Αψηφώντας τους αντίξοους ανέμους που ταλάνισαν τις περισσότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι επενδύσεις στην τεχνολογία που σχετίζεται με το κλίμα αυξήθηκαν το 2022, με την ενέργεια, τις μεταφορές και το νερό να αποτελούν τους μεγαλύτερους στόχους για τα διεθνή κεφάλαια.
Σύμφωνα με έκθεση της McKinsey, αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί και φέτος, εν μέρει χάρη στην υποστήριξη από τις στρατηγικές για το κλίμα που έχουν υιοθετήσει Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2022, οι ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα ξεπέρασαν κατά πολύ την ευρύτερη αγορά, όπως αποκαλύπτουν τα μεγέθη των συμφωνιών που πραγματοποιήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, το ύψος αλλά και οι ροές κεφαλαίων σε ειδικά ταμεία.
Η τεχνολογία για το κλίμα λαμβάνει ιδιαίτερη ώθηση από «πρωτοφανή» – όπως τα χαρακτηρίζουν οι οικονομολόγοι της McKinsey- κυβερνητικά προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, τα οποία θα απελευθερώσουν μια «πλημμύρα» κεφαλαίων για να ανταποκριθούν στην πρόκληση της επίτευξης δεσμεύσεων για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050.
Ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), που ψηφίστηκε πέρυσι, προβλέπει ότι θα διατεθούν περισσότερα από 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ενώ η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ θα μπορούσε δυνητικά να αφιερώσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Μαζί, τα μέτρα αυτά θα «χτίσουν» μία δυναμική και ανθεκτική αγορά που η McKinsey εκτιμά ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 9 με 12 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες επενδύσεις μέχρι το 2030.
Οι επενδύσεις στο κλίμα γνώρισαν μια περίοδο κατακόρυφης αύξησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από το 2019 έως το τέλος του 2022, οι ιδιώτες επενδυτές δρομολόγησαν πάνω από 330 νέα κεφάλαια βιωσιμότητας (ESG). Τα σωρευτικά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση σε αυτά τα κεφάλαια τριπλασιάστηκαν, από 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 270 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι πιο ελκυστικοί κλάδοι
Οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου με αντικείμενο το κλίμα έχουν μεγάλη «διασπορά». Ωστόσο, η ενέργεια ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης, λαμβάνοντας περίπου το 50% των κεφαλαίων που αναπτύχθηκαν από το 2019 έως το 2022, καθώς οι επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν, από 40 δισ. δολάρια σε 100 δισ. δολάρια, επωφελούμενες από τη συνεχιζόμενη δυναμική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας.
Οι μεταφορές ήρθαν δεύτερες: οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 370% κατά την εν λόγω περίοδο, από 6 δισ. δολάρια σε 30 δισ. δολάρια, λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων (EV).
Το υδρογόνο και η διαχείριση του διοξειδίου του άνθρακα -δύο εξέχοντες αναδυόμενοι τομείς- αντιπροσώπευαν μόνο το 3% του συνόλου των ιδιωτικών επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου με επίκεντρο το κλίμα το 2022.
Παρ’ όλα αυτά, κατέγραψαν τη σημαντικότερη αύξηση των επενδυτικών εισροών από το 2019: 460% για το υδρογόνο (από λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια) και 1.400% για τον άνθρακα (από λιγότερο από 500 εκατομμύρια δολάρια σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια), επιπλέον των σημαντικών εταιρικών επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς.
Τα 8 στηρίγματα στις αντιξοότητες
Οι επιδόσεις των επενδύσεων στις τεχνολογίες του κλίματος το 2022 αψήφησαν τους ισχυρούς μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς «αντίθετους ανέμους» που προκάλεσαν σημαντική αναταραχή στις περισσότερες παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.
Το 2023, οι επενδύσεις στο κλίμα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «αντίθετους ανέμους» που έχουν επιδεινώσει τόσο το κλίμα των επενδυτών όσο και τις γενικές οικονομικές προοπτικές, επιβραδύνοντας τις κεφαλαιαγορές σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες.
Παρόλα αυτά, η έκθεση της McKinsey εκτιμά ότι οι επενδύσεις για το κλίμα είναι σε καλή θέση για να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον. Ο λόγος είναι μια σειρά από επίμονες, ειδικές για τον τομέα, ανοδικές τάσεις που έχουν στηρίξει το πρόσφατο ράλι και παρέχουν μια σταθερή, ανθεκτική βάση:
– ξεκάθαρες ενδείξεις ζήτησης, ιδίως στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης
– υποστήριξη από τις κρατικές πολιτικές και τα νομοθετικά πλαίσια
– μείωση των πράσινων πρίμιουμ για λύσεις για το κλίμα. «Αρκετές ώριμες λύσεις για το κλίμα, όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, έχουν ήδη επιτύχει ισοτιμία κόστους -ή εκπτώσεις- σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Κατά συνέπεια, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεγάλες δεξαμενές αξίας. Λύσεις που βρίσκονται σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, όπως η αποθήκευση σε κλίμακα δικτύου ή το υδρογόνο, εξακολουθούν να διαθέτουν πράσινα “πρίμιουμ”. Ωστόσο, αυτά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, μια τάση που θα συνεχιστεί με την επιτάχυνση της ανάπτυξης» εξηγεί η έκθεση.
– ευθυγράμμιση των κεφαλαιαγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Πάνω από 450 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν Χρηματοπιστωτική Συμμαχία Για Μηδενικές Εκπομπές (Financial Alliance for Net Zero) της Γλασκώβης έχουν υποσχεθεί περίπου 130 τρισεκατομμύρια δολάρια για την επίτευξη στόχων καθαρού μηδενικού ισοζυγίου» τονίζει η έκθεση.
– οικοδόμηση συνασπισμών και ανάδυση οικοσυστημάτων. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους «Καθαρούς Ουρανούς του Αύριο» έχει ως στόχο να επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να αναλάβουν και να εκπληρώσουν δεσμεύσεις για βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα.
Διαβάστε ακόμη
ΕΝΦΙΑ 2023: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Σε 10 δόσεις η πληρωμή
ΕΚΤ και Fed δίνουν σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ