search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΡΑΑΕΥ: «Συνωστισμός» ξένων παικτών για είσοδο στην αγορά ενέργειας

Τις τελευταίες μέρες τρεις ενεργειακοί όμιλοι από την Ελβετία, την Ουγγαρία και την Πολωνία έλαβαν το «πράσινο φως» της Ρυθμιστικής Αρχής για τη συμμετοχή τους στην αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου

Ιδιαίτερα ελκυστική αποδεικνύεται η ελληνική ενεργειακή αγορά για ξένους ομίλους, όπως καταγράφεται και στα σχετικά μητρώα στα οποία ήδη συμμετέχουν δεκάδες τέτοιοι. Μάλιστα μόνο τις τελευταίες μέρες έλαβαν το «πράσινο φως» από τη ΡΑΑΕΥ τρεις ξένοι παίκτες προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ποιες εταιρείες μπαίνουν στην αγορά

Η ουγγρική MVM CEEnergy Zrt. υπέβαλε από τον περασμένο Νοέμβριο αίτηση στη ΡΑΑΕΥ για την εγγραφή της στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από την Αρχή.

Η «MVM CEEnergy Zártkörűen Működő Részvénytársaság» με τον διακριτικό τίτλο «MVM CEEnergy Zrt.» είναι ο κορυφαίος έμπορος φυσικού αερίου στην Ουγγαρία και ο κύριος συνεργάτης των παρόχων καθολικών υπηρεσιών φυσικού αερίου σε οικιακούς πελάτες. Επιπλέον, η MVM CEEnergy Zrt. διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά των τελικών χρηστών.

Η τυπική αφετηρία της εταιρείας βρίσκεται στον Σεπτέμβριο του 2013, όταν η MVM Hungarian Electricity Ltd εξαγόρασε τις εταιρείες αποθήκευσης και χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου της E.ON στην Ουγγαρία, ιδρύοντας την Hungarian Gas Trade Ltd, η οποία από τον Ιούλιο του 2021 συνεχίζει να λειτουργεί με την επωνυμία MVM CEEnergy. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι συνέβαλε στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Όντας ο κορυφαίος έμπορος φυσικού αερίου στην Ουγγαρία, έχει διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών πηγών προμήθειας προς παρόχους καθολικής υπηρεσίας, traders φυσικού αερίου, μεγάλους πελάτες και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ενώ παράλληλα εντείνει την ανάπτυξη περιφερειακών δραστηριοτήτων. Ως πρώτο βήμα στη στρατηγική της για είσοδο στις περιφερειακές αγορές, ίδρυσε το 2014 την MFGK Austria GmbH και, στη συνέχεια, στα τέλη του 2015 τη σλοβακική MFGK Slovakia s.r.o., για να ακολουθήσουν η MVM CEEnergy Croatia d.o.o στην Κροατία καθώς και θυγατρικές στην Τσεχία και την Σερβία.

Η Mercuria Energy

Την «πόρτα» της ΡΑΑΕΥ χτύπησε από τον Σεπτέμβριο του 2023 η Mercuria Energy Trading B.V. υποβάλλοντας αιτήσεις αφενός για χορήγηση άδειας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου εγγραφής της στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Η Mercuria ιδρύθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας το 2004 από τους Marco Dunand και Daniel Jaeggi και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ομίλους εμπορίας commodities στον κόσμο.

Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει πρόσβαση σε όλες τις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων που διαπραγματεύονται από τους κύριους επιχειρηματικούς κόμβους της στη Γενεύη και το Λονδίνο στην Ευρώπη, το Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Σιγκαπούρη στην Ασία και το Γκρίνουιτς, το Ντένβερ, το Χιούστον και το Κάλγκαρι στη Βόρεια Αμερική.

Στην Ελλάδα διαθέτει μέχρι τώρα έμμεση παρουσία μέσω της θυγατρικής της Minerva Bunkering που παρέχει ενεργειακά προιόντα για τη ναυτιλία, περιλαμβάνοντας στους βασικούς ευρωπαϊκούς κόμβους της το Λας Πάλμας στην Ισπανία και την Αθήνα.

Τώρα σχεδιάζει την ενεργό συμμετοχή της στην εγχώρια αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω του ολλανδικού της βραχίονα Mercuria Energy Trading B.V.

Στο πλαίσιο αυτό εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 150 MW, με διάρκεια για 20 έτη.

Παράλληλα, εγκρίθηκε από την Αρχή η εγγραφή της στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

 

Η «πράσινη» Respect Energy

Από τον Μάιο του 2023 είχε υποβάλει τη δική της αίτηση στη ΡΑΑΕΥ η πολωνική Respect Energy S.A. Με μια δεκαετία παρουσίας έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία. Αυτό που τη διαφοροποιεί είναι ότι διαχειρίζεται ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ΑΠΕ προσφέροντας στους πελάτες της μόνο 100% πράσινη ενέργεια. Για αυτό και συνεργάζεται με μια ομάδα περισσότερων από 600 ηλεκτροπαραγωγών-προμηθευτών (μόνο από ΑΠΕ) στην Πολωνία.

Σήμερα, όπως αναφέρεται, είναι η μόνη εταιρεία στην τοπική αγορά που πωλεί ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, έχοντας στο πελατολόγιό της μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες καταναλωτές.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Respect Energy Holding ανακοίνωσε τα φιλόδοξα σχέδιά της για την κατασκευή ενός υπεράκτιου πλωτού αιολικού πάρκου στα ανοικτά των ακτών της Εσθονίας, που περιλαμβάνει επίσης μια πιλοτική ανάπτυξη τεχνολογίας θεμελίωσης με παραγωγή υδρογόνου και αμμωνίας σε πλωτές ανεμογεννήτριες. Το πλωτό αιολικό πάρκο θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη συνολικής ισχύος έως 820 MW, αναμένεται να λειτουργήσει το 2032 και θα παράγει 3,75 TWh ενέργειας ετησίως.

Στο ελληνικό «μέτωπο» πάντως, κατόπιν σχετικά μακράς αλληλογραφίας με τη ΡΑΑΕΥ, η Αρχή χορήγησε στην Respect Energy (με αποκλειστικό μέτοχο την Respect Energy Holding) άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 MW, με διάρκεια 20 ετών.

Διαβάστε ακόμη

Β’ Ακτή Βούλας: Τι περιλαμβάνουν τα έργα ανάπλασης στο παράκτιο μέτωπό της από το σχήμα ΤΕ.ΜΕΣ.- Intracom- Προκοπίου (pics)

Το προεκλογικό team του ΜΜ, ο «διπολικός» Ζαγόρ, η Nova και το CVC, υπογράφουν αύριο ΔΕΗ και Κωτσόβολος, τα deals στην Πληροφορική 

Koντόπουλος (ΕΧΑΕ): Η μετάταξη στις ώριμες αγορές, το «αγκάθι» της JP Morgan και ο νέος κανονισμός

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version