Είναι πιστοί φίλοι, μας ακολουθούν όπου κι αν πάμε, μας περιμένουν με ανυπομονησία να επιστρέψουμε από τη δουλειά, ενθουσιάζονται με τα πιο «μικρά» πράγματα και λατρεύουν τις βόλτες. Οι σκύλοι δεν είναι απλώς κατοικίδια, είναι μέλη της οικογένειας. Μας γνωρίζουν καλά και καταλαβαίνουν τη διάθεσή μας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που σε περιόδους θλίψης είναι δίπλα μας προσπαθώντας να απαλύνουν τον πόνο.
Σύμφωνα, όμως, με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μεγάλη Βρετανία, ο σκύλος μυρίζεται το άγχος του ανθρώπου και υιοθετεί απαισιόδοξη συμπεριφορά.
Οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά 18 σκύλων διαφορετικής ράτσας και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Science Reports, ελπίζοντας ότι τα δεδομένα που συγκέντρωσαν θα αποδειχθούν χρήσιμα για τη βελτίωση της ζωής των σκύλων που ζουν σε κυνοκομεία, καθώς και για την εκπαίδευση σκύλων.
Οι ερευνητές της Κτηνιατρικής Κλινικής του βρετανικού Πανεπιστημίου θέλησαν να μάθουν ποια είναι η επίδραση του ανθρώπινου στρες, το οποίο ανιχνεύεται από την οσμή που εκπέμπει ένας άνθρωπος όταν είναι αγχωμένος, στους σκύλους. Για το σκοπό αυτό, λοιπόν, εφάρμοσαν ένα τεστ αισιοδοξίας και ένα απαισιοδοξίας.
Οι σκύλοι εκπαιδεύτηκαν ότι όταν ένα μπολ τροφής τοποθετούνταν σε ένα σημείο, περιείχε λιχουδιά, αλλά όταν τοποθετούνταν σε άλλο, ήταν άδειο. Από τη στιγμή που ο σκύλος έμαθε τη διαφορά, έτρεχε πιο γρήγορα στο σημείο με το γεμάτο μπολ, παρά σε εκείνο με το άδειο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πόσο γρήγορα ο σκύλος θα πλησίαζε το μπολ σε νέα σημεία.
Αν έτρεχαν γρήγορα εκδήλωναν αισιοδοξία σχετικά με την παρουσία του φαγητού και επομένως η συναισθηματική τους κατάσταση θεωρείτο θετική, ενώ αν προσέγγιζαν αργά τότε εκδήλωναν απαισιοδοξία και αρνητική συναισθητική κατάσταση.
Όλα αυτά ενώ ο κάθε σκύλος εκτίθετο σε οσμές ιδρώτα, δείγματα αναπνοής από 11 ανθρώπους υπό πίεση (έλυναν μαθηματικά προβλήματα) ή σε κατάσταση ηρεμίας (άκουγαν ήχους φύσης).
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως η οσμή του στρες έκανε τους σκύλους να κινούνται πιο αργά προς το νέο σημείο του μπολ, κάτι που δεν παρατηρήθηκε όταν εκτέθηκαν σε οσμή ηρεμίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μυρωδιά του άγχους ενίσχυσε την πεποίθηση των σκύλων ότι αυτή η νέα θέση δεν περιείχε τροφή, όπως συνέβη και στην περίπτωση του αρχικού άδειου μπολ.
Έχοντας ολοκληρώσει τη μελέτη, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι όταν οι σκύλοι εκτίθενται στη μυρωδιά του ανθρώπινου άγχους, βιώνουν αρνητική συναισθηματική κατάσταση και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πλησιάσουν τα μπολ που είναι τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία, συγκριτικά με όταν εκτίθενται στη χαλαρή μυρωδιά ή σε καμία μυρωδιά.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης και λέκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Μπρίστολ, Νίκολα Ρούνεϊ, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανθρώπινο άγχος επηρεάζει την ευημερία των σκύλων είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά σε σκύλους κυνοκομείων και κατά την εκπαίδευση τους για εργασιακούς ρόλους, όπως οι σκύλοι βοηθοί.
Η ειδικός πρόσθεσε ότι «οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν πόσο συντονισμένα είναι τα κατοικίδιά τους με τα συναισθήματά τους, αλλά εδώ παρουσιάζουμε ότι ακόμη και η μυρωδιά ενός στρεσαρισμένου, άγνωστου ανθρώπου επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση ενός σκύλου, την αντίληψη των ανταμοιβών και την ικανότητα μάθησης».
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Εξωδικαστικός: 2 στους 3 ευάλωτους οφειλέτες βρίσκουν λύση
Appodixi: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τα bonus σε όσους «έπιασαν» φοροφυγάδες
Ρεύμα: Σε επίπεδα «ηλεκτροσόκ» ξανά οι τιμές με 145 ευρώ/MWh
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ