Τον συνολικό αριθμό δέντρων που αναπτύσσονται στην Κίνα επιχείρησαν να υπολογίσουν ερευνητές και να τα χαρτογραφήσουν, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα για τον πληθυσμό τους ώστε να αξιολογήσουν τις συνθήκες των δασικών οικοσυστημάτων.
Οι ειδικοί με τη χρήση drones σε συνδυασμό με τεχνική χαρτογράφησης που βασίζεται σε λέιζερ Lidar360 και ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη, τα μέτρησαν συμπεραίνοντας ότι στη χώρα φιλοξενούνται περίπου 142,6 δισ. δέντρα, αριθμός που ισοδυναμεί με σχεδόν 100 δέντρα ανά κάτοικο.
Όπως αναφέρει η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Science Bulletin «τα υψηλής ποιότητας δεδομένα απογραφής δέντρων που συλλέγονται μέσω έρευνας πεδίου και τεχνολογιών τηλεπισκόπησης, είναι θεμελιώδους σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κίνας και τις πρωτοβουλίες διατήρησης του περιβάλλοντος. Τα δεδομένα αυτά διευκολύνουν την κατανόηση διαρθρωτικών αλλαγών των δασών, της δέσμευσης άνθρακα, καθώς και της υγείας του οικοσυστήματος. Ειδικότερα, η Κίνα διατηρεί τη μεγαλύτερη διαχειριζόμενη δασική έκταση στον κόσμο, η οποία επιτυγχάνεται μέσω ολοκληρωμένων εθνικών προγραμμάτων αναδάσωσης. Επομένως, η ακριβής καταμέτρηση των δέντρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών διαχείρισης των δασών, την παρακολούθηση και προστασία των ενδιαιτημάτων της άγριας ζωής και την πρόληψη φυσικών καταστροφών στην Κίνα».
Παρά τους προσεκτικούς υπολογισμούς, βέβαια, εικάζεται ότι ο πραγματικός αριθμός των δέντρων είναι μεγαλύτερος, καθώς όπως εξήγησε στο Live Science ο επικεφαλής της μελέτης, Κινγκχουά Γκουό, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τηλεπισκόπησης και Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, το Lidar360 δε μπορεί να εντοπίσει δέντρα που αναπτύσσονται κάτω από πυκνή κομοστέγη.
«Σε περιοχές με πυκνά δάση, ο θόλος δέντρων εμποδίζει την ακριβή ανίχνευση δέντρων μεσαίου και μικρού μεγέθους, οδηγώντας σε μικρότερο αριθμό από τον πραγματικό», είπε.
Για το λόγο αυτό απαιτείται ο συνδυασμός επίγειων δεδομένων lidar και η βελτίωση του λογισμικού για πιο ακριβείς μετρήσεις.
Επιπλέον, χάρη στις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών για δενδροφυτεύσεις, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός των δέντρων θα αυξηθεί το ερχόμενο διάστημα.
Όπως επισημαίνει το Live Science η χώρα στοχεύει στη δημιουργία του «Μεγάλου Πράσινου Τείχους», μία τεράστια ζώνη δασικής έκτασης στη βόρεια Κίνα για να αποτραπεί η επέκταση των ερήμων Γκόμπι και Τακλαμακάν. Το γνωστό ως Δασικό πρόγραμμα Three-North Shelterbelt ξεκίνησε το 1978, πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2050 και θα περιλαμβάνει 100 δισεκατομμύρια δέντρα.
Επομένως, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη όχι μόνο βοηθά στην καταμέτρηση και τη χαρτογράφηση των δέντρων, αλλά θα μπορούσε και να βελτιστοποιήσει τα σημεία που επιλέγει η Κίνα για να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη δενδροφύτευση.
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήριο: Οι σούπερ αποδόσεις στο τρίμηνο, οι ρευστοποιήσεις και η συνέχεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα