search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πώς μπήκε στο «ψυγείο» η κοινή επένδυση ΔΕΗ-CMEC για το Μελίτη

Γιατί η κυβέρνηση κόβει τη φόρα στους Κινέζους

της Μαριάννας Τζάννε

Ταφόπλακα στην σύμπραξη της Κινεζικής CMEC με την ΔΕΗ για την μονάδα του Μελίτη στην Φλώρινα, βάζουν οι χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, σύμφωνα με τις οποίες το σχέδιο ανάπτυξης μπορεί να προχωρήσει μόνο με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό. Η δήλωση Πιτσιόρλα κλείνει το δρόμο στην CMEC και ακυρώνει το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει τον περασμένο Φθινόπωρο οι δύο πλευρές και είχε επιβεβαιωθεί με το ζωηρό ενδιαφέρον των Κινέζων για το πρότζεκτ όλους τους προηγούμενους μήνες. Οι δηλώσεις Πιτσιόρλα ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα, με τα όσα ανέφερε χθες από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Καμπούρης, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση της εταιρείας από την ΔΕΗ, με την πώληση του 24% των μετοχών της εταιρείας στην Κινεζική State Grid Corp.

Μετά τον κ. Σταθάκη που προ μηνός ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία για το λιγνιτωρυχεία της Βεύης, που αποτελούν συγκοινωνούν δοχείο με το Μελίτη (θα τροφοδοτούν με λιγνίτη την νέα μονάδα) ο κ. Πιτσιόρλας είναι ένα ακόμη μέλος της κυβέρνησης που δείχνει να κινείται κόντρα στην συμμαχία ΔΕΗ-CMEC, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στο Πεκίνο του ίδιου αλλά και του πρωθυπουργού.

Η στάση της κυβέρνησης αποτελεί άλλη μια σαφή ένδειξη αποστασιοποίησης από την γραμμή του Προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, που ακόμη και πρόσφατα δήλωνε ότι η συμφωνία με τους Κινέζους θα προχωρήσει πάση θυσία και στο πρόσφατο ταξίδι στο Πεκίνο είχε σειρά επαφών για το σχεδιασμό δύο επιπλέον λιγνιτικών μονάδων, κόντρα στην συμφωνία με τους δανειστές. Όσοι αναρωτιούνται για τους λόγους της αναδίπλωσης της κυβέρνησης, υποστηρίζουν ότι πίσω από την στρατηγική να μην ενθαρρυνθεί το θερμό ελληνοκινεζικό φλερτ στην ενέργεια, κρύβεται η δυσφορία των Βρυξελλών για τον Κινεζικό Δράκο που βρυχάται για τις μπίζνες στην Ελλάδα και διεκδικεί μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ενεργειακής πίτας. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι οι δηλώσεις Πιτσιόρλα απηχούν την βούληση της κυβέρνησης να μην συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά, την ώρα που κινεζικές εταιρείες περιμένουν στην ουρά για μια σειρά από επενδύσεις σε ΑΔΜΗΕ, λιγνίτη, ΑΠΕ, έξυπνους μετρητές κ.α.

Οι Κινέζοι μετά και την έλευση τηs Cosco στον Πειραιά αποτελούν ένα στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε πολύ μεγάλες επενδύσεις. Για αυτό και το ξήλωμα του πουλόβερ που μόλις έχει αρχίσει με το Μελίτη, θα χρειαστεί λεπτούς και διπλωματικούς χειρισμούς.

Κόντρα στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το ντίλ με τους Κινέζους, συνεχίζει να πηγαίνει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ανοίγοντας παράθυρο στην συμφωνία με τους CMEC για την λιγνιτική μονάδα Μελίτη 2, στη Φλώρινα. Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε η ΔΕΗ το μεσημέρι της Παρασκευής, εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα διευθετηθούν και τα όποια ζητήματα αφορούν στο ορυχείο της Βεύης, που αποτελεί συστατικό της νέας μονάδας και για το οποίο ο κ. Σταθάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η σύμβαση δεν θα προχωρήσει χωρίς διαγωνισμό.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ

1. Ως γνωστόν, το Project Μελίτη αφορά στη σύσταση κοινής Ανώνυμης Εταιρείας της ΔEH με την κινεζική εταιρεία CMEC, η οποία θα κατασκευάσει τη 2η μονάδα, Μελίτη IIμ ισχύος 450 MW με δικούς της πόρους, και τους ιδιοκτήτες των ορυχείων της περιοχής. Πρόκειται για εταιρική συνεργασία η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών, για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία.

2. Είναι γεγονός ότι με την πρόσφατη συμφωνία, η οποία προβλέπει την πώληση περίπου του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔEH με συγκεκριμένη διαδικασία (market test, διαγωνισμός κ.λπ.) διαμορφώνεται νέο πλαίσιο. Ωστόσο ποιες μονάδες ή ορυχεία θα διατεθούν και με ποια ακριβώς διαδικασία, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Συνακόλουθα δεν έχει ακόμη υπάρξει καμία απόφαση σχετικά με τη διάθεση του υπάρχοντος Σταθμού με τη μονάδα Μελίτη Ι, την άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ και τα ορυχεία της Φλώρινας, ιδιοκτησίας ΔEH. Εάν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε όντως οι όροι για τη συνεργασία της ΔEH με τη CMEC στο συγκεκριμένο έργο διαφοροποιούνται και πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, σε συνάρτηση και με τις περαιτέρω συζητήσεις με την Commission και τις τελικές διευθετήσεις. Σχετικά ενημερώσαμε αναλυτικά τη CMEC, στην πρόσφατη συνάντησή μας στο Πεκίνο.

Το κύριο πάντως για το υπόψη έργο είναι η βιωσιμότητά του, πράγμα για το οποίο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και έχουν παρασχεθεί στη CMEC όλα τα σχετικά στοιχεία, με αντικειμενικά αισιόδοξη προοπτική.

3. Σε κάθε περίπτωση, επεξεργαζόμαστε προτάσεις και λύσεις ώστε να μην υπάρξει κανένα αδιέξοδο, αντίθετα να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο για την υλοποίηση αυτού του έργου, τόσο σημαντικού για την οικονομία της χώρας, την ανάπτυξη της ακριτικής Φλώρινας αλλά και τη ΔEH. Στην κατεύθυνση αυτή εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα διευθετηθούν και τα όποια ζητήματα αφορούν στο ορυχείο της Βεύης, συστατικό στοιχείο του Project Μελίτη.

Exit mobile version