Ταξιδεύοντας σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θα έχετε πιθανώς παρατηρήσει σε υπαίθριους χώρους μαύρα κουτιά με μία οπή, συνήθως ασφαλισμένα σε σταθερά σημεία όπως στη βάση κάδων απορριμμάτων. Δεν είναι άλλο από σταθμούς δολώματος αρουραίων, οι οποίοι περιέχουν ουσίες που σκοτώνουν τρωκτικά. Ωστόσο, αυτές οι ουσίες πλέον απειλούν και άλλα ζώα, προκαλώντας ανησυχία σε περιβαλλοντολόγους.
Όπως αναφέρει το The Conversation τα λεγόμενα αντιπηκτικά τρωκτικοκτόνα χρησιμοποιούνται πιο συχνά για τη θανάτωση τρωκτικών, τα οποία διαχωρίζονται σε κατηγορίες σύμφωνα με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για να καταλήξει το ζώο. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει σε μία ως δύο εβδομάδες, ή μετά την κατανάλωση μίας δόσης στην περίπτωση δηλητηρίου δεύτερης γενιάς, ή πολλαπλών δόσεων στην περίπτωση πρώτης γενιάς. Τα αντιπηκτικά βασίζουν τη δράση τους στην αναστολή του κύκλου της βιταμίνης Κ που έχει ως συνέπεια την αδυναμία παραγωγής των απαραίτητων στοιχείων για την πήξη του αίματος.
Το δηλητήριο, όμως, παραμένει στο σώμα των τρωκτικών, απειλώντας μεγαλύτερα ζώα που μπορούν να τα καταναλώσουν, όπως νυφίτσες, αλεπούδες και λύγκες. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η υποψήφια διδάκτορας στην άγρια ζωή και τη βιολογία της αλιείας του Πανεπιστημίου του Κλέμσον στις ΗΠΑ, Μέγκαν Π. Κίτινγκ, η οποία μελέτησε την έκθεση σαρκοφάγων άγριων θηλαστικών σε αντιπηκτικά τρωκτικοκτόνα. Σε ποσοστό 1/3 των περιπτώσεων θανάτων των ζώων που εξετάστηκαν η αιτία ήταν οι χημικές ουσίες που εντοπίζονται στα τρωκτικοκτόνα και ανιχνεύθηκαν στους ιστούς του ήπατός τους.
Ειδικότερα, εντοπίστηκαν δηλητήρια που χρησιμοποιούνται στα ποντικοφάρμακα δεύτερης γενιάς, που αναπτύχθηκαν από το 1970, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε κατοικημένες και αστικές περιοχές και μπορούν να σκοτώσουν έναν αρουραίο ή ένα ποντίκι με μία δόση.
Όπως επισημαίνει η ειδικός, τα δηλητήρια αυτά είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και η χρήση τους δε ρυθμίζεται στις περισσότερες χώρες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό σαρκοφάγων ζώων σε όλο τον κόσμο, ακόμα και τη μείωσή τους.
Η Κίτινγκ με την ομάδα της συνέταξαν κατάλογο με 34 είδη που εκτίθενται σε ποντικοφάρμακα, ανάμεσα στα οποία νυφίτσες, σκύλοι, αλεπούδες, λύγκες. Εκτιμούν, μάλιστα, πως μεγάλα σαρκοφάγα όπως οι λύκοι, έρχονται σε επαφή με ποντικοφάρμακο αφού έχουν καταναλώσει μικρότερα ζώα που με τη σειρά τους είχαν φάει τη δηλητηριώδη ουσία.
Κατά τη διάρκεια της διατριβής της, μάλιστα, βρέθηκε στη Νότια Καρολίνα όπου στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί ίχνη αντιπηκτικών τρωκτικοκτόνων σε ερυθρούς λύγκες. Συγκεκριμένα, οι συνήθειες και οι μετακινήσεις των ζώων παρατηρούνται από βιολόγους με τη χρήση συσκευών GPS από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020, τρεις λύγκες βρέθηκαν νεκροί εξαιτίας δηλητηρίασης από τρωκτικοκτόνο, συμπεριλαμβανομένων δύο θηλυκών που πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να μειωθεί από περίπου 30 σε μόλις 10. Αυτοί οι θάνατοι προσέλκυσαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και οδήγησαν στην εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης δηλητηρίων στην περιοχή, δίνοντας το έναυσμα για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις των ποντικοφαρμάκων στους λύγκες.
Όπως αναφέρει η ειδικός, το 19% των σαρκοφάγων που περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης ζουν σε περιοχές όπου έχει καταγραφεί έκθεση σε ποντικοφάρμακα στα άγρια ζώα. Εντούτοις, μόνο για το 2% των ειδών του Κόκκινου Καταλόγου τα τρωκτικοκτόνα αναγνωρίζονται ως απειλή, ενώ αυτό δεν ισχύει για το 19% που όμως είναι πιθανό να εκτίθενται στα ποντικοφάρμακα.
Σύμφωνα με την Κίτινγκ, λοιπόν, αυτό το στοιχείο υποδηλώνει πως οι ερευνητές της άγριας ζωής δεν έχουν πλήρη επίγνωση της εμβέλειας αυτών των δηλητηρίων.
Photo: Commons.wikimedia/ Summer M. Tribble (daughter of David R. Tribble)
Διαβάστε ακόμη
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα οινοποιεία της Ευρώπης
Νέα φάμπρικα φοροδιαφυγής με πανάκριβα κινητά χωρίς ΦΠΑ (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ