Η οικογένεια Kaden απέκτησε το πρώτο της παιδί στις αρχές του 2023. Από τις πρώτες ενέργειες του ευτυχισμένου ζευγαριού ήταν μία αίτηση στο περιβαλλοντικό γραφείου του δήμου του Κιέλου. Η αίτηση αφορούσε στην επιδότηση των 200 ευρώ που χορηγεί ο δήμος για την αγορά υφασμάτινων πανών. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και παρατάθηκε και φέτος.

Στόχος του προγράμματος είναι να αφαιρέσει από τις χωματερές τις περίπου 6.000 πάνες μίας χρήσης που χρησιμοποιεί ένα παιδί στη διάρκεια της ζωής του. Οι πάνες κάθε παιδιού προκαλούν απορρίμματα βάρους ενός τόνου, που δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να καούν με εντατικές σε χρήση ενέργειας διαδικασίες.

Η επιδότηση για τις πάνες πολλαπλών χρήσεων είναι ένα από τα πάνω από 100 μέτρα που εφαρμόζει το Κίελο στην προσπάθειά του να ελαχιστοποιήσει- και τελικά να μηδενίσει- τα απορρίμματα που παράγει η πόλη.

Η βεντάλια των μέτρων εκτείνεται σε κάθε πλευρά της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Συγκεκριμένα, ο δήμος έχει κατηγοριοποιήσει τις δράσεις τους σε:

-διατομεακά μέτρα
-μετατροπή συστήματος απορριμμάτων
-δημόσια διοίκηση
-νοικοκυριά
-εκπαιδευτικά ιδρύματα
-επιχειρήσεις, εμπόριο & εκδηλώσεις
-άλλα έργα.

Τα μέτρα εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια και φέτος έδωσαν στο Κίελο τον τίτλο της Πόλης Μηδενικών Απορριμμάτων (Zero Waste Cities Certification) που χορηγεί η οργάνωση Mission Zero Academy (MiZA), πρωτοβουλία του προγράμματος  Zero Waste Europe (ZWE).

Στο πρόγραμμα για τις πιστοποιήσεις μηδενικών απορριμμάτων μετέχουν συνολικά 450 δήμοι από όλη την Ευρώπη. Όμως, μόνο το Κίελο κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδρομή και να πιστοποιηθεί ως Πόλη Μηδενικών Απορριμμάτων.

 

 

Πού οφείλει αυτή την επιτυχία;

Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων.

Καταρχάς, η Γερμανία αποτελεί πρωτοπόρο στις πρακτικές ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Το Κίελο,συγκεκριμένα, πρωτοπορεί στα θέματα προστασίας του κλίματος, της βιωσιμότητας και των πράσινων μεταφορών.

«Στόχος μας είναι η κλιματική ουδετερότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα» δήλωσε ο δήμαρχος Ulf Kämpfer. «Ως πόλη δίπλα στη θάλασσα, η ιδέα μηδενικών απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς, διότι αν το πλαστικό ή το πετρέλαιο καταλήξουν στους ωκεανούς οπουδήποτε στον κόσμο, επηρεάζει και εμάς. Η πιστοποίηση της MiZA είναι μια ισχυρή επιβεβαίωση – αλλά και ένα κίνητρο για να συνεχίσουμε και να γίνουμε ακόμα καλύτεροι».

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η θετική διάθεση των κατοίκων. Πάνω από 170 οικογένειες μετείχαν στην πρόκληση καταγραφής των απορριμμάτων που παράγουν (Zero Waste Household Challenge), για ένα μήνα, ανταλλάσσοντας ιδέες μεταξύ τους για το πώς μπορούν να τα μειώσουν.

Οι ιδέες τους (όπως να χρησιμοποιούν κερομάντηλα τροφίμων, να πίνουν νερό από τη βρύση και όχι εμφιαλωμένο, να αγοράζουν χύμα και όχι συσκευασμένα προϊόντα όπως οι ντομάτες, να έχουν ένα ειδικό σημείο στο ψυγείο για τα τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν, να αγοράζουν μόνο όσα πραγματικά χρειάζονται) έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου για να εμπνεύσουν και άλλους πολίτες.

Στους παιδικούς σταθμούς δόθηκαν τσάντες πολλαπλών χρήσεων για να τοποθετούνται σε αυτές και όχι σε πλαστικές σακούλες τα άπλυτα των παιδιών

Τρίτον, η φαντασία των αρχών.

Οι τρίχες που γεμίζουν τα κομμωτήρια στο Κίελο συγκεντρώνονται και μετατρέπονται σε υφάσματα που φιλτράρουν νερό.

Οι καταναλωτές που φέρνουν δικές τους συσκευασίες για να αγοράσουν προϊόντα (για παράδειγμα όσπρια ή ξηρούς καρπούς) έχουν έκπτωση στα καταστήματα.

O δήμος έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα συνεργασίας κατασκευαστικών εταιριών- πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτονικών γραφείων για την αξιοποίηση και ανακύκλωση του χώματος που προκύπτει από τα κατασκευαστικά έργα.

Σε πολλά σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί συντριβανάκια και βρύσες για κατοίκους και επισκέπτες.

Οι κάτοικοι πληρώνουν τέλος μόνο για τις ποσότητες απορριμμάτων που πετάνε στους μεικτούς κάδους και όχι για τα απορρίμματα που ρίχνουν στους κάδους ανακύκλωσης.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη έχουν απαγορευτεί τα προϊόντα μίας χρήσης.

 

 

Τέλος, στο σχολικό πρόγραμμα έχουν προστεθεί μαθήματα για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Με όλα αυτά, ο δήμος του Κιέλου φιλοδοξεί να μειώσει κατά 70% τα απορρίμματα που παράγει έως το 2050.

«Δεν θα επαναπαυθούμε στις δάφνες μας» δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης, Κτιρίων και Περιβάλλοντος, Doris Grondke μετά την πιστοποίηση. «Είναι μάλλον ένα πρόσθετο κίνητρο για την εφαρμογή της στρατηγικής Zero Waste εδώ στο Κίελο. Ως πρωτοπόροι, θέλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να εμπνέουμε περισσότερους δήμους να ενισχύσουν τη μεταστροφή στην κυκλική οικονομία».

Διαβάστε ακόμη

Scope Ratings: Η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας θα είναι ανθεκτική στα εξωτερικά σοκ (γραφήματα)

FT για Μπένι Στάινμετζ: Ο καταδικασμένος σε δύο χώρες, αγόρασε από τους Ρώσους το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας

Eπίδομα παιδιού: Αυξημένο κατά 150% τον Δεκέμβριο για 800.000 δικαιούχους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ