Τo 45% των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το 2024, θα διατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το υπόλοιπο 55% θα μοιραστεί σε πλήθος φορέων και οργανισμών, με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Φέτος τα έσοδα από τα περίπου 17,5 εκατ. δικαιώματα εκπομπών λόγω της μείωσης των τιμής (στα 60 ευρώ/τόνος) υπολογίζονται στο 1 δισ από 1,5 δισ που ήταν πέρσι, ψαλιδίζοντας και τα κονδύλια του «κουμπαρά» του ΤΕΜ, στον οποίο πέρσι (λόγω των επιδοτήσεων στο ρεύμα) πήγε η μερίδα του λέοντος.
Τη δική τους πηγή εσόδων αποκτούν από φέτος και οι έρευνες για το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό, τομέας στον οποίο θα διοχετευτεί το 2,55% των εσόδων και έως 30 εκατομμύρια ευρώ. Το κονδύλι θα εισπράξει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Από την πίτα των εσόδων, αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό που προορίζεται για τη βιομηχανία, το οποίο διαμορφώνεται σε 17% από 11% πέρσι. Αντίστοιχα το 14,61% των εσόδων πηγαίνει στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για να καλύψει το έλλειμμα του 2023 από 3,8% πέρσι.
Στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και διαφοροποίησης δραστηριοτήτων σε λιγνιτικές περιοχές (Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη) θα κατευθυνθεί το 1,65% και έως 19,5 εκ. ευρώ. Επίσης κονδύλι που αντιστοιχεί στο 10,08% των εσόδων θα στηρίξει τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, βελτίωση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία των δασών και την υποστήριξη της Διεύθυνσης της Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ.
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη κατανομή ποσοστό 2,12% των εσόδων και έως 25 εκατομμύρια ευρώ διατίθεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚ.Α) του ΥΠΕΝ για τη λειτουργία και τις δράσεις του.
Το 1,5% της «μοιρασιάς» πηγαίνει στο λογαριασμό ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Ποσοστό 0,12% των εσόδων και έως 1,4 εκατομμύρια ευρώ διατίθεται για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής συνδρομών της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και 0,5% στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση.
Επιπλέον, το 1,27% των εσόδων και έως 15 εκατομμύρια ευρώ διατίθεται στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για υποστήριξη των ερευνών για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και το 2,78% στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως εξής: 0,8% των εσόδων για την κάλυψη δράσεων επικοινωνίας για εξοικονόμηση ενέργειας, για τεχνική βοήθεια για τη διοικητική – οργανωτική και τεχνολογική αναβάθμιση, 1,3% για δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού ΙΔΟΧ 6μηνης διάρκειας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, 0,2% των εσόδων για χρηματοδότηση του Προγράμματος «Σχέδιο Προστασίας Δασών» – antiNERO.
Αντίστοιχα, το 0,36% για χρηματοδότηση εκτέλεσης υλοτομικών εργασιών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες για τη χορήγηση καυσοξύλων στους παραδασόβιους πληθυσμούς της χώρας και 0,12% για κάλυψη λοιπών αναγκών για έργα προστασίας και αποκατάστασης δασικών περιοχών.
Διαβάστε ακόμη
Οι νέες στρατηγικές κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ (pics)
Diarchon Architects: Ένα καζίνο-γίγαντας στο Ελληνικό (pics)
Marriott: Αναζητά ιδιοκτήτες για «Αpartments by Marriott Bonvoy» στην Αθήνα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ