Σε πρόσκληση υποβολής προτάσεων από 196 Δήμους της χώρας, οι οποίες αφορούν τη χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, προχωρά το Πράσινο Ταμείο.

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή από την 20/5/2024 έως και την 20/6/2024 και ώρα 18:00, που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων, η οποία θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά (από την ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου www.prasinotameio.gr, με είσοδο στις ψηφιακές υπηρεσίες https://prasinotameio.intelliflow.gr).

Σημειώνεται ότι δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι Δήμοι της χώρας, στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται περιαστικά δάση. Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ για το έτος 2024, ενώ για κάθε Δήμο υπάρχει ο περιορισμός της υποβολής μιας μόνο πρότασης για τα διοικητικά του όρια.

Ο στόχος του Προγράμματος

Η εν λόγω Δράση εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» που έχει σκοπό τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της δασοπονίας, την αειφορική διαχείριση και ενδυνάμωση του πολυλειτουργικού ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων καθώς και τη διασφάλιση-διατήρηση των συστηματικών υπηρεσιών των δασών.

Η δράση θα χρηματοδοτήσει:

α) τη σύνταξη των προβλεπόμενων Τεχνικών Εκθέσεων για το σχεδιασμό περιμετρικών ζωνών αντιπυρικής προστασίας, μέσου πλάτους δέκα μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, και

β) την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών όπως αυτές τεκμηριώνονται στις Τεχνικές Εκθέσεις.

Στόχος της Δράσης είναι να παράσχει τα κατάλληλα μέσα χρηματοδότησης, προκειμένου κατόπιν έγκρισης των αρμόδιων περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, οι δικαιούχοι Ο.Τ.Α. να παρέμβουν με τις εργασίες που θα καταγράψουν στις σχετικές Τεχνικές Εκθέσεις για τη δημιουργία ζωνών μέσου πλάτους δέκα μέτρων, σε όμορες του οικιστικού ιστού ζώνες μείξης με δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, η δυσμενής εξέλιξη των οποίων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα γειτνιάζοντα δασικά συμπλέγματα όσο και για τον οικιστικό ιστό.

Στο πλαίσιο της Δράσης, είναι αναγκαία η δημιουργία της αντιπυρικής ζώνης έως και την 31η.10.2024.

Η διαδικασία υποβολής και το περιεχόμενο των προτάσεων

Κατά το χρονικό διάστημα υποβολής, ο Δικαιούχος θα μπορεί να συμπληρώνει σταδιακά την πρότασή του και να την αποθηκεύει προσωρινά μέχρι την οριστική υποβολή. Η οριστική υποβολή της γίνεται άπαξ και θα λαμβάνει αυτόματα Αριθμό Πρωτοκόλλου από το Πράσινο Ταμείο.

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις εξετάζονται άμεσα σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αξιολόγησης. Κάθε πρόταση που υποβάλλεται, αξιολογείται άμεσα χωρίς να απαιτείται να παρέλθει η προθεσμία υποβολής. Εφόσον πληρούν το σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης επί ποινή αποκλεισμού τα έργα εντάσσονται, βάσει του προϋπολογισμού τους.

Προκειμένου το Πράσινο Ταμείο να προχωρήσει σε ένταξη, οι προτάσεις αξιολογούνται με βάση τα εξής κριτήρια επί ποινή αποκλεισμού:

 Πληρότητα πρότασης (μέσω της υποβολής Τεχνικού Δελτίου).

 Επιλεξιμότητα σύμφωνα με τις παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο υποβληθέν Τεχνικό Δελτίο του κάθε Δικαιούχου. Τα κριτήρια αξιολόγησης και ο τρόπος ικανοποίησης αυτών καταγράφονται και στον Οδηγό Διαχείρισης Δράσης.

Οι Δικαιούχοι θα πρέπει να συντάξουν Τεχνική Έκθεση που θα περιλαμβάνει την περιοχή εφαρμογής, το είδος και το κόστος των παρεμβάσεων – εργασιών που θα υλοποιηθούν ανά περιοχή παρέμβασης. Σωρευτικά πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

-Απαιτείται στην συντακτική ομάδα να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένας δασολόγος ή γεωπόνος και τουλάχιστον ένας τοπογράφος μηχανικός.

-Η κοστολόγηση των παρεμβάσεων θα προκύπτει από το κοστολόγιο των τυπικών εργασιών πρασίνου καθώς και από τιμές κόστους εργασιών ανάλογων δράσεων που ακολουθούν τα Δασαρχεία.

-Το κόστος της κάθε Τεχνικής Έκθεσης είναι επιλέξιμο και δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά Δικαιούχο. Επισημαίνεται ότι η Τεχνική Έκθεση δεν είναι απαραίτητο να υποβληθεί κατά τη φάση της υποβολής της πρότασης.

Η καταβολή της χρηματοδότησης

Μετά την αποδοχή του αιτήματος χρηματοδότησης και την ένταξη της δράσης, ο Δικαιούχος υποχρεούται για την τήρηση της διαδικασίας σύμφωνα με το Ν. 4412/16 για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης. Η εκταμίευση του ποσού χρηματοδότησης θα γίνεται μετά τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών που αφορούν τόσο τη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης όσο και την υλοποίηση της πρότασης του δικαιούχου.

Ποιοι είναι οι 196 Δήμοι-δικαιούχοι του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε 196 Δήμους που είναι δυνητικοί δικαιούχοι σε γενικό σύνολο 332 Δήμων.

Αυτοί είναι κατά Περιφέρεια οι ακόλουθοι:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (6): Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σαμοθράκης, Θάσου.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (18): Θέρμης, Θερμαϊκού, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης Συκεών, Πυλαίας – Χορτάτη, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος, Δέλτα, Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη.

Περιφέρεια Θεσσαλίας (7): Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ρήγα Φερραίου, Αλοννήσου, Σκοπέλου, Σκιάθου.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (12): Ιστιαίας – Αιδηψού, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Διρφύων – Μεσσαπίων, Χαλκιδέων, Κύμης – Αλιβερίου, Θηβαίων, Αλιάρτου, Ορχομενού, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Λοκρών, Μώλου – Αγ.Κωνσταντίνου, Τανάγρας.

Περιφέρεια Αττικής (57): Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής, Δήμος Αχαρνών-Θρακομακεδόνων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος, Ωρωπού, Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, ΚερατσινίουΔραπετσώνας, Περάματος, Δήμος Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζηνίας, Ύδρας.

Περιφέρεια Πελοποννήσου (26): Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλιέων, Τρίπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Νότιας Κυνουρίας, Μεγαλόπολης, Κορινθίων, Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βέλου – Βόχας, Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας, Σπάρτης, Μονεμβασίας, Ευρώτα, Ελαφονήσου, Ανατολικής Μάνης, Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (12): Πύργου, Πηνειού, Ήλιδας, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Πατρέων, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας, Αιγιαλείας. Περιφέρεια Κρήτης (24) Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, Χερσοννήσου, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Ρεθύμνης, Αποκορώνου, Γαύδου, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά, Σφακίων, Χανίων.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (34): Σύρου – Ερμούπολης, Άνδρου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Θήρας, Τήνου, Κιμώλου, Φολεγάνδρου, Ανάφης, Σίκινου, Αντιπάρου, Μυκόνου, Κέας, Σερίφου, Κύθνου, Σίφνου, Αμοργού, Ιητών, Μήλου, Πάρου, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλυμνίων, Λειψών, Λέρου, Πάτμου, Καρπάθου, Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κώ, Νισύρου, Μεγίστης, Ρόδου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης.

Διαβάστε ακόμη

AEGEAN: Με ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα φέτος – 13,4 εκατ. προσφερόμενες θέσεις αυξημένες 6%

Christian Pirkner (EMPSA): Το ελληνικό σύστημα IRIS μπορεί να ταξιδέψει εκτός συνόρων (pic)

Ηelleniq Energy: Συμφωνία με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανείων ύψους €1 δισ. με ελκυστικούς όρους  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ