Στην επέκταση της φορολόγησης των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας πέραν του τελευταίου πενταμήνου του 2022 και για το α΄εξάμηνο του 2023 προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την άντληση περισσότερων εσόδων από την αγορά του retail.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, απέστειλε τις τελευταίες μέρες επιστολές προς όλους τους προμηθευτές με τις οποίες τους ζητούσε να καταθέσουν στοιχεία για το α΄εξάμηνο του 2023 έως και χθες, Παρασκευή 11 Αυγούστου. Εν μέσω της θερινής περιόδου και κατόπιν παραίνεσης της ΔΕΗ αποφασίστηκε τα στοιχεία αυτά να υποβληθούν στη Ρυθμιστική Αρχή, στα τέλη του μήνα.
Το σίριαλ, πάντως, με τα υπερκέρδη καλά κρατεί, αφού ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και με πρόσθετα έσοδα από τον κλάδο της προμήθειας έχει ξεχειλώσει καθώς ακόμη δεν έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον πρώτο λογαριασμό παρότι υπήρξε εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο ρυθμιστής έχει προτείνει ένα εύλογο περιθώριο δραστηριότητας ύψους 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες των παρόχων και το εύλογο περιθώριο κέρδους των εταιρειών. Παρόλ’ αυτά μέχρι σήμερα, ο μόνος λογαριασμός που γεμίζει με τα υπερκέρδη της ενεργειακής κρίσης είναι εκείνος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά 90% των υπερεσόδων και η φορολόγηση με 33% των διυλιστηρίων.
Την απόφαση για την επέκταση του μηχανισμού φορολόγησης υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας είχε πάρει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής το περσινό καλοκαίρι και της υιοθέτησης μίας φόρμουλας πρόβλεψης των τιμών ηλεκτρισμού του επόμενου μήνα, στις 20 του προηγούμενου. Τότε, είχε διαπιστωθεί ότι λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας των μεταβολών στις τιμές του φυσικού αερίου, υπήρξε αποκόμιση υπερεσόδων και στον κλάδο της προμήθειας.
Όμως τα υπερέσοδα αυτά, όχι μόνο δεν φορολογήθηκαν όπως είχε υποσχεθεί η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά μέχρι σήμερα αγνοούνται.
Εδώ και μήνες κάποιες πληροφορίες μιλούσαν για το ενδεχόμενο ενός συμψηφισμού μεταξύ των υπερκερδών που φαίνεται να «χρωστούν» οι προμηθευτές στην πολιτεία λόγω της εφαρμογής του έκτακτου μηχανισμού, αλλά και των πόρων που οφείλει η πολιτεία στον κλάδο της προμήθειας για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα αγροτών και μικρών επιχειρήσεων – με παροχές έως 35 kVA – και αρτοποιίων με παροχή ανεξαρτήτου ισχύος έως και τον Ιούνιο του 2023. Συμπτωματικά ούτε για τη μία περίπτωση, αλλά ούτε και για την άλλη, έχει ανάψει πράσινο φως μέχρι σήμερα από το ΥΠΕΝ.
Διαβάστε ακόμα
Dasteri Systems: Η ελληνική εταιρεία που αλλάζει τα… φώτα σε πολυεθνικούς κολοσσούς (pics)
Γιώργος Νώλης (Lancom): Πολύφερνη νύφη η τελευταία ελληνική επιχείρηση των data centers
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η διόρθωση και οι «ελίτ» μετοχές του MSCI Greece με αποδόσεις άνω του +130%
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ