Πλησιάζουν Χριστούγεννα, το σπίτι «ντύνεται» στα γιορτινά του, το δέντρο στολίζεται με πολύχρωμες μπάλες, τα παιδιά αγωνιούν για την άφιξη του Αγίου Βασίλη με τα δώρα και οι μεγάλοι βρίσκουν ευκαιρία για λίγες στιγμές χαλάρωσης. Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο ζεστή όταν αναδύονται αρώματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τις γιορτινές ημέρες, με κυρίαρχα εκείνα των παραδοσιακών γλυκών, της κανέλλας, του μοσχοκάρυδου, αλλά και της βανίλιας. Αν κάποιος επιθυμεί το άρωμα αυτό να διατηρηθεί, επιλέγει κεριά που μόλις ανάψουν απελευθερώνουν γλυκές νότες από σανδαλόξυλο, πορτοκάλι, περγαμόντο, κέδρο.

Τα αρωματικά κεριά αποτελούν ιδανική λύση για δώρο, με τη ζήτηση να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2033, εκτοξεύοντας την αξία της αγοράς στα 5,64 δισ. δολάρια. Η επιτυχία των αρωματικών κεριών αποδίδεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός οικιακού πλαισίου γαλήνης που εντάθηκε μετά την πανδημία.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι καταπιάνονται με τη δημιουργία τέτοιων προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια πωλούν σε διαδικτυακά καταστήματα, αφού η δραστηριότητα έχει δυνατότητα να γίνει εξαιρετικά κερδοφόρα, με σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής.

Τα αρωματικά κεριά είναι εμποτισμένα είτε με αιθέρια έλαια, είτε με συνθετικά αρώματα και μπορούν να κατασκευαστούν με βιώσιμο τρόπο χρησιμοποιώντας σόγια και τοποθετώντας ξύλινο ή βαμβακερό φιτίλι.

Πόσο ασφαλή είναι για την υγεία;

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ η συχνή χρήση κεριών σε κλειστούς χώρους μπορεί να εκθέσει τους πολίτες σε επικίνδυνα επίπεδα οργανικών ρύπων και να εντείνει προβλήματα, όπως άσθμα και αλλεργίες.

Τον κίνδυνο επιβεβαιώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Indoor Environments, σύμφωνα με την οποία ορισμένα από τα κεριά θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στον αέρα που αναπνέουμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

Ερευνητές από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών, το Τμήμα Επιστημών Υγείας και το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Γκάλγουει στην Ιρλανδία μελέτησαν την ποιότητα αέρα σε κατοικίες της Ιρλανδίας και τα ευρήματά τους έδειξαν ότι τα αρωματικά κεριά, αλλά και τα στικ θυμιάματος, σε συνδυασμό με το κάπνισμα και τους φραγμένους αεραγωγούς τοίχου, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το επίπεδο ατμοσφαιρικών ρύπων σε εσωτερικούς χώρους επιδεινώνεται όταν χρησιμοποιούνται αρωματικά κεριά σε δωμάτια με κλειστά παράθυρα, με τα λεπτά σωματίδια να αυξάνονται ακόμα και έως 15 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως αναφέρουν, η καύση κεριών και στικ ενδέχεται να απελευθερώνει χημικές ουσίες και σωματίδια όπως μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου. Οι επιβλαβείς πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) μπορεί να προκαλέσουν βήχα, φτέρνισμα, ερεθισμένα μάτια, μύτη, λαιμό και πνεύμονες, ενώ δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί το άσθμα.

Σύμφωνα με το The Conversation τα στικ θυμιάματος μπορούν να απελευθερώσουν περίπου τέσσερις φόρες περισσότερα σωματίδια από τα τσιγάρα και σε κατοικίες όπου οι ιδιοκτήτες δεν καπνίζουν η χρήση κεριών μπορεί να αποτελέσει την κύρια πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Επιπλέον, τα αποσμητικά χώρου βρίσκονται πίσω από την έκλυση λεπτών και εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων, όπως και VOCs, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως μία φλόγα που τρεμοπαίζει παράγει περισσότερα σωματίδια και μπορεί να αυξήσει την εκπομπή αιθάλης.

Δεν προτείνουν τη χρήση αρωματικών κεριών ή αποσμητικών χώρου σε μικρά μπάνια ή υπνοδωμάτια, καθώς και σε δωμάτια που δεν αερίζονται καλά.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι τα αρωματικά κεριά είναι πιθανό να παράγουν περισσότερα λεπτά σωματίδια από όσα δε διαθέτουν άρωμα.

Επισημαίνουν, δε, ότι οι κατασκευαστές δεν υποχρεούνται να αναγράφουν όλες τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αρωματικά κεριά, λόγω των σχετικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ. Εκτιμούν, λοιπόν, ότι στις ΗΠΑ λιγότερο από το 10% των συστατικών των οικιακών αρωμάτων αποκαλύπτονται στο καταναλωτικό κοινό.

Τι γίνεται με τα βιολογικά κεριά;

Συχνά οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα κεριά που κατασκευάζονται με φυσικά ή οργανικά υλικά είναι ασφαλέστερα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβές, αφού όταν καίγονται ακόμα και αυτά ενδέχεται να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να γίνουν αντιληπτές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία.

Οδηγίες για πιο ασφαλή χρήση

Παρά τους κινδύνους, υπάρχουν τρόποι για να απολαύσει κανείς το αρωματικό κερί με ασφάλεια. Αρκεί να ανάβει σε μεγαλύτερους χώρους του σπιτιού, όπως το σαλόνι, με κάποιο παράθυρο ανοιχτό και με αεραγωγούς που λειτουργούν ανεμπόδιστα.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ο περισσότερος καπνός παράγεται όταν η φλόγα σβήσει και για αυτό το λόγο συστήνουν να σβήνουμε το κερί σε εξωτερικό χώρο.

Επιπλέον, απαραίτητο είναι να ακολουθηθούν οι οδηγίες του κατασκευαστή για ορθή χρήση και να μην παραμένουν αναμμένα για μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο διάστημα, το οποίο συνήθως δεν ξεπερνά τις τέσσερις ώρες.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη 

Χατζηδάκης: Τι θα ισχύσει και πότε για τις τράπεζες – Στα 350 εκατ. ευρώ το κόστος των μέτρων χωρίς τον ΕΝΦΙΑ

Ρεύμα: Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν τη νέα επιδότηση

Metlen: Κατέθεσε αίτηση για την εισαγωγή στο LSE – Δήλωση Μυτιληναίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα