Μια ρηξικέλευθη πρόταση έχει ρίξει στο τραπέζι ο ελληνικός πολυεθνικός ενεργειακός όμιλος της Energean. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Bloomberg, έχει υποβάλλει πρόταση, η οποία αφορά την κατασκευή μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και παραγωγής υδρογόνου στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στην πετρελαιοφόρα περιοχή του Πρίνου.
Η πολύπλευρη διάσταση του project
Όπως αναφέρουν αναλυτικότερα οι πληροφορίες του newmoney, το project προβλέπει μονάδα αποθήκευσης CO2 στις εγκαταστάσεις του ΣΙΓΜΑ στην Καβάλα, για τους ρύπους που προέρχονται από τις δικές του εγκαταστάσεις αλλά και από άλλες βιομηχανίες. Η μεταφορά θα μπορεί να γίνεται μέσω πλοίων ή και αγωγών.
Η εγκατάσταση θα έχει δυναμικότητα αποθήκευσης 2 εκατ. τόνων ετησίως για 25 χρόνια, που κρίνεται πολύ μεγάλη αν σκεφτούμε ότι η χώρα μας υπολογίζεται ότι παράγει ετησίως 60 εκατ. τόνους. Στο ίδιο project θα περιλαμβάνεται και μονάδα μπλε υδρογόνου. Το υδρογόνο αυτό θα παράγεται με την πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και θα καλύπτει τις ανάγκες σε ενέργεια της ίδιας της εταιρείας, καθώς και άλλων επιχειρήσεων.
Η τρίτη διάσταση της επένδυσης είναι ότι αν προχωρήσει θα βοηθήσει μια βιομηχανική εγκατάσταση να πάρει παράταση ζωής και να υπερπηδήσει τα εμπόδια που δημιουργούν οι διακυμάνσεις του πετρελαίου.
Η αίτηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο Ρήγας
Η Energean κατέθεσε προχθές αίτηση για χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα έγιναν από τον επικεφαλής του ομίλου Μαθιό Ρήγα, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου του IP Week.
«Το έργο θα είναι το πρώτο του είδους του στη Μεσόγειο», όπως δήλωσε ο κ. Ρήγας, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Πάντως σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το project θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται κατά προτεραιότητα να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά, έργα «πράσινης ενέργειας».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας των κρατών δαπανούν μεγάλα ποσά στην έρευνα και την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, δηλαδή αποκλειστικά με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το σύστημα δέσμευσης άνθρακα στην προτεινόμενη μονάδα της Energean υπολογίζεται ότι θα παγιδεύει το 99,3% των εκπομπών.
Οι άλλες προτεραιότητες του ομίλου
Πρέπει να επισημανθεί ότι η εταιρεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία σχήματα που διεκδικούν την εκμετάλλευση της εξαντλημένης αποθήκης αερίου στη Ν. Καβάλα, με τον σχεδιασμό να προβλέπει και την προοπτική του υδρογόνου.
Παράλληλα, όμως, είναι αντιμέτωπη και με δύο άλλα κρίσιμα ζητήματα. Αφενός με την υπόθεση του Πρίνου, όπου το αίτημα κρατικής ενίσχυσης εκκρεμεί καθώς βρίσκεται προς εξέταση στην Κομισιόν. Αφετέρου, μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μπλοκ στα Γιάννενα, όπου μαζί με την Repsol έχουν επενδύσει 40 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Energean έγινε η πρώτη εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που δεσμεύθηκε για συνολικά μηδενικούς ρύπους ως το 2050.
Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκε να εφαρμόσει επιστημονική μεθοδολογία (Science Βased Targets) σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Η εταιρεία έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων κατά περισσότερο από 70% έως το 2023 με τελικό στόχο την εκπομπή συνολικά μηδενικών ρύπων έως το 2050.