Σε μέγιστο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επίλυση του γόρδιου δεσμού για τα μικρά φωτοβολταϊκά των 400 ΚW στα κορεσμένα δίκτυα σε Κρήτη και Πελοπόννησο που πάγωσε πριν ένα χρόνο η ΡΑΑΕΥ, μετά από καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες και νόθευση του ανταγωνισμού.
Την υπόθεση δυσκολεύει η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής, η οποία σκόπιμα δεν αποφαίνεται υπέρ ή κατά της συνέχισης του διαγωνισμού, θέλοντας να αποκρούσει ένα πιθανό γύρο δικαστικών αξιώσεων από τους θιγόμενους επενδυτές μεταφέροντας όλο το βάρος στο υπουργείο.
Την απόφαση αυτή που επί της ουσίας εξηγεί τους λόγους που δεν μπορεί να πάρει θέση η Αρχή για τον παγωμένο διαγωνισμό, συνοδεύει διοικητικό πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ στο ΔΕΔΔΗΕ, που υπογράφει ο Αντιπρόεδρος του κλάδου ενέργειας της ΡAAEY κ. Δημήτρης Φούρλαρης, καταλογίζοντας στο διαχειριστή σοβαρές πλημμέλειες στον σχεδιασμό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του συστήματος. «Εν προκειμένω ο Διαχειριστής δεν διασφάλισε με αποτελεσματικό τρόπο ως όφειλε την ανάπτυξη ενός δέοντος ασφαλούς πληροφοριακού συστήματος και δεν μερίμνησε για την αποσόβηση κάθε κινδύνου ευπάθειας σε κακόβουλες επιθέσεις (αυτοματοποιημένους μηχανισμούς bots)».
Στην απόφαση της ΡΑΑΕΥ επισημαίνεται και η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να προσκομίσει τα αρχεία των καταγραφών τα οποία σβήστηκαν δύο μήνες μετά την διενέργεια του διαγωνισμού. «Λόγω μη προσκόμισης των αναγκαίων στοιχείων (logs) από τα οποία θα ήταν δυνατό να εξαχθεί με ασφάλεια συμπέρασμα κατά πόσον έγινε χρήση αυτοματοποιημένων μηχανισμών(bots) από χρήστες, μόνο εύλογες υπόνοιες δύναται να εγερθούν… Συνεπώς παρότι υπάρχουν ενδείξεις ευαλωτότητας του πληροφοριακού συστήματος, ελλείψει των απαραίτητων αρχείων καταγραφής, τα οποία ο Διαχειριστής δεν διατήρησε, η Αρχή δεν μπορεί να εξάγει ασφαλές συμπέρασμα αναφορικά με την ενδεχόμενη και επικαλούμενη από τους καταγγέλλοντες χρήση αυτοματοποιημένων μηχανισμών και να αποφανθεί επί συγκεκριμένων ισχυρισμών».
Στα χέρια Σκυλακάκη η «καυτή πατάτα»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου καλούνται να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το επόμενο βήμα που είναι απαίτηση και των επενδυτών που πήραν μέρος στο διαγωνισμό χωρίς όμως να εξασφαλίσουν όρους σύνδεσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο παρά την βαριά σκιά που έπεσε στο διαγωνισμό τάσσεται υπέρ της συνέχισής του, κάτι που μένει να αποδειχτεί, μετριάζοντας τις εντυπώσεις που θα άφηνε η ακύρωσή του για μια διαδικασία που εξαρχής είχε τις ευλογίες του.
Το ΥΠΕΝ παραβλέπει όμως τις σοβαρές ενδείξεις για παράνομο λογισμικό που υπήρξαν στο πόρισμα του πραγματογνώμονα αλλά και την κριτική που ασκείτε ότι είναι αδύνατον να υποβληθούν για παράδειγμα 40 αιτήσεις μέσα σε 19 δευτερόλεπτα (!) χωρίς τον μηχανισμό των bots που είχε αποκλείσει το ΥΠΕΝ και επιχειρεί να εκτονώσει τις πιέσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα χορηγηθούν όροι σύνδεσης σε εκείνους που πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις και για όσους έμειναν εκτός θα δίνεται ως εναλλακτική λύση η προσφυγή στην δικαστική οδό!
Το σήριαλ του διαγωνισμού
Οι καταγγελίες για τις τρύπες του συστήματος είχαν φτάσει στην ΡΑΑΕΥ αμέσως μετά την διενέργεια του διαγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν αιτήσεις που υποβλήθηκαν επιτυχώς σε χρόνους ανθρωπίνως αδύνατους της τάξης των 30 δευτερολέπτων στην περίπτωση της Κρήτης και των 80 και 90 δευτερολέπτων στην περίπτωση του διαγωνισμού για το δίκτυο της Πελοποννήσου. Χρόνοι πραγματικά αδύνατοι λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, η οποία αποτελείτο από 9 βήματα με επισύναψη αρχείων και διαδικασία αυθεντικοποίησης.
Ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών (έως 400 κιλοβάτ) στα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο και μπήκε στην βαθιά κατάψυξη μετά από καταγγελίες ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε προβλήματα που οδήγησαν σε κατοχύρωση διαθέσιμης ισχύος από αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν την διαδικασία των γρήγορων κλικς.
Και αυτό καθώς μοναδικό κριτήριο για την επιτυχή υποβολή των αιτήσεων ήταν η χρονική προτεραιότητα, με αποτέλεσμα λόγω των προβλημάτων της πλατφόρμας κάποιοι να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής και να βρεθούν εκτός αξιολόγησης.
Η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία χορήγησης των όρων σύνδεσης στο δίκτυο και ανέθεσε την υπόθεση σε ειδικό εμπειρογνώμονα για διερεύνηση των καταγγελιών. Το πόρισμα που διαπίστωσε σοβαρά κενά στη διαγωνιστική διαδικασία δεν αποτέλεσε την λύση του προβλήματος, μεταφέροντας το μπαλάκι στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία καλείτε να δώσει λύση μετά τον ελιγμό της ΡΑΑΕΥ να εισηγηθεί μια ξεκάθαρη απόφαση για την τύχη του διαγωνισμού που σχεδόν είχε «απαιτήσει» το υπουργείο.
Για την απόφαση της ΡΑΑΕΥ και τους προβληματικούς διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών έως 400 kW σε Πελοπόννησο και Κρήτη πήρε θέση χθες και ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ κ. Στέλιος Λουμάκης, ως συμμετέχοντας στην διαγωνιστική διαδικασία και παθών. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, “με την απόφαση της Αρχής, το σκεπτικό και τα συμπεράσματα της, κλείνει επιτέλους ένας κύκλος αμφισβήτησης από κάποιους των αυτονόητων αρχών που οφείλουν να διέπουν κάθε διαγωνιστική διαδικασία, ιδίως μάλιστα σε ότι αφορά τον ηλεκτρικό χώρο που είναι δημόσιο αγαθό σε σπανιότητα. Από σήμερα δεν μπορεί πλέον κανείς να “σφυρίζει” αδιάφορα πως δήθεν μια τόσο προβληματική διαδικασία θα μπορούσε τάχα να παράξει έννομο αποτέλεσμα. Μόνη πλέον λύση είναι η πολιτική, που εδώ και μήνες έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δηλαδή να αξιολογηθούν οι φάκελοι όλων όσων ανέβασαν πλήρη στοιχεία και δικαιολογητικά στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, είτε έλαβαν είτε όχι Αύξοντα Αριθμό (Α/Α). Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα πρέπει να γίνει εν συνεχεία ανά υποσταθμό και όπου τυχόν οι αιτήσεις υπερβαίνουν την διαθέσιμη χωρητικότητα, τότε οι όροι σύνδεσης σε αυτόν το υποσταθμό να εκδοθούν με μικρότερη ισχύ ανα αίτηση pro rata».
Διαβάστε ακόμη:
Πλειστηριασμοί: Σφυρί με… ιστορία για το εργοστάσιο της «Μπριτάννια» δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΚ (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ