search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πώς η έκρηξη ηφαιστείου στον Ειρηνικό συνδέεται με το χειμώνα στη Σκανδιναβία

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε στα τέλη του 2021 με τόσο ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν σε απόσταση 10.000 χλμ.

Μία από τις διατυπώσεις της θεωρίας του χάους αναφέρει ότι αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ερμηνευθούν και οι πιο σφοδροί χειμώνες στις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίοι συνδέονται με την έκρηξη ενός ηφαιστείου πριν δύο χρόνια στον… Ειρηνικό.

Ήταν 20 Δεκεμβρίου του 2021 όταν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον Νότιο Ειρηνικό Hunga Tonga-Hunga Haʻapai εξερράγη, με τον εκκωφαντικό ήχο της έκρηξης να ταξιδεύει σε απόσταση ακόμα και 170 χλμ. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό που κηρύχθηκε σε αδράνεια στις 11 Ιανουαρίου. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν όταν μόλις τρεις ημέρες αργότερα ένα σύννεφο τέφρας εκτοξεύθηκε σε απόσταση 20 χλμ. με νέες εκρήξεις, ακόμα πιο ισχυρές από τις προηγούμενες, να ακολουθούν. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι η ισχύς τους ήταν επτά φορές πιο δυνατή από την αρχική, με το ηφαιστειακό νέφος να αγγίζει τα 58 χλμ. και δεκάδες αναφορές για κρότους να προέρχονται από διάφορες χώρες από τα Φίτζι ως τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, δε, μία από τις εκρήξεις ακούστηκε ως την Αλάσκα, σε απόσταση 10.000 χλμ.

Επιπλέον, η ποσότητα των υδρατμών που διοχετεύθηκαν στην ατμόσφαιρα ήταν πρωτοφανής, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι 100-150 εκατ. τόνοι νερού έφτασαν στη στρατόσφαιρα, με πολλούς να συνδέουν το γεγονός με την τρύπα του όζοντος που παρατηρήθηκε το 2023 και τους πιο βροχερούς θερινούς μήνες στην Αυστραλία.

Τώρα, επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας επιχειρούν να προβλέψουν αν και η θερμοκρασία στην Ευρώπη μπορεί να επηρεαστεί από την έκρηξη, παρά το πέρας των ετών.

Κάνοντας χρήση μοντέλων υπολόγισαν τις μακροπρόθεσμες επιφανειακές επιπτώσεις των υδρατμών της στρατόσφαιρας, προβλέποντας ψυχρότερους και υγρότερους χειμώνες από ότι συνήθως στην Αυστραλία μέχρι το 2029, καθώς και ψυχρότερους χειμώνες στις σκανδιναβικές χώρες και θερμότερους χειμώνες στη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Climate αναμένεται ότι οι πιο ψυχροί χειμώνες θα είναι αισθητοί ήδη από τον ερχόμενο χειμώνα με θερμοκρασίες χαμηλότερες κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο μέχρι το 2030. Αν το σενάριο επαληθευτεί τότε αναμένεται μεγάλη ποσότητα χιονιού και παγοκάλυψη στη Βαλτική.

Από την άλλη, σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής θα παρατηρηθεί το αντίθετο, δηλαδή θερμότεροι χειμώνες, σε βαθμό που ενδέχεται να φτάσουν να είναι κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου πιο θερμοί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Όσο για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι πιθανό να καταγραφούν μικρές αλλαγές τους χειμερινούς μήνες με τον επικεφαλής της μελέτης, Μάρτιν Γιούκερ να λέει: «Η Ευρώπη γίνεται ελαφρώς πιο συννεφιασμένη και βροχερή, πιθανώς λόγω μιας αλλαγής στα ρεύματα ταχέως κινουμένων αερίων μαζών».

Βέβαια, οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί παράγοντες που θα διαδραματίσουν ρόλο στην εξέλιξη του καιρού και επομένως μόνο ο χρόνος θα αποκαλύψει αν οι προβλέψεις τους είναι ακριβείς.

Photo: Commons.wikimedia/ Damien Grouille

Διαβάστε ακόμη

Αμερικανικές εκλογές 2024: Η αμφίρροπη αναμέτρηση πιέζει το δολάριο και δίνει ώθηση στα ομόλογα (γράφημα)

Γερμανία: Επί ξυρού ακμής η κυβέρνηση Σολτς – Τα σενάρια κατάρρευσης και ο παράγοντας Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές: Πότε κλείνουν οι κάλπες, τι ώρα βγαίνουν τα exit poll, πότε θα γνωρίζουμε τον νικητή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version