search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Προμηθευτές: Γιατί απορρίπτονται από όλους οι προτάσεις τυποποιημένων τιμολογίων της ΡΑΕ

Τι είπαν στη δημόσια διαβούλευση ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ήρων, ΕΣΠΕΝ - Υπέρ οι βιομηχανικοί καταναλωτές - ΡΑΕ: Κλήση σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Ήρωνα και Elpedison για το υψηλό κόστος ρεύματος

Aντίθετο στην εφαρμογή των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με την τυποποίηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού δηλώνει το σύνολο των προμηθευτών ενέργειας. Αντίθετα, υπέρ του νέου τύπου τιμολογίων τάσσονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές (ΕΒΙΚΕΝ) και η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η Αρχή, στο πλαίσιο της ανάγκης θέσπισης κανόνων διαφάνειας και προστασίας των καταναλωτών έχει προτείνει την δημιουργία τριών τύπων τιμολογίων: μηδενικού ρίσκου (σταθερά τιμολόγια), οριοθετημένου κινδύνου που είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης και τα υψηλού κινδύνου που αφορούν επίσης τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε χθες οι εταιρείες επισημαίνουν ότι είναι αντίθετες στην κατηγοριοποίηση και δηλώνουν ότι εγκυμονούν κινδύνους προς τους καταναλωτές και περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την Μυτιληναίος, οι προτάσεις της Αρχής για τη διαβάθμιση «ρίσκου» και την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όπως αναφέρει, η προτεινόμενη κατηγοριοποίηση του σταθερού τιμολογίου ως «μηδενικού ρίσκου», στερεί από τον καταναλωτή τη δυνατότητα και το κίνητρο να αναγνωρίζει την οικονομική πραγματικότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Μέσω της αποκλειστικής εστίασης στη σταθερότητα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ο καταναλωτής εκπαιδεύεται στην απολύτως εσφαλμένη αντίληψη πως η κατανάλωση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ενέχει ακριβώς το ίδιο (μηδενικό) ρίσκο και κόστος, όταν κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν ισχύει στην πράξη.

Η εταιρεία αναφέρει ότι κατηγοριοποίηση των κυμαινόμενων τιμολογίων ως οριοθετημένου ή υψηλού ρίσκου, λειτουργεί αποθαρρυντικά για τον καταναλωτή, κατατάσσοντας αυτόν τον τύπο τιμολογίων στη χαμηλότερη κλίμακα των προτιμήσεων του.

Η εν λόγω «κατάταξη», την οποία η Αρχή κατά την εταιρεία δανείζεται από το χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων, δεν είναι ενδεδειγμένη για υιοθέτηση στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε και συμβάλλει θετικά στην αναγκαία ενίσχυση του switching, αλλά μάλλον λειτουργεί αποτρεπτικά, ενισχύοντας την παραμονή στον ιστορικό προμηθευτή, προφανώς ενάντια στην ίδια τη στόχευση της Αρχής για μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά και βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού.

ΔΕΗ

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ υπογραμμίζει τη διαφωνία της με την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων Χαμηλής Τάσης και την ομογενοποίηση των τιμολογίων με χαρακτηρισμούς τύπου «υψηλού κινδύνου», λέγοντας ότι μπορεί να δημιουργήσουν αρνητική σχέση/αντίληψη του καταναλωτή για το προϊόν εξ αρχής. Η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι δέχεται τον διαχωρισμό που προτείνει η σχετική κατευθυντήρια ευρωπαϊκή οδηγία για τα τιμολόγια, δηλαδή την κατηγοριοποίησή τους σε σταθερά και κυμαινόμενα, χωρίς τους επιπλέον χαρακτηρισμούς περί κινδύνου, που χρησιμοποιεί η ΡΑΕ.

«Κατά την εκτίμησή μας πρόκειται για ρυθμιστικά μέτρα που θέτουν δεσμευτικούς όρους για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής των προμηθευτών και ταυτόχρονα δεν δίδεται τελικώς η δυνατότητα στους καταναλωτές να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά ενέργειας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον» υποστηρίζει η ΔΕΗ .
Με βάση την πρότασή της αν τελικώς ομογενοποιηθούν κάποια τιμολόγια, προτείνεται αυτά να μην χαρακτηρίζονται με βάση τον κίνδυνο, αλλά μόνον με το πραγματικό όνομα της κατηγορίας τους πχ κυμαινόμενα τιμολόγια με πλαφόν ή κυμαινόμενα χωρίς πλαφόν ή σταθερά τιμολόγια.

ΗΡΩΝ

«Η προτεινόμενη τυποποίηση περιορίζει ιδίως τη μετάβαση σε δυναμικά́ τιμολόγια και PPAs που θα προσφέρονται στο εγγύς μέλλον όλο και περισσότερο» τονίζει από την πλευρά η Ήρων.

Η εταιρία θεωρεί́ εξάλλου ότι μπορεί να υιοθετηθεί ένα όριο στην Χρέωση Προμήθειας, αλλά από́ όποιον Προμηθευτή́ το επιθυμεί και στο πρόγραμμα που αυτός επιθυμεί.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία προτείνει τη σταδιακή́ λήψη μέτρων από́ την Αρχή́, τα οποία θα συμβαδίζουν με τις εξελίξεις της αγοράς και θα υποστηρίζονται από́ τις αντίστοιχες υποδομές.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι το παράδειγμα των πλήρως απελευθερωμένων και ώριμων αγορών της Ευρώπης (π.χ Δανία, Ολλανδία και Ιταλία) που επικαλείται η ΡΑΕ, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στην ελληνική αγορά σχετικά με τα έντυπα στην αγορά προμήθειας, καθώς η ελληνική βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Όπως αναφέρεται εμφανίζει πολύ μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης, δεν έχει εγκατεστημένους ακόμα έξυπνους μετρητές που θα καταστήσουν εφικτή την παροχή δυναμικών τιμολογίων, το πλαίσιο συμμετοχής της ζήτησης στην χονδρεμπορική αγορά βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο σχεδιασμού, η ρευστότητα στην ενδοημερήσια αγορά που θα βοηθούσε στην καλύτερη διαχείριση των αποκλίσεων άρα και στη μείωση του κόστους της ενέργειας είναι χαμηλή και η ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά που θα οδηγούσε σε καλύτερη διαχείριση του κινδύνου σχεδόν ανύπαρκτη.

ΕΣΠΕΝ

Τον κίνδυνο της ομογενοποίησης των τιμολογίων και του περιορισμού της εμπορικής πολιτικής των προμηθευτών τονίζει και η ΕΣΠΕΝ ο φορέας εκπροσώπησης αρκετών παρόχων. Τονίζει μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από την Οδηγία 2019/944, ότι η καθιέρωση ομοιόμορφων λογαριασμών ή άλλων εντύπων (π.χ. προσυμβατικό έντυπο) αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου, δηλαδή της διαφάνειας και της κατανόησης των λογαριασμών.

Όσον αφορά στην διαβάθμιση των τιμολογίων με βάση το ρίσκο θεωρεί ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί εμπεριέχουν αξιολόγηση επί της ελκυστικότητας των προϊόντων που δημιουργεί λανθασμένα την εντύπωση ότι συγκεκριμένα προϊόντα υπερέχουν αντικειμενικά έναντι άλλων και είναι πολύ πιθανό να ωθήσει τους καταναλωτές σε συγκεκριμένες επιλογές με επιζήμιες για εκείνους επιπτώσεις. Σε περίπτωση, πχ, αποκλιμάκωσης των σημερινών τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς, το τιμολόγιο «μηδενικού κινδύνου», δηλαδή το σταθερό, θα είναι επιζήμιο για τον καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι θα πρέπει να απαλειφθούν οι όροι «μηδενικού κινδύνου», «οριοθετημένου κινδύνου», κτλ. και να διατηρηθούν μόνο οι χαρακτηρισμοί «σταθερά», «κυμαινόμενα» κτλ. οι οποίοι προσδιορίζουν με πληρότητα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, δίχως να επιφέρουν αξιολογική εκτίμηση της ελκυστικότητας τους για τους καταναλωτές. Επιπρόσθετα, θεωρεί ότι η τυποποίηση των χαρακτηριστικών των κυμαινόμενων τιμολογίων στις κατηγορίες «με όριο προσαύξησης» και «χωρίς όριο προσαύξησης» είναι περιοριστική.

Διαβάστε ακόμη

«Σταθεροποιητές» τιμών και λογαριασμών αναζητούν κυβέρνηση και ΕΕ

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το νέο απόκτημα της «Lady G» – Νεοκλασικό «μεσοτοιχία» με το Μαξίμου

Ποιες συναλλαγές μπορεί να θεωρηθούν ως ύποπτες για «ξέπλυμα χρήματος»

Exit mobile version