Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για «επανάσταση των φυκιών» καθώς μπορεί να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο ακόμα δεν έχει διερευνηθεί το τεράστιο δυναμικό των οργανισμών αυτών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ωκεανών 2024, το World Fund (ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων για το κλίμα) και η επενδυτική εταιρία Katapult VC συνεργάστηκαν για na παρουσιάσουν τους τρόπους με τους οποίους οι «υπερήρωες της φύσης» μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για την περιβαλλοντική κρίση, ενώ παράλληλα μπορούν να αποδειχθούν εμπορική ευκαιρία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αναφέρει το World Fund τα φύκια μπορούν να μετατραπούν σε τρόφιμα, ζωοτροφές, λιπάσματα, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, βιοπλαστικά και βιοενέργεια, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη, μέχρι το 2030, η αγορά λιπασμάτων θα μπορούσε να αξίζει έως και 1,8 δισ. ευρώ και η αγορά «πράσινων» συσκευασιών από φύκια έως και 1,3 δισ. ευρώ.
Στην έκθεση που παρουσιάστηκε, οι ειδικοί εξηγούν πως τα φύκια μπορούν να συγκρατήσουν 50 φορές περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ενώ έχουν δεσμεύσει περίπου το 30% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Επισημαίνουν δε, ότι η χρήση τους μπορεί να αποτελέσει βάση για τρόφιμα ή ζωοτροφές με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από την κτηνοτροφία.
Οι θαλάσσιοι οργανισμοί, όμως, μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικοί και αν καλλιεργηθούν καθώς λειτουργούν ως σημαντικοί βιότοποι για άλλα θαλάσσια είδη, απορροφώντας παράλληλα άζωτο και φώσφορο.
Ο Ρος Μπρουκς διευθυντής επενδύσεων στης Katapult VC δήλωσε ότι μπορεί στο παρελθόν αυτές οι δυνατότητες να μην είχαν μελετηθεί, ωστόσο πλέον τα φύκια αποδεικνύονται ευέλικτη καλλιέργεια που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων.
Από τη δική του πλευρά, ο Κρεγκ Ντάγκλας από το World Fund πρόσθεσε πως μακροπρόθεσμα οι δυνατότητες δέσμευσης άνθρακα είναι εξαιρετικά σημαντικές και συμπλήρωσε ότι ο ωκεανός είναι η επόμενη μεγάλη επένδυση.
«Επενδύουμε σε νέες ενεργειακές υποδομές, νέες υποδομές τροφίμων και υδάτινες υποδομές», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Forbes.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βιομηχανική μετάβαση και δεν πρόκειται να την περιορίσουμε πραγματικά ακολουθώντας μια κλασική διαδρομή επιχειρηματικού κινδύνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική διαδρομή για τη διεύρυνση και την κατασκευή νέων υποδομών», μου είπε ο Μπρουκς.
Την ίδια στιγμή, ο Ρος έκανε λόγο για «κορυφή του παγόβουνου» σχετικά με το πόσο έχουμε κατανοήσει την αξία των φυκιών, εξηγώντας ότι στο επόμενο διάστημα – δύο έτη – διαφορετικές καινοτομίες θα αναπτυχθούν σχετικά με τους πολύτιμους αυτούς οργανισμούς και τη συμβολή τους στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα.
«Αν καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα φύκια, αυτό μεταφράζεται σε 50 εκατ. τόνους άνθρακα που δεσμεύονται», συμπλήρωσε.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
H λίστα του Politico: Αλεξανδράκη και Παναγιώτου κορυφαίοι freak νέοι ευρωβουλευτές
H Goldman Sachs ανεβάζει για τρίτη φορά την τιμή-στόχο για τον S&P 500
Κίνδυνος για την ελληνική μελισσοκομία: Η αγορά έχει βουλιάξει από «ελληνοποιημένα» μέλια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ