© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σε τρεις ορόφους στην καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου κοντά στο City του Λονδίνου χτυπά ο ρυθμός της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της διεθνούς στρατηγικής της ΜYTILINEOS, με στόχο την ανάπτυξη στις ώριμες και έντονα ανταγωνιστικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Μπορεί η εισηγμένη να αποφεύγει να λύσει τον «χρησμό» της εισόδου της στο Χρηματιστήριο της βρετανικής πρωτεύουσας, που δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι στους σχεδιασμούς της, ωστόσο ένα είναι φανερό για τον μεγάλο διεθνή βηματισμό της εταιρείας: η ΜYTILINEOS σχεδόν αθόρυβα μέσα σε δέκα χρόνια από τότε που μπήκε στη λονδρέζικη αγορά έχει χτίσει ένα ευρύ πελατολόγιο, αναπτύσσοντας φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 1,2 GW και 1,1 γιγαβατώρες σε έργα αποθήκευσης. Ειδικά στον τομέα των μπαταριών (storage), η ελληνική εταιρεία αναπτύσσει αυτόνομα 650 MW που είναι σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, τα οποία αντιστοιχούν στο 33% της αγοράς του storage της Αγγλίας.
Στον παλμό της αγοράς
Έλληνες μηχανικοί, Βρετανοί αλλά και έμπειρα στελέχη από άλλες χώρες αποτελούν το δίχτυ των συνεργατών της ΜYTILINEOS στο Λονδίνο, με περισσότερους από 220 εργαζομένους και υπεργολάβους που στηρίζουν και συνεχώς διευρύνουν μεγάλα συμβόλαια με διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες. Συνολικά 82 συμβάσεις EPC (μελέτη-κατασκευή και λειτουργία) έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα το γραφείο της εταιρείας στην αγορά της Αγγλίας, με σημαντικό ορόσημο τη μεγάλη συμφωνία που ανακοινώθηκε στην εκπνοή του 2023 για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας. Αυτή η συμφωνία αποτελεί το επιστέγασμα της διείσδυσης και της πολύχρονης παρουσίας της ΜYTILINEOS στη Μ. Βρετανία που προ ημερών γιόρτασε τα δέκα χρόνια της σε μια λαμπρή τελετή στο κοσμοπολίτικο «Shangri-La», με θέα τους ουρανοξύστες πάνω από τον ποταμό Τάμεση και τη γέφυρα του Λονδίνου.
Η ΜYTILINEOS διείσδυσε στην αγορά της Αγγλίας το 2013, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ραγδαία ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων.
Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται και οι τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοικτού κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (3 για την Drax και 1 για τη Vitol), ισχύος 300 MW η καθεμία, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής με στόχο να παραδοθούν εντός του 2024 και 2025 αντίστοιχα.
Στην αγορά, η εταιρεία διαθέτει ισχυρές συμμαχίες με εταιρείες όπως η LightSource BP, η GE Vernova, η Gresham House, η Vodafone, αλλά και με εθνικούς φορείς όπως η National Grid και η Scottish Power για λογαριασμό των οποίων θα ποντιστεί το υποβρύχιο καλώδιο μήκους 190 χιλιομέτρων και συνολικού ύψους 1 δισ. λιρών για τη διασύνδεση Αγγλίας – Σκωτίας.
Σήμερα, το συνολικό χαρτοφυλάκιο των έργων της ΜYTILINEOS σε Ελλάδα και εξωτερικό διαμορφώνεται σε 13 GW, από τα οποία πάνω από το 50% είναι έργα, είτε σε λειτουργία είτε σε κατασκευή είτε σε τελικό στάδιο ωρίμανσης.
Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Πλιάκο, επικεφαλής Aνάπτυξης της ΜYTILINEOS στη Δυτική Ευρώπη (Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία κ.ά.), η εταιρεία αναπτύσσεται ταχύτατα στο storage, σε συνεργασία με την Gresham House, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής και λειτουργός αντίστοιχων έργων στη Μεγάλη Βρετανία. Η ΜYTILINEOS έχει επίσης αναλάβει για την Quinbrook την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα, ισχύος 373 MW, στο North Kent, συνολικής αξίας 114 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τα συμβόλαια για τα έργα της ενεργειακής μετάβασης που υπηρετούν τους φιλόδοξους στόχους της Ε.Ε. στον τομέα της καθαρής ενέργειας, στελέχη της ΜYTILINEOS αναφέρουν ότι η Ε.Ε. προετοιμάζεται και για έναν νέο στόλο θερμικών μονάδων ισχύος από 15 GW με 20 GW την επόμενη πενταετία. Οπως τονίζουν, υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη ζήτηση και δημιουργεί ένα νέο κύμα δημοπρατήσεων, στο οποίο η εταιρεία, έχοντας εδραιώσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Η Ευρώπη επιστρέφει στις θερμικές μονάδες
Η ΜYTILINEOS χτίζει το διεθνές της προφίλ που πλέον εξαπλώνεται σε 40 χώρες, μέσα από έργα στον τομέα του ΕPC που καλύπτουν τόσο τον κλάδο των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αποθήκευσης όσο και την κατασκευή θερμικών μονάδων, τομέας στον οποίο αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία 24 χρόνια η ΜΕΤΚΑ.
Συνολικά, η ΜYTILINEOS έχει ολοκληρώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων 15 GW ανά τον κόσμο σε αγορές όπως το Πακιστάν, η Τουρκία, η Αλγερία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Γκάνα, η Λιβύη, το Ιράκ χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα 1.200 MW των τεσσάρων μονάδων της Αγγλίας. «Οι μονάδες αυτές σχεδιάστηκαν για να μπαίνουν στο ηλεκτρικό σύστημα όχι ως μονάδες βάσης αλλά για τη σταθεροποίηση του δικτύου, για περίπου 1.500 ώρες τον χρόνο, με στόχο την καλύτερη προώθηση των ΑΠΕ», αναφέρει ο κ. Κώστας Χωρινός, εκτελεστικός διευθυντής της Μ Power Projects της ΜYTILINEOS. Σήμερα, ο τομέας των ΑΠΕ στη Μεγάλη Βρετανία καλύπτει κατά μέσον όρο το 20% της παραγόμενης ενέργειας που ανάλογα τη μέρα και τις καιρικές συνθήκες μπορεί να φτάσει και το 50%. Το μεγαλύτερο ποσοστό (περί το 80%) καλύπτεται από μονάδες φυσικού αερίου.
Η εταιρεία είναι παράλληλα σε συζητήσεις για την ανάπτυξη νέων έργων για λογαριασμό του γερμανικού κολοσσού της RWE, με τον οποίο συνεργάζεται στενά στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και των στόχων της ενεργειακής μετάβασης. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χωρινό, στον σχεδιασμό της εταιρείας είναι η κατασκευή περί των 5 θερμικών μονάδων δυναμικότητας 650 έως 700 MW έκαστη, οι οποίες προβλέπεται να ξεκινήσουν σε ένα έως δύο χρόνια από σήμερα.
Η ΜYTILINEOS έχει βάλει «πόδι» και στην αγορά της Ιρλανδίας σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού αλλά και στην αγορά της Πολωνίας, στην οποία διαθέτει δύο έργα 1.200 MW, ενώ είναι σε συζητήσεις για νέες θερμικές μονάδες στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου απανθρακοποίησης της χώρας. Ανάγκη για νέες μονάδες φυσικού αερίου προκύπτουν και για τη Γερμανία αλλά και την αγορά των Βαλκανίων για λόγους αντικατάστασης παλαιών μονάδων σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη Βόρεια Μακεδονία, με σκοπό την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής 150 MW.
Επέκταση στα δίκτυα διανομής
Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι σε όλες αυτές τις χώρες, υπάρχει στόχος για την ανάπτυξη δικτύων που είναι μια πολύ μεγάλη αγορά στον τομέα της κατασκευής. Τα δίκτυα αποτελούν κρίσιμα έργα για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης αλλά και την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ, καθώς μέσω της μεταφοράς ενέργειας που επιτυγχάνουν αυξάνεται η σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος και τα συστήματα μεταφοράς γίνονται πιο ανθεκτικά. Ηδη, στον τομέα αυτόν η εταιρεία θα υλοποιήσει το μεγάλο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αγγλίας – Σκωτίας, ενώ στην Ελλάδα έχει κατασκευάσει το καλώδιο Ελλάδας – Βουλγαρίας. Με τον ΑΔΜΗΕ μάλιστα πρόκειται να υπογραφεί μια νέα σύμβαση για την κατασκευή νέων υποσταθμών για την ανάπτυξη των δικτύων στην Ελλάδα και αντίστοιχα σε Αλβανία και Γεωργία.
Οπως αποκάλυψαν στελέχη της ΜYTILINEOS, τις προηγούμενες μέρες στο Λονδίνο, υπάρχουν συζητήσεις και για τη συμμετοχή της σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Μ. Βρετανία υπάρχουν πολλά ιδιωτικά δίκτυα διανομής (αντίστοιχα του ΔΕΔΔΗΕ) και όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η ΜYTILINEOS έχει βολιδοσκοπηθεί από μετόχους και επενδυτές για να συμμετάσχει μαζί τους όχι μόνο στην κατασκευή και συντήρηση αλλά και στην ανάπτυξη των έργων αυτών.
Διαβάστε ακόμη:
Όφελος €85 εκατ. φέτος και 850 στη δεκαετία από τη μείωση επιτοκίου στη δημοπρασία του 10ετούς
Συνάντηση Σταϊκούρα με υπουργό Υποδομών Σερβίας: Στο επίκεντρο η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών
Το νέο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης που ανεβάζει τον πήχη της απόλαυσης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ