και υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, εάν εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης, ο κάτοχος της, εφόσον υποχρεούται σε διαδικασία Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, δεν έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση ΑΕΠΟ.

Η αίτηση θεραπείας και οι λόγοι

Περαιτέρω η εταιρεία στις 7/9/2023 άσκησε αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης της Αρχής με την οποία απερρίφθη η αίτηση αναθεώρησης.

Στην αίτηση θεραπείας η Icon Energy υποστήριξε ότι η καθυστέρηση υποβολής αίτησης για χορήγηση ΑΕΠΟ οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας. Ειδικότερα, γνωστοποίησε στην Αρχή ότι «ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνος για την εκπόνηση και κατ’ επέκταση την υποβολή της περιβαλλοντικής μελέτης πάσχει από χρόνια πάθηση πιστοποιημένης επιληψίας, εκδηλωθείσα με επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις, γεγονός που αποδεικνύεται και με μια σειρά προσκομιζόμενων εγγράφων», όπως αναφέρεται στην τωρινή απόφαση της ΡΑΑΕΥ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, όπως βεβαιώνεται και από προσκομισθείσα επίσημη ιατρική γνωμάτευση, το επίμαχο διάστημα, και συγκεκριμένα στις 21.12.2021, ακριβώς 10 ημέρες πριν την εκπνοή της εξάμηνης προθεσμίας, αλλά και για τις επόμενες 15 ημέρες, ήτοι μέχρι και τις 05.01.2022, o υπεύθυνος δασολόγος-περιβαλλοντολόγος υπέστη οξεία επιληπτική κρίση με συμπτώματα απώλειας κρίσης, ευστάθειας, ομιλίας, μνήμης, αναγνώρισης χρόνου κ.λπ. Λόγω των παραπάνω συμπτωμάτων δε, κρίθηκε ότι πρέπει να διαμείνει κλινήρης για το διάστημα των επόμενων 15 ημερών, εφόσον αδυνατούσε να ασκήσει τις επαγγελματικές και λοιπές του υποχρεώσεις.

Κατά την ΡΑΑΕΥ, από τα ανωτέρω προκύπτει σαφώς η ύπαρξη λόγων ανωτέρας βίας. Κατά πάγια ερμηνεία, όπως τονίζεται, «περιστατικό το οποίο αποτελεί ανώτερη βία, θεωρείται συνήθως η βαρειά ασθένεια η οποία κατά τις ειδικές συνθήκες κάθε φορά προκαλεί αδυναμία επιμέλειας των υποθέσεων, όπως εν προκειμένω η αδυναμία του υπευθύνου να καταθέσει ο ίδιος ή να επικοινωνήσει με τρίτο ώστε να αναλάβει εκείνος την υποβολή αίτησης, γεγονότα που δικαιολογούν την υπέρβαση της προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης εκ μέρους της εταιρείας για όσο διάστημα το περιστατικό ανωτέρας βία διαρκεί. Άλλωστε, μετά το πέρας των 15 ημερών κλινήρους παραμονής ο υπεύθυνος δασολόγος -περιβαλλοντολόγος κατέθεσε άμεσα, για λογαριασμό της εταιρείας, την επόμενη κιόλας μέρα την απαιτούμενη αίτηση για χορήγηση ΑΕΠΟ».

Ακόμη αναφέρεται ότι το υπό κρίση έργο βρίσκεται σε ενεργή διαδικασία υλοποίησης, έχει λάβει την απαιτούμενη ΑΕΠΟ και έχει προχωρήσει σύμφωνα με την εταιρεία και στην αίτηση για την παροχή οριστικών όρων σύνδεσης μαζί με την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή ήδη από τις 28/9/2022.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, «η μη εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης για την χορήγηση ΑΕΠΟ, από την αιτούσα εταιρεία, οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας και συνεπώς σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας η εκπρόθεσμη κατάθεση εκ μέρους της συγχωρείται».

Με αυτό το σκεπτικό η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε την αποδοχή της αίτησης θεραπείας και την τροποποίηση του Οριστικού Πίνακα, κατά το μέρος που αφορά στην υπ΄ αριθ. 4091/2021 Βεβαίωση Παραγωγού της Icon Energy, με αποτέλεσμα η άδεια της να παραμένει σε ισχύ.

Η Icon Energy και η πορεία της

Η Icon Energy Ι.Κ.Ε. συστάθηκε στις 15 Ιουνίου 2020, με έδρα στο Περιστέρι, από τρεις συνεταίρους, αλλά με βασικότερο εξ αυτών τον Γιώργο Νίκα.

Οι κεφαλαιακές εισφορές των εταίρων, αξίας 5.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5.000 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστο, καλύφθηκαν με τον Γιώργο Νίκα να κατέχει ποσοστό 70%, τον Βασίλη Λαζαρίδη ποσοστό 15% και τον Θεόφιλο Τζιώτη, που έχει οριστεί και διαχειριστής της εταιρείας, ποσοστό 15%.

Στις 14 Ιουνίου 2022, με απόφαση της Συνέλευσης των εταίρων τροποποιήθηκαν τα άρθρα 3, 5, του καταστατικού της εταιρείας, ενώ συμφωνήθηκαν και ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η αποχώρηση του Γεώργιου Νίκα και η είσοδος της «Icon Development Ανώνυμη Κτηματική-Γεωργική-Κτηνοτροφική- Πτηνοτροφική και Εμπορική Εταιρεία», η οποία εκπροσωπείται από την Μαρία Βαλσαμάκη. Επίσης, συμφωνήθηκε η μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων του Γεώργιου Νίκα στη νεοεισερχόμενη εταιρεία έναντι του ποσού των 3.500 ευρώ.

Ωστόσο, η Icon Development, με διακριτικό τίτλο Wide Land Α.Ε., δεν είναι άλλη από την εταιρεία «Φάρμα Νίκας Α.Ε.», που ιδρύθηκε το 2004 από τον αείμνηστο αλλαντοβιομήχανο Παναγιώτη Νίκα.

Μετά τη συμφωνία των μετόχων στην Icon Energy, η Icon Development κατέβαλε το ποσό των 3.500 ευρώ μετρητά στο ταμείο της εταιρείας και έλαβε το 70% των εταιρικών μεριδίων, που ανήκαν στον Γεώργιο Νίκα, ενώ οι Θεόφιλος Τζιώτης και Βασίλειος Λαζαρίδης διατήρησαν τα ποσοστά τους (15% έκαστος).

Διαβάστε ακόμη

Το αφουμιγκέισον του ΣΥΡΙΖΑ (Αχ, Πάνο!), η Δόμνα συμμαθήτρια, οι ενστάσεις στο Υπουργικό και ο ορεξάτος με το last bid των Σπετσών

Στο τοπ 10 στους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία (πίνακας)

Πλειστηριασμοί: Σε νέα χέρια από ξενοδοχεία και luxury villas μέχρι ζαχαροπλαστεία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

Exit mobile version