search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πώς ο Καράτζης θα «σπείρει» τον κάμπο με φωτοβολταϊκά

Η στρατηγική επένδυση των 421,6 εκατ. και η «εκτόξευση» από τα 15MW στα 845 MW–Το παράλληλο άνοιγμα και στα αιολικά

Μπορεί ο όμιλος Καράτζη να έχει «ανακαλύψει» την ενέργεια εδώ και 14 χρόνια, από το 2007 όταν ξεκίνησε τη διαδικασία για την αδειοδότηση των πρώτων φωτοβολταϊκών του πάρκων. Σε αυτή τη διαδρομή «έχτισε» 13 τέτοια πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τα «πατρώα εδάφη» της Κρήτης, μέχρι την Κατερίνη, τη Λάρισα, τη Βοιωτία και την Κεφαλονιά. Τα οποία έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 15 MW.

Την τελευταία διετία ωστόσο, ο πρόεδρος του ομίλου, Αντώνης Καράτζης είναι φανερό ότι έχει χαράξει μια στρατηγική δυναμικής στροφής προς τις ΑΠΕ, όπως φάνηκε μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις του. Κατ’ αρχήν, με την «αποχώρηση» από το πεδίο των εναλλακτικών παρόχων, μέσω της πώλησης της ΚΕΝ προς τη Volton, αλλά παράλληλα με την περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου των Ανανεώσιμων, καθώς και με το σχέδιο για την δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας συνδυασμένου κύκλου στην περιοχή της Λάρισας.

Η mega επένδυση στην ηλιακή ενέργεια

Εκείνο που ξεχωρίζει, βέβαια, είναι η μεγάλη επένδυση στην ηλιακή ενέργεια, που πέρασε πριν από λίγους μήνες από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή και έχει ήδη μπει σε φάση υλοποίησης.

Η στρατηγική επένδυση ύψους 421,6 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία 26 νέων φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 830 MWp, που θα αναπτυχθούν σε διάφορες εκτάσεις στη Μαγνησία, τη Λάρισα και το Κιλκίς. Οι συγκεκριμένες θέσεις εγκατάστασης είναι ιδιωτικές και ο όμιλος Καράτζη έχει ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές συμφωνίες.

Για την κατασκευή των παραπάνω έργων θα χρησιμοποιηθούν περίπου 1.772.141 φωτοβολταϊκά πλαίσια και με βάση το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του project θα χρειαστούν δέκα μήνες από την πλήρη αδειοδότηση του.

Ο όμιλος είχε αιτηθεί το χαρακτηρισμό του επενδυτικού σχεδίου ως Στρατηγική Επένδυση τον Ιούλιο του 2020. Κάτι που έγινε πράγματι το περασμένο φθινόπωρο, εξασφαλίζοντας το premium της ταχείας αδειοδότησης, δεδομένου ότι πρόκειται για επένδυση στον τομέα της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας με συνολικό προϋπολογισμό υπερ-τετραπλάσιο του ελάχιστου απαιτούμενου των 100 εκατ. ευρώ.

Ποντάρει και στα αιολικά

Η διοίκηση του ομίλου, όμως, πέρα από την ηλιακή ενέργεια αποφάσισε παράλληλα το άνοιγμα και στην αιολική. Έτσι προχώρησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Είναι μια απόφαση που χαρακτηρίζεται ως «στρατηγική» προβλέποντας σειρά κινήσεων οι οποίες θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Η πρώτη από αυτές είναι η κατασκευή αιολικού πάρκου στο Δίστομο Βοιωτίας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 8,4 MW.

Ειδικότερα, η θυγατρική εταιρεία «Αιολική Πνοή Αποσκιάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» η οποία κατέχει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 9 MW από αιολικό σταθμό, στην θέση «Άγιος Ιωάννης» της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου, πήρε επιτυχώς μέρος στην Ανταγωνιστική Διαδικασία Υποβολής Προσφορών για Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4414/2016. Κατοχύρωσε έτσι σταθερή τιμή πώλησης και εξασφάλισε ένταξη του αιολικού πάρκου σε καθεστώς στήριξης με την μορφή λειτουργικής ενίσχυσης, μέσω της ανταγωνιστικής διαδικασίας, ενώ έλαβε και δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Ο σταθμός θα αποτελείται από 2 ανεμογεννήτριες V136-4,2MW του οίκου Vestas και θα παράγει περίπου 23.000 MWh/έτος. Οι εργασίες ανάπτυξης είναι σε πλήρη εξέλιξη με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Exit mobile version