Η ενεργειακή κρίση που παρατηρείται στην Ευρώπη έχει προφανώς κερδισμένους και χαμένους. Στους δεύτερους βρίσκονται τα εκατομμύρια των πολιτών που θα αναγκαστούν να πληρώσουν πανάκριβα το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Στους κερδισμένους όμως βρίσκονται κάποιες εταιρίες όπως η VW η οποία αναμένεται να βγάλει πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς θα πωλήσει στην γερμανική αγορά μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που είχε κλείσει πριν την κρίση.
Με βάση τις σημερινές τιμές η VW αναμένεται να βγάλει “καπέλο” πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
H εταιρία είχε κλείσει 2,6 TWh σε φυσικό αέριο για την επόμενη χρονιά, τα οποία τώρα σκοπεύει να τα πουλήσει στην εγχώρια αγορά. Η ποσότητα αυτή αρκεί για να εφοδιάσει 200.000 σπίτια σε φυσικό αέριο για μια ολόκληρη χρονιά.
Το τεράστιο αυτό συμβόλαιο ήταν μέσα στα σχέδια της εταιρίας να μετατρέψει τα εργοστάσιά της στο Wolfsburg, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν ενέργεια από φυσικό αέριο αντί για λιγνίτη.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εκρηκτική άνοδος των τιμών, σε συνδυασμό με πολιτικές πιέσεις, την υποχρεώνουν να πουλήσει το φυσικό αέριο που έχει κλείσει και να παραμείνει στον λιγνίτη, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.
Οι προαγορές φυσικού αερίου, που γίνονται ως αντιστάθμισμα για τον κίνδυνο αύξησης της τιμής, έγιναν μέσω του προμηθευτή Wingas GmbH και Trading Hub Europe από το 2020, όταν η τιμή ήταν στα περίπου 30 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι τιμές τώρα έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην αγορά της Γερμανίας αλλά και μεγάλο περιθώριο κέρδους για την VW.
Εξίσου μεγάλα κέρδη, ύψους 3,5 δισ. ευρώ έχουν προκύψει από την προαγορά θέσεων για νικέλιο. Στην Γερμανία πάντως η κυβέρνηση ωθεί τις εταιρίες να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.
Η ίδια η VW πάντως υποστηρίζει ότι τα κέρδη από την πώληση του φυσικού αερίου, θα χρησιμοποιηθούν για τις δαπάνες που αφορούν την χρήση καυσίμων άνθρακα ή πετρελαίου και την αντικατάσταση η μετασκευή μηχανημάτων που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια υπό τις νέες συνθήκες.
Διαβάστε ακόμη:
Η Ιταλία στις κάλπες: Η μετεωρική άνοδος της ακροδεξιάς Μελόνι και οι φόβοι της Ευρώπης
Λαβρόφ: «Πείτε στους αναγνώστες σας ότι απέφυγα την ερώτηση» – Τι «ενόχλησε» τον Ρώσο υπουργό