Στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας η παιδική χαρά Wikado είναι κατασκευασμένη από πτερύγια ανεμογεννητριών! Το ίδιο και κάποια δημόσια παγκάκια στην Ολλανδία.
Στην Ελλάδα, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κάνει με τη σειρά της πράξη την ανακύκλωση των ανεμογεννητριών, κατασκευάζοντας έπιπλα γραφείου από εξοπλισμό αιολικής ενέργειας και προωθώντας συμμαχίες με ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή αστικού εξοπλισμού που θα συμβάλλει στην επαναχρησιμοποίηση των πτερυγίων των ανεμογεννητριών.
Αντίστοιχος εξοπλισμός κοσμεί τα γραφεία της ΕΛΕΤΑΕΝ ενώ πτερύγια φιλοξενήθηκαν το χειμώνα και στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Ο Γενικός Διευθυντής της Επιστημονικής Ένωσης κ. Παναγιώτης Παπασταματίου κατά τον πρόσφατο εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας αιολικής ενέργειας αναφέρθηκε στην νέα πρωτοβουλία Urban Blades.
Μέσω αυτής όπως είπε, επιδιώκεται η μετατροπή παλιών και παροπλισμένων πτερυγίων ελληνικών αιολικών πάρκων σε προϊόντα αστικού εξοπλισμού και έπιπλα έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η σχέση της αιολικής ενέργειας με την κυκλική οικονομία. Ο κ. Παπασταματίου ζήτησε μάλιστα από τις επιχειρήσεις του κλάδου να διαθέτουν στην ΕΛΕΤΑΕΝ παροπλισμένα πτερύγια, προκειμένου η πρωτοβουλία να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Η Urban blades, προωθεί και στην χώρα μας την ανακύκλωση υλικών, επιστρέφει μεγαλύτερη αξία στην κοινωνία μετά το τέλος ζωής των αιολικών πάρκων και με τον τρόπο αυτό η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας ενισχύει την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.
Η νέα πρωτοβουλία, προάγει επίσης την έννοια της κυκλικής οικονομίας και συμβάλλει στην εξοικείωση του κόσμου με την ανεμογεννήτρια, σε μια εποχή που στέκεται αρκετά επιφυλαχτικός στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και οι επιχειρηματίες του κλάδου μιλούν για αναίτιες τοπικές αντιδράσεις με την στήριξη πολιτικών κομμάτων.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργου Περιστέρη ότι η χώρα εξακολουθεί να στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα παρά τον ανεξάντλητο φυσικό της πλούτο, συγκρίνοντας τις ανεμογεννήτριες με τα αυθαίρετα. Οι μεν όπως είπε, ξεβιδώνονται και φεύγουν ενώ τα αυθαίρετα μένουν και μπαζώνουν ρέματα και ακτές επιβαρύνοντας δια παντός το περιβάλλον.
Ο γηρασμένος εξοπλισμός
Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.838 ανεμογεννήτριες από τις οποίες 431 είναι ηλικίας 20 έως 24 ετών και 148 μεγαλύτερες από 24 έτη. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι από τις επιχειρήσεις που εφάρμοσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποξήλωσης, ανακύκλωσης και διαχείρισης 106 παλαιών ανεμογεννητριών, προχωρώντας σε αποκατάσταση των χώρων και στην εγκατάσταση στη θέση τους 22 νέων ανεμογεννητριών (repowering).
Η αποξήλωση περιλάμβανε και την αποξήλωση των θεμελίων και των υπόγειων καλωδίων και φυσικά όλων των υπέργειων εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η WindEurope που αποτελεί τον ευρωπαϊκό φορέα του κλάδου, έχει απαγορεύσει την ταφής πτερυγίων στην Ευρώπη έως το 2025 με τον αιολικό κλάδο να δεσμεύεται για την πλήρη αξιοποίηση των πτερυγίων μέσω της αλλαγής χρήσης, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης υλικών.
Το 85%-90% της μάζας των υλικών μιας ανεμογεννήτριας ανακυκλώνεται με αποδοτικό τρόπο, λένε αρμόδια στελέχη των εταιρειών αιολικής ενέργειας. Όλα τα υλικά μπορούν να διαχειριστούν και να ανακυκλωθούν με βάση τη νομοθεσία από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες ενώ πρόκληση αποτελούν τα πτερύγια λόγω των συνθετικών υλικών (composite materials).
Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανίας των Συνθετικών Υλικών (EuCIA), μέχρι το 2025, ο αιολικός κλάδος – παρά την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη που αναμένεται να γνωρίσει τα επόμενα χρόνια – θα είναι υπεύθυνος για το 10% των συνθετικών αποβλήτων παγκοσμίως.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των συνθετικών υλικών, θα προέρχεται από τον κτηριακό τομέα και από τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές συσκευές. Παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι σχετικά μικρό, ο αιολικός κλάδος επιδιώκει να φτάσει στο 100% την ανακύκλωση και γίνονται αξιόλογες προσπάθειες προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ήδη οι κατασκευάστριες εταιρείες ανεμογεννητριών έχουν σχεδιάσει λύσεις μέσω των ερευνητικών τους προγραμμάτων σε δύο μέτωπα. Πρώτον, την ανάπτυξη νέων τεχνικών για την ανακύκλωση των υφιστάμενων πτερυγίων και δεύτερον την ανάπτυξη νέων υλικών ώστε τα πτερύγια να είναι πλήρως ανακυκλώσιμα με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.
Διαβάστε ακόμη
Κωτσόβολος: Εδώ και μήνες βολιδοσκοπούν πιθανούς ενδιαφερόμενους οι Βρετανοί
Πόσο κοστίζουν τώρα τα εξοχικά κοντά στην Αθήνα – Αναλυτικά οι τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ