Μπορεί η εποχή των μουσώνων στην Ινδία συνήθως να ξεκινάει τον Ιούνιο, ωστόσο η οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, Βομβάη, επλήγη ήδη από θυελλώδεις ανέμους. Ήταν τέτοιος ο βαθμός της σφοδρότητάς τους που τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες κατέρρευσαν σκορπώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 100. Σε διάστημα μόλις λίγων ημερών δύο περιστατικά σημειώθηκαν στην «Νέα Υόρκη της Ινδίας».
Στις 13 Μαΐου, όπως αναφέρει το India Express, αμμοθύελλα σημειώθηκε στην πόλη και αμέσως ακολούθησε έντονη βροχόπτωση, συνοδεία θυελλωδών ανέμων ταχύτητας από 40 χλμ./ώρα έως 90 χλμ./ώρα. Οι άνεμοι κατέστρεψαν σιδηροδρομικές υποδομές, πανό, ξερίζωσαν δέντρα σε διάφορα σημεία της Βομβάης και οδήγησαν στη κατάρρευση τεράστιας διαφημιστικής πινακίδας 37 επί 37 μέτρων στην Γκατκοπάρ, η οποία κατέληξε σε πρατήριο βενζίνης παρασύροντας στο θάνατο 16 ανθρώπους, τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα και συνθλίβοντας αυτοκίνητα.
Λίγες ημέρες αργότερα, όπως αναφέρει η Deccan Herald, ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Πούνε της Μαχαράστρα όταν διαφημιστική πινακίδα έπεσε στον προαύλιο χώρο αίθουσας γαμήλιων δεξιώσεων καταστρέφοντας αυτοκίνητα και τραυματίζοντας ένα άλογο.
Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές η εγκατάσταση της πρώτης πινακίδας ήταν παράνομη και ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου βενζίνης συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, ενώ ποινή αναμένεται να επιβληθεί και στην εταιρία που ανέλαβε την τοποθέτηση της πινακίδα καθώς δεν διεξήγαγε απαραίτητο έλεγχο του χώρου και χρησιμοποίησε υλικό κακής ποιότητας για τις εργασίες.
Η «πρόβλεψη» διάσημου συγγραφέα
Οκτώ χρόνια πριν το φονικό περιστατικό, ο βραβευμένος Ινδός συγγραφέας Αμιτάβ Γκος είχε «προβλέψει» την καταστροφή μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «The Great Derangement – Climate Change and the Unthinkable»: Είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση ισχυρής καταιγίδας «οι χιλιάδες διαφημιστικές πινακίδες που καλύπτουν» τη Βομβάη θα μετατρέπονταν «σε θανατηφόρα όπλα».
Σε ανάρτησή του στο X, ο διάσημος συγγραφέας αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του κινδύνου που διατρέχουν οι πολίτες από τις πινακίδες αναφέροντας: «Η πρόσφατη καταιγίδα δεν ήταν τόσο καταστροφική όσο ένας μεγάλος κυκλώνας. Η Βομβάη χρειάζεται πραγματικά να μειώσει δραστικά τις διαφημιστικές πινακίδες».
Μιλώντας στο New Delhi Television (NDTV) ο Γκος επανήλθε στο ζήτημα τονίζοντας ότι αν ένας κυκλώνας πλήξει την πόλη οι πινακίδες θα αποδειχθούν καταστροφικές. Εξήγησε, δε, ότι η Βομβάη διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με άλλες πόλεις εξαιτίας της «τεράστιας συγκέντρωσης» ουρανοξυστών. «Αυτοί οι ουρανοξύστες έχουν γυάλινη πρόσοψη, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και σε περίπτωση κυκλώνα, θα “βομβαρδιστούν” από πινακίδες και οροφές από λαμαρίνα. Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τη Βομβάη στο μέλλον».
Η κλιματική αλλαγή φέρνει νωρίτερα τους μουσώνες
Την ημέρα που καταγράφηκε η τραγική κατάρρευση η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία είχε προχωρήσει σε πρόγνωση με βροχοπτώσεις μέτριας έντασης συνοδευόμενες από θυελλώδεις ανέμους έντασης 40-50 χλμ. την ώρα.
Η Βομβάη, όπως και πολλές πόλεις της Ινδίας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα κατά την περίοδο των μουσώνων που ξεκινά συνήθως τον Ιούνιο και διαρκεί ως τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, οι καταιγίδες σημειώθηκαν πολύ πριν την καθιερωμένη άφιξη των μουσώνων φέτος, με την κλιματική αλλαγή να κρύβεται πίσω από την πρόωρη έναρξη της περιόδου.
«Οι καταιγίδες είναι μικρότερης κλίμακας, τοπικά γεγονότα που όμως μπορούν να προκαλέσουν πολλές ζημιές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που τις συνοδεύουν. Οι αμμοθύελλες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιές. Οι καταιγίδες σχηματίζονται γρήγορα απογευματινές και βραδινές ώρες και υποχωρούν σύντομα», δήλωσε στο India Express ο Ραζιβάν Ναίρ, πρώην γραμματέας του Υπουργείου Επιστημών της Γης.
Ο ειδικός εξήγησε ότι εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη χώρες όπως η Ινδία αντιμετωπίζουν πιο έντονες και συχνές καταιγίδες καθώς σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του περιφερειακού μετεωρολογικού κέντρου, India Meteorological Department (IMD), Σουνίλ Κάμπλ, δήλωσε ότι οι προγνώσεις κοινοποιούνται στην υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, στους αρμοδίους αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Ποιοι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα
Το 2022 το IMD ετοίμασε έναν οδηγό με 13 διαφορετικές κατηγορίες φυσικών φαινομένων που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τους πολίτες. Ανάμεσα σε αυτές καταιγίδες, αμμοθύελλες, χαλαζοπτώσεις, κυκλώνες, ξηρασία, σφοδρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες, ομίχλη, κεραυνοί, χιονοπτώσεις, καύσωνες, εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι. Στον «άτλαντα» αυτόν χαρτογραφήθηκαν οι περιοχές σύμφωνα με την ευπάθεια στους κλιματικούς κινδύνους σύμφωνα με δεδομένα από παλαιότερα καταστροφικά συμβάντα, κλιματολογικά αρχεία, τον πληθυσμό και την πυκνότητα δόμησης.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Προς νέο σφυρί το μεγαλοπρεπές συγκρότημα στα Ανάβρυτα (pics)
Citi: Οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές από αμερικανικά funds είναι «καλός οιωνός»
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ: Το νέο εταιρικό σχήμα με πρόεδρο τον Γιώργο Προκοπίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ