Οι νέες επενδύσεις που δρομολόγησε η Ευρώπη σε ΑΠΕ υπό τη σκιά της ενεργειακής κρίσης δεν ήταν αρκετές, ώστε η περιοχή να κρατήσει τα σκήπτρα που κατείχε ως η μεγαλύτερη αγορά υπεράκτιων αιολικών. Νέα… βασίλισσα στέφθηκε η περιοχή της Ασίας και πιο συγκεκριμένα η Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (Global Wind Energy Council).
Σύμφωνα με το GWEC, η Ευρώπη συνολικά έφτασε να αναλογεί στο 47% των ύψους 64,3 GW συνολικής δυναμικότητας υπεράκτιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως το 2022, όμως η περιοχή της Ασίας την ξεπέρασε ελέγχοντας το 53%. Μάλιστα, η Κίνα από μόνη της έφτασε σε ποσοστό 49% επί του συνόλου.
Το 2021, η συνολική δυναμικότητα των εγκαταστάσεων έφτανε τα 55,9 GW, από τα οποία η Ευρώπη ήλεγχε το 50%.
Πέραν αυτού η έκθεση του GWEC εκφράζει την εκτίμηση πως η Ευρώπη είναι απίθανο να ανακτήσει την πρωτιά μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας δέχτηκε πιέσεις στην Ευρώπη, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκάλεσε η πανδημία και κατόπιν ο πόλεμος σε συνδυασμό με το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων που εκτίναξαν τα κόστη σε ανταλλακτικά, σε χρηματοδότηση, ακόμη και στο κόστος της εργασίας. Αυτό, μάλιστα, προκάλεσε αρκετές ζημιές σε κατασκευές τουρμπίνων, αλλά και ακυρώσεις projects.
Ενδεικτικά, πρόσφατα η σουηδική Vattenfall «πάγωσε» τα σχέδια της για τη δημιουργία ενός νέου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην ανατολική ακτή της Βρετανίας, που θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, με το αιτιολογικό ότι τα αυξανόμενη κόστη καθιστούν πλέον το project μη βιώσιμο.
Αντιστοίχως, ο γίγαντας του κλάδου Siemens Energy δήλωσε ότι αναμένει ζημιές ύψους 4,5 δισ. δολαρίων φέτος, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που διαπίστωσε στη θυγατρική της εταιρείας κατασκευής ανεμογεννήτριων Siemens Gamesa.
Οι προκλήσεις αυτές, σύμφωνα με την έκθεση, σημαίνουν πως η Ευρώπη θα δει τελικά λιγότερες νέες αιολικές εγκαταστάσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σχέση με ότι αναμενόταν. Έτσι, θα προσθέσει συνολικά στην παραγωγή 34,9 GW το διάστημα 2023 έως 2027 σε σχέση με τα 40,8 GW που είχαν προβλεφθεί.
Ανασχετικός παράγοντας, σύμφωνα με το GWEC, είναι και το γεγονός πως η Κίνα ελέγχει περίπου το 70% της αγοράς βασικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών, κάτι που σημαίνει πως οι περιοριστικές πολιτικές που δρομολογούν τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θα προσθέσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις εφοδιαστικές γραμμές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναμένονται να προστεθούν 380 GW μέσα από νέα υπεράκτια αιολικά project που θα ανεβάσουν την παραγωγή στα 446 GW μέχρι το 2032.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί αυξάνονται οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια (πίνακας)
Παγκόσμια αναταραχή από την απαγόρευση εξαγωγών ρωσικού ντίζελ – Τι λένε οι αναλυτές (γράφημα)
ELSA-SILGAN METAL PACKAGING: Η «πολυταξιδεμένη» ΕΛΣΑ που μπαίνει σε κάθε ελληνικό σπίτι (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ