Σε μια νέα πρόσκλησή του που αναρτήθηκε χθες το Πράσινο Ταμείο καλεί Δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Έρευνα και Εφαρμογή» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022».
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ και το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτήσει, ανά έργο, δαπάνες έως του ποσού των 200.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Δικαιούχοι είναι, όπως προαναφέρθηκε, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία δύναται να υποβάλουν πρόταση και σε σύμπραξη με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, διατηρώντας τον συντονιστικό ρόλο (Συντονιστές Δικαιούχοι). Σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς μπορεί να πραγματοποιηθεί, χωρίς όμως οι ιδιωτικοί φορείς να λαμβάνουν επιδότηση από το Πράσινο Ταμείο, με αποκλειστική ευθύνη του Συντονιστή Δικαιούχου.
Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να συμμετέχει με δύο μόνο προτάσεις ανά Σχολή Πανεπιστημίου ή ανά Ερευνητικό Κέντρο. Εξαίρεση αποτελούν οι δικαιούχοι που δεν έχουν ολοκληρώσει έργα ενταγμένα σε Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν μόνο με μία πρόταση.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 20η Μαΐου 2022, ενώ όπως σημειώνεται, η υποβολή γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, με εγγραφή και είσοδο στις ψηφιακές υπηρεσίες (https://prasinotameio.intelliflow.gr/login) από την ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου (www.prasinotameio.gr).
Για απόκτηση κωδικών και επίλυση προβλημάτων η επικοινωνία γίνεται στα email: support@evolutionprojects.gr και ekolaitis@ikapps.gr.
Τα Θεματικά Πεδία
Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η υποστήριξη υλοποίησης ερευνητικών έργων και δράσεων σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα σε αντικείμενα που αφορούν τα Θεματικά Πεδία:
1. Φυσικό περιβάλλον και βιοποικιλότητα
2. Κυκλική οικονομία και ρύπανση περιβάλλοντος
3. Μετριασμός και Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή με στόχο τη συμβολή στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής και την προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Με την πρόσκληση το Πράσινο Ταμείο θέτει ως στόχο την ενίσχυση της έρευνας στα παραπάνω αντικείμενα και την προώθηση εφαρμογής των αποτελεσμάτων της, μέσω της υποστήριξης της ερευνητικής κοινότητας, τόσο για τη διεξαγωγή έρευνας όσο και για την ανάπτυξη συνεργασιών.
Ειδικότερα, στο πρώτο Θεματικό Πεδίο περιλαμβάνονται αντικείμενα έρευνας όπως:
- Καταγραφή, αποκατάσταση, παρακολούθηση υποβαθμισμένων οικοτόπων και οικοσυστημάτων.
- Αντιμετώπιση πιέσεων και απειλών σε είδη εθνικού ενδιαφέροντος που αποδεδειγμένα χρήζουν προστασίας
- Καταγραφή και παρακολούθηση ειδών/τύπων οικοτόπων εθνικού ενδιαφέροντος για τα οποία υπάρχει αποδεδειγμένη έλλειψη γνώσης.
- Δράσεις για την ανάσχεση της απώλειας των επικονιαστών.
- Συμβολή στην ανάπτυξη πολιτικών για τη βιοποικιλότητα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο δεύτερο Θεματικό Πεδίο περιλαμβάνονται αντικείμενα έρευνας όπως:
- Αρχές της κυκλικής οικονομίας με καινοτόμο τρόπο και έμφαση στη δημιουργία αλυσίδων αξίας, στην αποϋλοποίηση της οικονομίας, στην ανάπτυξη υλικών που υποκαθιστούν το πλαστικό, στη δημιουργία και αξιοποίηση δευτερογενών υλικών και στη βιοοικονομία.
- Καινοτόμες τεχνολογίες στους κλάδους που αναφέρονται στο Παράρτημα του πλαισίου παρακολούθησης δεικτών της κυκλικής οικονομίας της ΕΕ της κατηγορίας «Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία του δείκτη Ευρεσιτεχνίες που σχετίζονται με την ανακύκλωση και τα δευτερογενή υλικά1 (cei_cie020)».
- Καινοτόμες τεχνολογίες ή πρακτικές με σκοπό τη βιώσιμη διαχείριση και προστασία των εσωτερικών και θαλάσσιων υδάτων.
- Βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα ώστε να μην προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις ή κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
- Πολιτικές ή δράσεις για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου.
- Καινοτόμες τεχνολογίες ή πρακτικές που στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και του ελεύθερου περιβάλλοντος χώρου σημαντικών κτιριακών εγκαταστάσεων.
- Ψηφιακή μετάβαση συνδεόμενη με τις προτεραιότητες του προγράμματος DIGITAL μέσα από πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας (π.χ. Digital Twins and Destination Earth Initiative (DestinE), Governance of the Living-in.eu community και Digital Product Passport: sustainable and circular systems).
Στο τρίτο Θεματικό Πεδίο περιλαμβάνονται αντικείμενα έρευνας όπως:
- Πολιτικές έρευνας και καινοτομίας του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με έμφαση σε έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στις μεταφορές (π.χ. στήριξη της εγχώριας παραγωγής προηγμένων βιοκαυσίμων) και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών απεξάρτησης από τον άνθρακα (π.χ. έρευνα για την ανάπτυξη/χρήση νέων υλικών που επιτυγχάνουν την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων).
- Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα της ναυσιπλοΐας. Προτάσεις και προώθηση εφαρμογής σε πλοία ή/και λιμάνια.
- Βελτίωση της εθνικής απογραφής Αερίων του Θερμοκηπίου για τον τομέα Γεωργίας, Δασοπονίας και Άλλων Χρήσεων Γης (AFOLU) και συμβολή στην εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/841 (π.χ. έργα για την ανάπτυξη συντελεστών δέσμευσης CO2 για εγχώρια αγροτικά και δασικά είδη, έργα προσδιορισμού του δυναμικού απορρόφησης άνθρακα σε δάση, δασικές εκτάσεις και προϊόντα ξύλου, αναγνώριση τάσεων).
- Ερευνητικές προτεραιότητες που προκύπτουν από την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με έμφαση σε έργα για την κατανόηση των επιπτώσεων, την ανάπτυξη και βελτίωση μοντέλων εκτίμησης επιπτώσεων, επικινδυνότητας και τρωτότητας καθώς και σε έργα έρευνας και εφαρμογής για την πρόταση/βελτίωση λύσεων προσαρμογής.
- Έρευνα και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών ή πρακτικών που στοχεύουν στην υλοποίηση μέτρων προσαρμογής των υπό έγκριση Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).
Το χρονοδιάγραμμα
Σημειώνεται ότι τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών από την ημερομηνία ένταξής τους ή, άλλως, από την ημερομηνία που ορίζεται στην εγκεκριμένη πρόταση, με έναρξη το συντομότερο 1/9/2022 και το αργότερο μέχρι 1/1/2023. Τυχόν παράταση έργου, κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος, δεν μπορεί να υπερβεί τους 6 μήνες συνολικά.
Εφόσον με την παρέλευση ενός εξάμηνου από την έναρξη του έργου δεν υπάρχει πρόοδος στην υλοποίηση του και δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα χρηματοδότησης, μετά από εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης και παρακολούθησης θα γίνεται απένταξη από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα.