Μπορεί ο πιο διαδεδομένος τρόπος παραγωγής ενέργειας για τις ανάγκες μίας κατοικίας να ήταν μέχρι σήμερα τα φωτοβολταϊκά σε στέγες ή μπαλκόνια, ωστόσο ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανακάλυψαν μία νέα μέθοδο χάρη στην οποία ένα ολόκληρο σπίτι μπορεί να μετατραπεί σε μία τεράστια μπαταρία.
Σύμφωνα με το BBC ένας νέος τύπος σκυροδέματος μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια και να ενισχύσει τις προσπάθειες για την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.
Μάλιστα, το νέο αυτό υπερ-τσιμέντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτιρίων, αλλά και τμήματα του οδικού δικτύου που θα αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια και στη συνέχεια θα την απελευθερώνουν για την επαναφόρτιση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως με την προσθήκη μία ουσίας που ονομάζεται αιθάλη σε μείγμα νερού και τσιμέντου μπορεί να δημιουργηθεί υλικό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υπερπυκνωτής, ο οποίος παρότι είναι αποδοτικός στην αποθήκευση ενέργειας, διαφέρει από τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Αναλυτικότερα, οι υπερπυκνωτές φορτίζονται και αποφορτίζονται πολύ αποτελεσματικά, αλλά συνήθως δε μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια για μεγάλη χρονική περίοδο, την οποία απελευθερώνουν γρήγορα με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο χρήσιμοι για συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Εντούτοις, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αποθήκευσης της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα.
Επιστήμονες του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Ντέιμιαν Στεφάνιουκ, εκτιμούν ότι το νέο υλικό θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα σχετικά με την παροχή ενέργειας στο μέλλον, αφού κατάφεραν να κατασκευάσουν μία λειτουργική μπαταρία σκυροδέματος σε μεγάλη κλίματα για πρώτη φορά.
Η έκδοση 45 κυβικών μέτρων που δημιούργησαν μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το υλικό θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη βάση από σκυρόδεμα ενός σπιτιού χωρίς να προστεθεί επιπλέον κόστος κατασκευής. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργούσε και ως «μέσο» ικανό να φορτίζει ασύρματα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ο Στεφάνιουκ μιλώντας στο BBC δήλωσε πως αρχικά όταν είδε έναν λαμπτήρα LED, που ήταν συνδεδεμένος με το πρωτοποριακό αυτό σκυρόδεμα, να τρεμοπαίζει νόμιζε πως δεν είχε αποσυνδέσει την εξωτερική πηγή τροφοδοσίας. Όταν συνειδητοποίησε ωστόσο ότι το σκυρόδεμα ήταν αυτό που έδινε ενέργεια στον λαμπτήρα κάλεσε φοιτητές και καθηγητές να δουν από κοντά το επιτυχημένο πείραμα.
«Αν μπορέσει να επεκταθεί η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ενός σημαντικού ζητήματος, την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας», εξήγησε ο Στεφάνιουκ με τις εφαρμογές να ποικίλουν από την κατασκευή δρόμων, ως τη χρήση του ως οικοδομικό υλικό για κατοικίες και εμπορικά κτίρια, αλλά και σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Βέβαια, η τεχνολογία είναι ακόμα στα σπάργανα και προς το παρόν ο υπερπυκνωτής μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει έναν λαμπτήρα LED 10 watt για διάρκεια 30 ωρών. Επιπλέον, τη στιγμή που οι υπερπυκνωτές έχουν την τάση να αποφορτίζονται πολύ γρήγορα η ομάδα έχει ακόμη πολλά εμπόδια να ξεπεράσει.
Ωστόσο, ο Στεφάνιουκ διατηρεί την αισιοδοξία του υποστηρίζοντας πως «ένα δομικό στοιχείο 30-40 κυβικών μέτρων σκυροδέματος θα μπορούσε να είναι αρκετό για να καλύψει τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας και δεδομένης της ευρείας χρήσης του σκυροδέματος παγκοσμίως, το υλικό αυτό έχει τη δυνατότητα να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και χρήσιμο στην αποθήκευση ενέργειας».
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Μόσιαλος: Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κέντρο επενδύσεων για καινοτόμα φάρμακα
Υπερταμείο: Η επόμενη μέρα – Τι σηματοδοτεί η απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ
Σούμπερτ και Βιβάλντι «όπλα» κατά της ρύπανσης στις παραλίες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ