«Θέλω να μιλήσουμε για πλαστικά. Τρελαίνομαι για πλαστικά», έλεγε με τσαχπινιά η Μάρθα Καραγιάννη σε μία προσπάθεια να σαγηνεύσει τον Κώστα Βουτσά, ιδιοκτήτη εργοστασίου παραγωγής πλαστικών, στη θρυλική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Νύχτα Γάμου».
Πέρα από την «αιώνια δική σου, Πέπη» υπάρχουν και άλλοι που… τρελαίνονται για πλαστικά: Ένα είδος σκουληκιού που βρέθηκε στην Αφρική, το οποίο όχι μόνο λατρεύει τα πλαστικά, αλλά τα καταναλώνει και τα χωνεύει.
Ένας μικρός αλευροσκώληκας, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό σύμμαχο στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης, με τους επιστήμονες να εκφράζουν ελπίδα ότι ο μηχανισμός του οργανισμού αυτού θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος.
Αναλυτικότερα, στη μελέτη που διεξήχθη από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας Εντόμων και Οικολογίας (ICIPE), στο Ναϊρόμπι της Κένυας και δημοσιεύθηκε στο Nature, αποκαλύπτεται η μοναδική ιδιότητα της προνύμφης σκαθαριού της οικογενείας Alphitobius, να τρέφεται με πολυστυρένιο, από το οποίο συνήθως κατασκευάζονται συσκευασίες για φαγητό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες μπορούσαν να καταναλώσουν σχεδόν το 50% του πολυστυρενίου το οποίο τους είχαν… σερβίρει, με το ποσοστό να αυξάνεται αν στο μενού εντασσόταν λίγο πίτουρο ή φλοιοί σιτηρών.
Η ερευνητική ομάδα ακόμα δεν έχει καταλήξει για το είδος, αλλά εκτιμά ότι ενδέχεται να είναι ένα νέο υποείδος που πρέπει ακόμα να αναγνωριστεί. Ανεξαρτήτως επίσημης ονομασίας, όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο του οργανισμού αυτού είναι ικανά να διασπάσουν τα πολυμερή του πλαστικού.
«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ένα πλήρες κυκλικό μιτοχονδριακό γονιδίωμα το οποίο συγκεντρώθηκε στενά στο γένος Alphitobius και έδειξε ότι το έντομό μας μπορεί να είναι ένα νέο υποείδος που απαιτεί περαιτέρω αναγνώριση», αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεση και αναφέρονται συγκεκριμένα στα κυρίαρχα βακτήρια που παρατηρήθηκαν όπως τα Kluyvera, Lactococcus, Klebsiella, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πέψη του πολυστυρενίου, μετατρέποντάς το σε απλούστερες ενώσεις που ο αλευροσκώληκας μπορεί να επεξεργαστεί χωρίς επιπτώσεις για την υγεία του.
Στο παρελθόν άλλα είδη εντόμων παρουσίασαν ανάλογη συμπεριφορά, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται η ικανότητα του αφρικανικού αλευροσκώληκα να καταναλώνει και να επεξεργάζεται πλαστικά.
Η Φατίγια Χαμίς, επικεφαλής της μελέτης και ερευνήτρια στο ICIPE μιλώντας στο The Conversation ανέφερε ότι η έρευνα είναι μοναδική επειδή εστιάζει «σε είδη εντόμων που ενδημούν στην Αφρική, τα οποία δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς στο πλαίσιο της αποικοδόμησης των πλαστικών. Αυτή η τοπική τοποθέτηση είναι σημαντική επειδή τα έντομα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην Αφρική μπορεί να διαφέρουν από εκείνες σε άλλα μέρη του κόσμου, προσφέροντας ενδεχομένως νέες γνώσεις και πρακτικές λύσεις για την πλαστική ρύπανση σε αφρικανικά περιβάλλοντα».
Όπως είπε η ειδικός, αυτή η έκθεση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες εφαρμογές βιοαποκατάστασης, ώστε να δοθεί λύση στην πλαστική ρύπανση που μαστίζει τον πλανήτη και δη την Αφρική, η οποία πλήττεται από μόλυνση και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα.
Στη Νιγηρία, για παράδειγμα, το πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης είναι τεράστιο, καθώς παράγονται τουλάχιστον 2,5 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 130.000 τόνοι καταλήγουν στο υδάτινο δίκτυο, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται ανάμεσα στις 20 χώρες που ρυπαίνουν με απόβλητα τους ωκεανούς.
Η Χαμίς πρόσθεσε ότι τα επίπεδα πλαστικής ρύπανσης είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, εξαιτίας των εισαγωγών πλαστικών προϊόντων, της χαμηλής επαναχρησιμοποίησης και της έλλειψης συστημάτων ανακύκλωσης.
Με τη μελέτη αυτών των… πλαστικοφάγων είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέα εργαλεία για την πιο αποτελεσματική απαλλαγή των πλαστικών αποβλήτων, με την Χαμίς να εξηγεί ότι «αντί να απελευθερώνουμε έναν τεράστιο αριθμό αυτών των εντόμων σε χώρους με σκουπίδια (που δεν είναι πρακτικό), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μικρόβια και τα ένζυμα τα οποία παράγουν, σε εργοστάσια, χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και χώρους καθαρισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα πλαστικά απόβλητα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τρόπο που είναι ευκολότερο να διαχειριστούν σε μεγάλη κλίμακα».
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Τα βαριά και επώνυμα σφυριά της εβδομάδας για hotels και… δόξες του παρελθόντος
Οι business του Πάρη Κυριακόπουλου στον τουρισμό και τα αθηναϊκά ξενοδοχεία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα