Οι πολιτικοί των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν ένα σημαντικό μήνυμα για όσους ανησυχούν για τις πυρκαγιές και τον καύσωνα: «Συνεχίστε τις διακοπές σας χωρίς φόβο».
Στην Ελλάδα, 20.000 άτομα εκκενώθηκαν από τη Ρόδο κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου λόγω των πυρκαγιών, με τον Βρετανό ΥΠΕΞ να συνιστά στους Βρετανούς να αποφύγουν το ταξίδι στο νησί.
Από την άλλη, όμως, η Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Όλγα Κεφαλογιάννη, υποστήριξε πως ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αφού μόνο «ένα μικρό μέρος του νησιού έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές».
«Δεν υπάρχουν προβλήματα στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Μόνο 10% με 20% του νησιού έχει επηρεαστεί από τις φωτιές», τόνισε η Υπουργός σε συνέντευξή της στο BBC, προσθέτοντας πως «όσον αφορά τους επισκέπτες, μόλις το 15% του συνόλου επηρεάστηκε. Όλοι είναι ασφαλείς».
Στην Ιταλία, όπου οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 46 βαθμούς Κελσίου στην Ρώμη τη στιγμή που στα βόρεια της χώρας καταγράφηκαν πλημμύρες και χαλάζι, ενώ το αεροδρόμιο του Παλέρμο έκλεισε την Τρίτη λόγω των πυρκαγιών, το μήνυμα της Ιταλίδας ομολόγου της κυρίας Κεφαλογιάννη, Ντανιέλα Σανταντσέ, είναι παρόμοιο: «Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αναμενόμενες και δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις υπηρεσίες τουρισμού μας οι οποίες παραμένουν σταθερές, βιώσιμες και διαφοροποιημένες».
Την ίδια άποψη είχε και η επικεφαλής του ιταλικού οργανισμού τουρισμού, Ιβάνα Γέλινιτς, η οποία υπογράμμισε πως «θέλω να διαβεβαιώσω τους επισκέπτες μας πως θα βρουν ένα καλό καλοκαιρινό κλίμα, ενώ δεν χρειάζεται να έχουν καμία ανησυχία».
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Politico, τα μηνύματα των πολιτικών έχουν καθησυχάσει τους τουρίστες.
Μόλις το 7% των ταξιδιωτών σύμφωνα με έρευνα του περασμένου Μαρτίου υποστήριξε πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις διακοπές τους, σύμφωνα με την European Travel Commission.
Αν και το 82% των ερωτηθέντων σύμφωνα με Ευρωβαρόμετρο του 2021 υπέδειξε πως θα άλλαζε τα πλάνα διακοπών του έτσι ώστε να είναι κλιματικά βιώσιμα, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται πως δεν επηρέασαν τις αποφάσεις των ταξιδιωτών αυτές.
Η μεγαλύτερη ανησυχία τους, αντιθέτως, ήταν το συνολικό κόστος των διακοπών και των ταξιδιών.
«Υπάρχει αύξηση των επισκεπτών σε χώρες όπως η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία», ανέφερε ο αναλυτής κλιματικής αλλαγής της Κομισιόν, Νταβίντ Γκαρσία Λεόν, προσθέτοντας πως «ο κύριος λόγος, όμως, είναι η αύξηση του κόστους και όχι οι καιρικές συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, η ανησυχία όσον αφορά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό αυξάνεται σημαντικά».
Σημειωτέον πως ο τουρισμός αποτελεί σχεδόν το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ απασχολεί 23 εκατομμύρια άτομα. Για τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ελλάδα, ο τουρισμός αποτελεί σχεδόν το 25% της οικονομίας.
Ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων ο οποίος μόλις έχει αρχίσει να ανακάμπτει από την πανδημία, ελπίζει πως οι δραματικές εικόνες με τους τουρίστες οι οποίοι περπατούν στους δρόμους με τις βαλίτσες τους με φόντο τις πυρκαγιές δε θα επηρεάσουν την τουριστική ζέση των ταξιδιωτών.
«Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι πως τα ταξιδιωτικά πρακτορεία θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική τους», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της European Travel Agents and Tour Operators, Ερίκ Ντρεσάν, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να κάνουμε τώρα ή την επόμενη εβδομάδα, αλλά υπάρχει αυξημένη ανησυχία. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση. Δεν υπάρχουν καύσωνες παντού. Είναι Ιούλιος και στη Γαλλία βρέχει». Ο Ντρεσάν, παράλληλα, υποστηρίζει πως «η Ελλάδα προωθεί το αφήγημα του τουριστικού προορισμού όλο το χρόνο. Δε χρειάζεται να πάει Ιούλιος και Αύγουστος για να την επισκεφτείτε».
Αν και το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές», ήταν σαφές, είναι ξεκάθαρο πως η διεθνής πολιτική σκηνή έχει μόλις αρχίσει να «ξυπνάει».
Το European Parliament Tourism Task Force, ειδική ομάδα η οποία δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον τομέα του τουρισμού έχει προσηλωθεί στην βελτίωση της ψηφιοποίησης και της διευκόλυνσης των ταξιδιωτών, αλλά δεν έχει λάβει μέτρα για ανάλυση της επίδρασης την οποία έχει η κλιματική αλλαγή.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η στρατηγική της Κομισιόν για τον τουρισμό αναφέρει πως «τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνονται στα βιώσιμα πλάνα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο», ενώ υποστηρίζει πως οι τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να λάβουν βήματα για να χρησιμοποιήσουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και έρευνας του προγράμματος Adaptation to Climate Change Mission του Horizon Europe.
Μεγάλο μέρος της προσπάθειας της Κομισιόν προσηλώνεται στην ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των μεταφορών, αντί για την προσαρμογή του τουριστικού τομέα στην κλιματική αλλαγή.
Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, Λούκας Μπεράρντ-Σενού, «ο κίνδυνος πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί, επηρεάζοντας τις τουριστικές περιοχές ιδιαίτερα της Μεσογείου. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες θα παίρνουν τα βουνά το καλοκαίρι, τη στιγμή που τα αστικά κέντρα και τα νησιά της Μεσογείου θα βράζουν».
Διαβάστε ακόμη:
Ασύλληπτο: Στα $20 δισ. η ακίνητη περιουσία του Mr. Zara – Πού επενδύει τώρα
Πρόστιμα 25.000 ευρώ σε 5 πρατήρια καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία
Ράλι για τη μετοχή της Meta – Επιστρέφει στα επίπεδα προ της μεγάλης βουτιάς του 2022
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ