Τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαταράσσουν την ισορροπία στο οικοσύστημα, οι μέσες θερμοκρασίες υπερβαίνουν τα κανονικά μηνιαία επίπεδα –με το 2023 να έχει ανακηρυχθεί η θερμότερη στην ιστορία-, οι γεωργοί βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται από έντονες βροχοπτώσεις ή από ξηρασία, τα χιονοδρομικά κέντρα δεν καλύπτονται από χιόνι και τα ζώα αναγκάζονται να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Από τις κατσίκες που επιλέγουν να βοσκήσουν τις νυχτερινές ώρες για να αποφύγουν τον καυτό ήλιο, μέχρι τις νυχτερίδες που εγκαταλείπουν το Μεξικό για τις ΗΠΑ αναζητώντας σταθερές καιρικές συνθήκες δεν είναι λίγα τα ζώα, τα οποία προσαρμόζονται στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Ανάμεσα σε αυτά και οι θηλυκές καφέ πεταλούδες του είδους μανιόλα της γιούρτας (Maniola jurtina), οι οποίες αναπτύσσουν λιγότερες κηλίδες στα φτερά τους όταν ζουν σε θερμότερες περιοχές.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Έξετερ διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά άτομα, των οποίων οι νύμφες αναπτύχθηκαν στους 11 βαθμούς Κελσίου είχαν κατά μέσο όρο έξι κηλίδες, ενώ εκείνες που αναπτύχθηκαν στους 15 βαθμούς Κελσίου είχαν μόλις τρεις.
Η καφέ πεταλούδα που συναντάται σε όλη την Ευρώπη -και στην Ελλάδα- εμφανίζει φυλετικό διμορφισμό με τα αρσενικά να ξεχωρίζουν για το σκούρο καφέ χρώμα που υπερισχύει στην επιφάνεια των φτερών τους, σε αντίθεση με τις πλουσιότερες πορτοκαλί αποχρώσεις των θηλυκών.
Επιπλέον, φέρουν μεγάλες κηλίδες στο άνω στρώμα των φτερών τους, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν αναπτυχθεί ως προστασία κατά των αρπακτικών αφού «μεταφράζονται» ως απειλή. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι θηρευτές εστιάζουν σε αυτές με μεγαλύτερες πιθανότητες να αφήσουν ανέπαφο το σώμα της πεταλούδας, επιτρέποντάς της να διαφύγει της επίθεσης. Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, οι μικρότερες κηλίδες που εντοπίζονται στο κάτω στρώμα των φτερών τους χρησιμεύουν σαν καμουφλάζ όταν οι πεταλούδες ξεκουράζονται στο γρασίδι.
Αυτές οι κηλίδες ωστόσο, κατέληξαν οι επιστήμονες, εμφανίζονται σε λιγότερο βαθμό όταν η πεταλούδα μεγαλώνει σε θερμότερες περιοχές.
Ο καθηγητής Μοριακής Φυσικής Ιστορίας του τμήματος Οικολογίας και Διατήρησης του Περιβάλλοντος στο Έξετερ, Ρίτσαρντ Φρεντς-Κόνσταντ, δήλωσε ότι «λιγότερες κηλίδες των πίσω φτερών εμφανίζονται όταν τα θηλυκά συναντούν υψηλότερες θερμοκρασίες κατά το στάδιο της νύμφης. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πεταλούδες προσαρμόζουν το καμουφλάζ τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, με λιγότερες κηλίδες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε ξηρό, καφέ γρασίδι που είναι πιο συνηθισμένο σε ζεστό καιρό».
Από την άλλη, στα αρσενικά άτομα δεν παρατηρήθηκε τέτοια προσαρμογή στην υπερθέρμανση, αφού οι κηλίδες τους είναι σημαντικές για τη σεξουαλική επιλογή.
Αναλυτικότερα, η έρευνα αναφέρει πως η υψηλότερη θερμοκρασία επιδρά στην εμφάνιση των κηλίδων και χαρακτηρίζεται «εντυπωσιακό» ότι «τα θηλυκά που αναπτύσσονται στους 11°C έχουν κατά μέσο όρο έξι κηλίδες και εκείνα που αναπτύσσονται στους 15°C μόνο τρεις. Αντίθετα, η μεγάλη κηλίδα του μπροστινού φτερού είναι πάντα παρούσα και κλιμακώνεται με το μήκος του μπροστινού φτερού».
Σχετικά με τη μεγάλη κηλίδα «η παρουσία της είναι πιθανότατα απαραίτητη για την άμυνά της, ενώ η εξαφάνιση των μικρότερων κηλίδων κατά τη διάρκεια της εποχής μπορεί να επιδρά στον τρόπο που καμουφλάρονται τα θηλυκά».
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ecology and Evolution, δείχνει ότι η παραλλαγή των κηλίδων στην προκειμένη περίπτωση προκαλείται από την ικανότητα της πεταλούδας να αντιδρά στη μεταβολή της θερμοκρασίας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν, μάλιστα, ότι οι κηλίδες στο συγκεκριμένο είδος είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω όσο η θερμοκρασία αυξάνεται.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια απροσδόκητη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Τείνουμε να σκεφτόμαστε ότι τα είδη μετακινούνται προς το βορρά και όχι ότι αλλάζουν εμφάνιση».
Photo: Wikipedia/AndreasEichler
Διαβάστε ακόμη
Προσυμπληρωμένες και «κλειδωμένες» όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος
Πώς η PetroGaz μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι – Επί 70 χρόνια εφοδιάζει τη χώρα με υγραέριο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ