Πτώση εμφανίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την απόφαση της Ρωσίας να μην διακόψει τελείως τις παραδόσεις να προκαλεί ανακούφιση, παρά τις ανησυχίες για σταδιακή αύξηση της ζήτησης.
Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των συμβολαίων TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- υποχωρούν τη Δευτέρα κατά έως 6,8% και διολισθαίνουν στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντιστρέφοντας πλήρως την πρωινή ανοδική εικόνα.
Καταλυτική ήταν η απόφαση της ρωσικής Gazprom να μην κλείσει τις κάνουλες τροφοδοσίας προς τη Μολδαβία (μέσω της Ουκρανίας), κόντρα στους φόβους περί ολικής διακοπής των προμηθειών στην τελευταία ενεργή διαδρομή προς τη δυτική Ευρώπη.
Ιδίως την τρέχουσα χρονικά περίοδο, κατά την οποία οι μετεωρολόγοι περιμένουν «βουτιά» της θερμοκρασίας κάτω των φυσιολογικών -για την εποχή- επιπέδων σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Μια εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση αερίου για θέρμανση.
Η άφιξη του χειμώνα λαμβάνει χώρα, πάντως, με τις αποθήκες αερίου της Ευρώπης σχεδόν γεμάτες, καθώς ο ήπιος καιρός του φθινοπώρου διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, τα υψηλά αποθέματα (93,9%) λειτουργούν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας για τις πιο κρύες ημέρες, όταν η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί.
«Η Γερμανία θα βιώσει ένα πρώτο κύμα ψύχους τις επόμενες εβδομάδας. Όμως, τα γεμάτα αποθέματα υποδηλώνουν ότι η χώρα θα αντέξει την αύξηση της ζήτησης για αέριο» εκτιμά ο Μίκαελ Γιπ, αναλυτής του BloombergNEF.
Ευχάριστα νέα από τη Γαλλία
Στα ευχάριστα -για την Ευρώπη- νέα θα πρέπει να προσμετρηθεί και η σταδιακή επαναλειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας, με την κρατική εταιρεία EDF να διαβεβαιώνει ότι εντός Δεκεμβρίου θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία 13 αντιδραστήρες, οι οποίοι βρίσκονταν εκτός συστήματος λόγω εργασιών συντήρησης.
Η επάνοδος των -αισθητά φθηνότερων σε σχέση με το φυσικό αέριο- πυρηνικών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας θα συμβάλλει στην αύξηση της προσφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, δίνοντας πολύτιμες «ανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μάλιστα, η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να ωφελήσει και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η Γαλλία εξάγει ενέργεια και στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Διαβάστε επίσης
O λεπτότερος ουρανοξύστης στον κόσμο βλέπει το Central Park της Νέας Υόρκης από τα 435 μέτρα
Τι έχουν πάθει οι Ελληνες με τις Μαλδίβες; 12 ξενοδοχεία σε έναν προορισμό που ζει δόξες