Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την «αποκατάσταση δημόσιου χώρου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» δημοσιοποίησε χθες το Πράσινο Ταμείο.
Με σχετικό έγγραφο που υπογράφει ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Ιωάννης Ανδρουλάκης καλούνται οι 14 Δήμοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας Daniel, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του ομώνυμου Χρηματοδοτικού Προγράμματος για το έτος 2024.
Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται ανέρχεται στο ποσό των 15.560.884 ευρώ (12.549.100 ευρώ πλέον ΦΠΑ ) και όπως σημειώνεται, οι προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους (100% χρηματοδότηση) από πόρους του Πράσινου Ταμείου.
Στην πρόσκληση διευκρινίζεται ότι για κάθε δήμο ισχύει ο περιορισμός της υποβολής μιας πρότασης για τα διοικητικά του όρια και ότι το σύνολο του αιτούμενου ποσού χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ανά δικαιούχο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό όπως καταγράφεται στο σχετικό Παράρτημα το οποίο υπολογίστηκε κατόπιν διενέργειας αυτοψίας των ειδικών κλιμακίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Οι προθεσμίες και τι αφορά
Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή έως και την 31η Μαρτίου 2025, που είναι καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων.
Σκοπός της δράσης είναι η αποκατάσταση του δημοσίου χώρου στις πληγείσες περιοχές. Έτσι, οι δυνητικοί δικαιούχοι Δήμοι καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις έργων αποκατάστασης κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου που επλήγησαν από τον Daniel και βρίσκονται στη χωρική του αρμοδιότητα τους.
Ενδεικτικά έργα που μπορούν να αποκατασταθούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης του χρηματοδοτικού προγράμματος αποτελούν:
• Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους & χώρους πρασίνου όπως: αποκατάσταση υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων, αστικού εξοπλισμού και παιδικών χαρών, χώρων πρασίνου και πάρκων δραστηριοτήτων, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, θεσμοθετημένων χώρων στάθμευσης οχημάτων, υπέργειων και υπαίθριων, όπως και υπόγειων.
• Έργα αποκατάστασης ρεμάτων. Στο πλαίσιο έργων αποκατάστασης θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και εργασίες που αφορούν στη διατήρηση της φυσικής κοίτης του ρέματος με απώτερο στόχο την διατήρηση της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος.
Τονίζεται ότι ο τρόπος σχεδιασμού των παρεμβάσεων θα πρέπει να οδηγεί στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής παρέμβασης με την ενσωμάτωση βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, στην αύξηση του πρασίνου και την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ποιότητας και ασφάλειας, διασφαλίζοντας την πλήρη προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ.
Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση:
1) νέα έργα δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου
2) λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες που σχετίζονται με εργασίες συντήρησης
3) εργασίες αποκατάστασης υποδομών (εργασίες οδοποιίας, συμπεριλαμβανομένων εργασιών υπόβασης οδών, εργασιών σήμανσης οδοποιία και εργασίες κατασκευής δικτύων ομβρίων και γενικότερα δικτύων ΟΚΩ, εκτός και αν πρόκειται για εργασίες μεταφοράς υπαρχόντων δικτύων που απαιτούνται στο πλαίσιο παρέμβασης).
4) έργα αποκατάστασης κοινωφελών χώρων (όπως γήπεδα, γυμναστήρια, κοιμητήρια, κ.λπ.)
Στην απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι «σε καμία περίπτωση το Πράσινο Ταμείο δεν χρηματοδοτεί έργο ή τμήμα έργου, το οποίο υλοποιείται ήδη ή έχει ήδη πληρωθεί, πριν την έκδοση της σχετικής απόφασης για την ένταξή του στο Χ.Π. του Πράσινου Ταμείου».
Η διαδικασία υποβολής
Όπως προαναφέρθηκε, κάθε δικαιούχος δύναται να υποβάλλει ένα αίτημα χρηματοδότησης για ένταξη. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι μία πρόταση μπορεί να περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε περισσότερους του ενός χώρους.
Η υποβολή της πρότασης πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τα σχετικά έντυπα του Οδηγού (Αίτηση Χρηματοδότησης, Έκθεση Σκοπιμότητας, Πίνακας Δικαιολογητικών) κα επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά αναφέρονται στον Πίνακα Δικαιολογητικών (Παράρτημα ΙΙΙ του Οδηγού).
Η υποβολή γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Πράσινου Ταμείου (www.prasinotameio.gr).
Προκειμένου να εγγραφούν ως «χρήστες», οι δυνητικοί δικαιούχοι καλούνται να ενημερώσουν το Πράσινο Ταμείο, κατά τα αναφερόμενα στην πρόσκληση, αλλά η εγγραφή τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 13/11/2024.
Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής των χρηστών.
Οι υποβαλλόμενες προτάσεις εξετάζονται με άμεση αξιολόγηση, χωρίς να απαιτείται να παρέλθει η προθεσμία υποβολής της πρόσκλησης, με σειρά προτεραιότητας εισερχομένου. Τα έργα εντάσσονται με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου και η απόφαση ένταξης του έργου εκδίδεται με βάση τον προϋπολογισμό του, λαμβάνοντας υπόψη το «ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο». Κατά της απόφασης αυτής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ασκήσουν τις διοικητικές προσφυγές του άρθρου 24 του ν. 2690/1999.
Τα κριτήρια ένταξης
Προκειμένου το Πράσινο Ταμείο να προχωρήσει σε ένταξη, οι προτάσεις αξιολογούνται με βάση τα εξής κριτήρια επί ποινή αποκλεισμού:
• Επιλεξιμότητα (χώροι που επλήγησαν από την κακοκαιρια Daniel)
• Ιδιοκτησιακό / θεσμικό καθεστώς (κοινόχρηστοι χώροι )
• Ωριμότητα (πχ. Απαραίτητες άδειες, εγκρίσεις κτλ)
• Σχεδιασμός παρέμβασης που να σέβεται το περιβάλλον και να διασφαλίζει την πρόσβαση ΑΜΕΑ και μη.
Σημειώνεται ότι για να θεωρηθεί μια πρόταση πλήρης και να ενταχθεί θα πρέπει να πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια στο σύνολό τους.
Διαβάστε ακόμη
Υποχρεωτική ασφάλιση σε ακίνητα και Ι.Χ. από φυσικές καταστροφές
Εφορία: Ψηφιακή παρακολούθηση στη διακίνηση προϊόντων από 1η Δεκεμβρίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα