Η Qatar Petroleum έγινε ο μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων για φέτος στις αναδυόμενες αγορές. Η προσφορά της κρατικής ενεργειακής εταιρείας έφτασε στα 12,5 δισ. δολ., -ενώ ακολουθούν το Μεξικό με 8 δισ. δολ., η Τουρκία και η Χιλή από 7 δισ. και η Ινδονησία με 6,5 δισ-, αυξάνοντας τις συνολικές εκδόσεις (σε δολάρια και ευρώ) από αναπτυσσόμενες χώρες στο επίπεδο ρεκόρ των 428 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Η QP προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και να ενισχύσει την κυριαρχία της στην αγορά.
Το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί να αποδώσει 3,3%, ενώ η τελευταία αντίστοιχη κίνηση της εταιρείας ήταν το 2006, όταν συγκέντρωσε 650 εκατ. δολάρια.
Το ομόλογο θα βοηθήσει το κράτος του Περσικού Κόλπου να αντλήσει περισσότερο αέριο από το γιγαντιαίο Βόρειο Πεδίο που εκτείνεται στα νερά του Ιράν. Το Κατάρ – μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου – σχεδιάζει να δαπανήσει 29 δισ δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή LNG σε 110 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027 από 77 εκατομμύρια τόνους σήμερα.
Η QP έχει λάβει προσφορές από εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell Plc, η TotalEnergies SE και η Exxon Mobil Corp. για τη συγχρηματοδότηση της επέκτασης. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει το έργο και ο Διευθύνων Σύμβουλος Saad Al-Kaabi δήλωσε ότι ενδέχεται να εξακολουθήσει να το χρηματοδοτεί από μόνη της.
Το ομόλογο έρχεται ακριβώς την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, -όπου και μερικοί από τους μεγαλύτερους αγοραστές του Κατάρ -, έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια εν μέσω παγκόσμιας κρίσης προσφοράς. Το Κατάρ αναμένεται να επωφεληθεί καθώς Ευρώπη και Ασία προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα. Κι αυτό καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στρέφονται προς το καθαρότερο φυσικό αέριο με στόχο να περιορίσουν το αποτύπωμα άνθρακα.
Οι αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Η QP αναμένεται ότι θα έχει κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 59 δισ δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο. Πάντως τα καθαρά κέρδη της έφτασαν τα 5 δις δολ το πρώτο τρίμηνο, έναντι 3,6 δις δολ. ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς το άνοιγμα των μεγάλων οικονομιών από την πανδημία αύξησε τις τιμές της ενέργειας.
Η ίδια η κυβέρνηση του Κατάρ δεν χρειάζεται να επιστρέψει στην αγορά χρέους σύντομα, δήλωσε ο Ali Al Kuwari, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να επιλέξει να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, γεγονός που καθιστά φθηνότερη την έκδοση σε δολάρια και ευρώ. Η χώρα έχει πουλήσει κρατικά ομόλογα αξίας 34 δισ δολαρίων από το 2018.
Η QP έχει βαθμολογία AA- ή το αντίστοιχο του από την Moody’s Investors Service, την S&P Global Ratings και την Fitch Ratings. Αυτό είναι το ίδιο με το κράτος του Κατάρ, του οποίου τα ομόλογα δολαρίων έχουν μέση απόδοση 2,3%, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg Barclays.
Η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase & Co. είναι παγκόσμιοι συντονιστές για τη συναλλαγή. Η Bank of America Corp., η Credit Suisse Group AG, η Deutsche Bank AG, η Goldman Sachs Group Inc., η HSBC Holdings Plc, η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. και η Qatar National Bank περιλαμβάνονται στους διαχειριστές.
Διαβάστε ακόμη:
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς θα χτίσει το μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Η παράταση για τα δικαιολογητικά – Οι αλλαγές στο πρόγραμμα
Byte Computer: Οι ισχυροί συμπαίκτες και τα νέα έργα των 100 εκατ. ευρώ