Με ύψος 305 μέτρα και 75 ορόφους ο πύργος της JP Morgan είναι το ψηλότερο κτίριο του Χιούστον και το 26ο ψηλότερο στις ΗΠΑ. Ακολουθεί το 302 μέτρων με 72 ορόφους κτίριο της χρηματοπιστωτικής Wells Fargo. Τρίτο στην κατάταξη το κτίριο της Τράπεζας της Αμερικής με ύψος 281 μέτρα και 72 ορόφους, το οποίο είναι το ψηλότερο στο Ντάλας και το 40ο ψηλότερο στις ΗΠΑ. Το Τέξας, η νοτιοκεντρική πολιτεία των ΗΠΑ, δεύτερη σε πληθυσμό μετά την Καλιφόρνια, διαθέτει δεκάδες ουρανοξύστες και περισσότερα από χίλια ψηλά κτίρια με ύψος έως τα 100 μέτρα. Η «παράδοση» με τους ουρανοξύστες ξεκίνησε στο Τέξας όταν το 1909 ολοκληρώθηκε η ανέγερση του 14όροφου Praetorian Building στο Ντάλας, το οποίο θεωρείται το πρώτο πολυώροφο κτίριο της πολιτείας.
Το Τέξας, όμως, δε διαθέτει μόνο ψηλά κτίρια αλλά -την περίοδο της Άνοιξης- και δισεκατομμύρια μεταναστευτικά πτηνά που περνούν από την αμερικανική πολιτεία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγική θέση καθώς στο σημείο εκείνο συναντώνται δύο σημαντικές μεταναστευτικές οδοί που χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά είδη πουλιών για να προσεγγίσουν τους τόπους αναπαραγωγής τους.
Ωστόσο, η διαδρομή αυτή κρύβει κινδύνους, ανάμεσα σε αυτούς το φως. Η αλόγιστη χρήση ενέργειας για τον φωτισμό κτιρίων, εκ των οποίων κι οι ουρανοξύστες, δυσχεραίνουν το ταξίδι τους, ενώ μερικές φορές αποδεικνύεται μοιραίο.
Το 2017 περίπου 400 πουλιά σκοτώθηκαν όταν προσέκρουσαν σε κτίριο 23 ορόφων που στεγάζει γραφεία στο Γκάλβεστον του Τέξας. Ανάμεσα σε αυτά ωδικά άτομα 25 διαφορετικών ειδών εκ των οποίων πολλά ωδικά όπως συλβιίδες.
Όταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας ζώων από το αστυνομικό τμήμα του Γκάλβεστον, Τζον Χέντερσον, έφτασε στη σκηνή του… εγκλήματος, σοκαρίστηκε από τον αριθμό των θυμάτων, λέγοντας πως δεν είχε συναντήσει ποτέ τόσα πολλά νεκρά πτηνά σε περισσότερα από 10 χρόνια. Παρά τις προσπάθειές του, κατάφερε να διασώσει μόλις τρία και να τα μεταφέρει σε κέντρο άγριων πτηνών.
Όταν τα πουλιά συναντούν στο δρόμο τους γυάλινες επιφάνειες, βλέπουν την εικόνα τους να καθρεφτίζεται, έτσι όταν τα φώτα μένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως συνέβη στην περίπτωση του κτιρίου στο Γκάλβεστον, τα πουλιά αποπροσανατολίζονται. Εξαιτίας της φωτορύπανσης κάποια από αυτά νομίζουν ότι το εσωτερικό των γραφείων είναι μέρος για να ξεκουραστούν, ενώ άλλα πιστεύουν ότι μπορούν να περάσουν μέσα από αυτά, με αποτέλεσμα να συγκρούονται σφοδρά.
Κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ περίπου ένα δισ. πουλιών καταλήγει στα κτίρια, με τον αριθμό να αυξάνεται κατά τη μεταναστευτική περίοδο.
Παρότι τα συχνότερα φαινόμενα θανατηφόρων συγκρούσεων παρατηρούνται σε ιδιωτικές κατοικίες και χαμηλά σπίτια, οι μαζικές συγκρούσεις εντοπίζονται στα μεγάλα φωταγωγημένα κτίρια, όπως οι ουρανοξύστες, τα συνεδριακά κέντρα και τα συγκροτήματα γραφείων αφού εκεί σκοτώνονται μαζικά τα πτηνά.
Συγκεκριμένα στην περίπτωση του Γκάλβεστον, το κτίριο φωτίζεται από τέσσερις γωνιακούς προβολείς που στρέφονται προς τον ουρανό, ενώ στην κορυφή του βρίσκονται εγκατεστημένα συστήματα LED, καθιστώντας τον ουρανοξύστη ορατό ακόμα και σε απόσταση 11 χλμ.
Όπως αναφέρει το BBC ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί το τεχνητό φως προσελκύει τα πουλιά, αν και για τα ταξίδια τους χρησιμοποιούν τη νύχτα τα αστέρια ως «πυξίδα» και την ημέρα τον ήλιο.
Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής μετανάστευσης, συχνά παρατηρούνται να συγκεντρώνονται γύρω από φωτισμένα παράθυρα, να πέφτουν σε αυτά, ή να συγκεντρώνονται γύρω από δέσμες φωτός, ενώ η εκτυφλωτική λάμψη των πόλεων που δεν «κοιμούνται» ποτέ μοιάζει να τα υπνωτίζει.
Από τη μία ενδέχεται να πετούν προς τις πηγές φωτός, από την άλλη είναι πιθανό το τεχνητό φως να τα μπερδεύει και να τα αποπροσανατολίζει.
Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα τραγικά περιστατικά. Για αυτό το λόγο, εκπρόσωποι της American National Insurance Compan που στεγάζεται στο κτίριο όπου σημειώθηκε η μαζική σύγκρουση, σε συνεργασία με την οργάνωση για την προστασία πτηνών Audubon του Χιούστον, ανέπτυξαν κοινή στρατηγική αφού διαπιστώθηκε ότι ο φωτισμός του ουρανοξύστη διαδραμάτισε ρόλο στην εκτροπή της πορείας των πτηνών.
Με την εφαρμογή του προγράμματος Lights Out -πλέον Lights Out, Texas!- η American National Insurance εφάρμοσε -και εξακολουθεί να υιοθετεί- την πολιτική απενεργοποίησης των εξωτερικών προβολέων και των εσωτερικών φώτων των κτιρίων της τη νύχτα κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης και φθινοπωρινής μεταναστευτικής περιόδου, σύμφωνα με το BBC.
Παράλληλα, η οργάνωση Audubon λάνσαρε εκστρατείες, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να σβήνουν τα μη απαραίτητα φώτα των κτιρίων από τις 23:00 ως τις 06:00. Παράλληλα, διεξάγονται προγράμματα για την εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με τα μεταναστευτικά πτηνά στην περιοχή.
Περίπου 24 είναι οι κοινότητες στην πολιτεία του Τέξας που δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν τις συστάσεις της οργάνωσης και να εφαρμόσουν το Lights Out, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά, αφού διαπιστώθηκε μείωση στους θανάτους των πτηνών κατά 60% όταν τα φώτα σβήνουν.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Premia Properties AEEAΠ: Ανεκτέλεστο επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. έως το 2025 (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ