Ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» ενεργοποιεί το Πράσινο Ταμείο.
Σκοπός είναι η ενίσχυση έργων και δράσεων σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα σε αντικείμενα που αφορούν:
α) στην κλιματική αλλαγή,
β) στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,
γ) στην αναβάθμιση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και
δ) στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη και εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής και την προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η πρόσκληση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου Ιωάννη Ανδρουλάκη, απευθύνεται σε Σωματεία μη κερδοσκοπικά, Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (ΑΜΚΕ), Κοινωφελή Ιδρύματα στην Ελλάδα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και Συνεταιρισμούς εργαζομένων, που περιλαμβάνουν στους καταστατικούς τους σκοπούς την προστασία και διαχείριση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, την προστασία φυσικών οικοτόπων και ειδών ή/και τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, συμπράξεις των ανωτέρω φορέων μεταξύ τους, με υποχρεωτική την σύμπραξη, με επικεφαλής τους ανωτέρω φορείς, με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενα από το Ελληνικό Δημόσιο (Οργανισμός Τοπ. Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα κ.ά.).
Όπως αναφέρεται σχετικά, σκοπός επίσης είναι η αξιοποίηση της αναγνωρισμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας των ανωτέρω φορέων σε έργα, την πρωτοβουλία και την ευθύνη υλοποίησης των οποίων έχουν οργανωμένοι φορείς πολιτών.
Επιμέρους στόχοι αποτελούν: α) η επίτευξη συμπληρωματικότητας και συνέργειας μεταξύ των δράσεων του παρόντος προγράμματος, καθώς επίσης και μεταξύ του προγράμματος άλλων υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, και β) ο πολλαπλασιασμός των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις (για παράδειγμα χρηματοδότηση μιας δράσης που μπορεί με τη σειρά της να ενεργοποιήσει άλλες δράσεις με συναφείς στόχους).
Η Δομή του Προγράμματος
Το πρόγραμμα “Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες” δομείται στα θεματικά πεδία της Κλιματικής Αλλαγής, της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος, της Αναβάθμισης του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος και της Προστασίας και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, τα οποία χωρίζονται σε Θεματικές Ενότητες ως ακολούθως:
ΘΠ1.Κλιματική Αλλαγή
ΘΕ.1.1 Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις μεταφορές.
ΘΕ.1.2 Πρωτοβουλίες πολιτών για την ενεργειακή μετάβαση (εξοικονόμηση ενέργειας, ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης ή/και υιοθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κ.α.).
ΘΕ.1.3 Προώθηση πράσινων υποδομών και φυσικών λύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος πχ διευθέτηση ρεμάτων, διαμόρφωση χώρων αστικού πρασίνου κ.λπ.
ΘΕ.1.4 Ενέργειες για την ενσωμάτωση του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στους τομείς της χωροταξίας, του τουρισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς, και της υγείας με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.
ΘΕ.1.5 Προώθηση δράσεων προσαρμογής των ευπαθών κοινωνικών ομάδων για μία κοινωνικά δίκαιη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
ΘΕ.1.6 Κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που επηρεάζονται από ή/και μπορούν να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή με έμφαση σε πρακτικές δράσεις.
ΘΕ.1.7 Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την προστασία και αποκατάσταση οικοτόπων ή ειδών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.
ΘΕ.1.8 Αποτύπωση μελλοντικών κλιματικών κινδύνων και σχεδιασμός δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο.
ΘΠ2. Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος
ΘΕ.2.1. Βελτίωση της ποιότητας των θαλάσσιων και εσωτερικών υδάτων.
ΘΕ.2.2. Βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών.
ΘΕ.2.3. Βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας από κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση χημικών ουσιών.
ΘΕ.2.4. Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την αξιοποίηση και αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων.
ΘΕ.2.5. Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την προστασία και διατήρηση των δασών, καθώς επίσης και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.
ΘΕ.2.6. Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την προώθηση νέων καινοτόμων περιβαλλοντικών τεχνολογιών.
ΘΕ.2.7. Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την καινοτόμο διαχείριση περιοχών του εξωαστικού χώρου που παρουσιάζουν ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
ΘΠ3. Αναβάθμιση του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος
ΘΕ.3.1 Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την πρόληψη της χρήσης πλαστικών και την αντικατάσταση της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης.
ΘΕ.3.2 Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή των αστικών στερεών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των βιοαποβλήτων.
ΘΕ.3.3 Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την κυκλική οικονομία, με έμφαση στην αποϋλοποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία αλυσίδων αξίας.
ΘΕ.3.4. Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα ώστε να μην προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις ή κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
ΘΕ.3.5. Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου.
ΘΕ.3.6. Ανάπτυξη και εφαρμογή, μεθόδων, πολιτικών ή δράσεων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, καθώς επίσης και του ελεύθερου περιβάλλοντος χώρου σημαντικών κτιριακών εγκαταστάσεων.
ΘΕ.3.7. Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος με γνώμονα το περιβάλλον.
ΘΠ4. Βιοποικιλότητα
ΘΕ.4.1. Καταγραφή, παρακολούθηση, διατήρηση και αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων και των ειδών κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων δράσεων όπως αποτυπώνονται στα θεσμοθετημένα σχέδια δράσης ειδών και τύπων οικοτόπων), με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας.
ΘΕ.4.2. Σχέδια διαχείρισης και δράσεις αντιμετώπισης ξενικών ειδών.
ΘΕ.4.3 Βελτίωση και αύξηση γνώσης για τα αίτια μείωσης των επικονιαστών, ανάσχεση της πληθυσμιακής μείωσης των επικονιαστών, ενημέρωση και αύξηση ευαισθητοποίησης του κοινού για την οικολογική σημασία των επικονιαστών.
ΘΕ.4.4 Ανάπτυξη έργων Πράσινων Υποδομών για τη βελτίωση της κατάστασης των οικοσυστημάτων/ οικοσυστημικών υπηρεσιών, και για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των κατακερματισμένων ενδιαιτημάτων.
ΘΕ.4.5 Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων, πολιτικών ή δράσεων για τη διατήρηση των γενετικών πόρων.
ΘΕ.4.6 Προστασία, περίθαλψη και επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον ειδών άγριας ζωής.
ΘΕ.4.7 Αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις αλληλεπιδράσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ της άγριας ζωής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, τόσο σε σχέση με τις αρνητικές επιπτώσεις στα είδη, όσο και με τις επιπτώσεις στο φυσικό κεφάλαιο και τους φυσικούς πόρους, τα εργαλεία και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από τους τοπικούς πληθυσμούς.
Προϋπολογισμός και προθεσμίες
Πεδίο εφαρμογής του προγράμματος “Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες” αποτελεί το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ και εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ‘Φυσικό Περιβάλλον και Κλιματική Ουδετερότητα». Όπως σημειώνεται, το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί ανά έργο δαπάνες έως του ποσού των 50.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η υποβολή των προτάσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, με εγγραφή και είσοδο στις ψηφιακές υπηρεσίες (https://prta.e-ops.app/login) από την ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου (www.prasinotameio.gr) από την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025.
Διαβάστε ακόμη
Άλμα στις αμυντικές δαπάνες των 27 της Ε.Ε. το 2024 – Η θέση της Ελλάδας (πίνακες)
Πετρέλαιο: Αυξάνουν την παραγωγή ΗΠΑ, Καναδάς, Γουιάνα, Αργεντινή και Βραζιλία
Παρασκευή και 13 η Ελλάδα αποπληρώνει 8 δισ. δάνεια του πρώτου μνημονίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα