Με το χέρι στο «κουμπί» για την έναρξη του προγράμματος Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με φορέα υλοποίησης για πρώτη φορά το ΤΑΙΠΕΔ.
Το έργο προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να εκκινήσει αρχές του έτους ενώ θα προηγηθεί η δημοσίευση του οδηγού που είναι έτοιμος, βάζοντας άλλο ένα λιθαράκι στην μείωση του ενεργειακού κόστους τουλάχιστον κατά 35% σε ετήσια βάση.
Από το συνολικό ποσό της επιδότησης περί τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες και 40 εκατ. ευρώ σε μεγάλες.
Η επιχορήγηση στις επιχειρήσεις θα δίνεται μέσω λογαριασμό escrow (καταπιστευτικό λογαριασμό) και προβλέπεται να είναι τμηματική. Η προκαταβολή θα χορηγείται στις επιχειρήσεις με την αποδοχή της “Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης” για το φωτοβολταικό προς τον αρμόδιο Διαχειριστή.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Από το πρόγραμμα θα μπορούν να επιδοτηθούν ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων επιχειρήσεις με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση χωρίς τη δυνατότητα έγχυσης της ενέργειας στο Δίκτυο ή το Σύστημα.
Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση εκπομπών CO2 στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά τουλάχιστον 30%.
Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση φ/β θα ανέρχεται έως 20% και για μπαταρίες έως 40%. Το συνολικό ποσό επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης για το φ/β ανέρχεται έως 110.000 ευρώ/MW και για τη μπαταρία έως 160.000 ευρώ/MW.
Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακού ελέγχου πριν και μετά την παρέμβαση. Παράλληλα, η μέγιστη επιλέξιμη ισχύς για το φωτοβολταικό σταθμό που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 2MW.
Όσον αφορά το σύστημα αποθήκευσης θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε 2 ώρες.
Για την αξιολόγηση των αιτήσεων τίθενται σε ισχύ τρία κριτήρια με συντελεστές βαρύτητας:
α) Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το συνολικό ποσό της επένδυσης (βάση τυπικά κόστη).
β) Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το πόσο μειώνεται ο λογαριασμός ενέργειας με την εγκατάσταση των συστημάτων φ/β και μπαταρίας.
γ) Πόσο επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης που θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα.
Εκτιμάται ότι στο Πρόγραμμα θα ενταχθούν παραπάνω από 3.000 επιχειρήσεις με καταληκτική προθεσμία ενεργοποίησης των σταθμών την 30η.09.2025.
Το ΥΠΕΝ θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού των διαδικασιών του Προγράμματος καθώς επίσης και την ένταξη των ωφελούμενων στο Πρόγραμμα, τη διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για την πιστοποίηση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων. Θα έχει επίσης την ευθύνη της παρακολούθησης και τον τελικό απολογισμό του Προγράμματος.
Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να αξιολογήσει την υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, τη διαχείριση των ενστάσεων, την επεξεργασία των εκθέσεων ολοκλήρωσης των έργων και να κάνει την εισήγηση για την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης των έργων.
Διαβάστε ακόμη
Οι εταιρείες που «τίναξαν την μπάνκα» το 2023 (γραφήματα)
Marathon Venture Capital: To deal της χρονιάς για την Augmenta και χρηματοδοτήσεις $142 εκατ. (pics)
Εφορία: Οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του 2023
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ