Της Ελένης Στεργίου

Με τη ΔΕΗ κάνουν πρεμιέρα οι δανειστές στην Αθήνα, κατά την πρώτη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση το απόγευμα. Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα επικυρώσει τη συμφωνία για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ η συζήτηση για τις χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος ανοίγει παράθυρο για νέες μελλοντικές αυξήσεις στους ήδη φουσκωμενους λογαριασμούς.

Παρά τους κυβερνητικούς ελιγμούς περί διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, η πώληση της «ιερής αγελάδας» της ενέργειας είναι γεγονός και το Μέγαρο Μαξίμου -σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας -άνοιξε και επισήμως την πόρτα σε ιδιώτες επενδυτές για τις μονάδες της ΔΕΗ και την πώληση του 17% που παραμένει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Επιπλέον, οι νέοι υπολογισμοί στις χρεώσεις ρεύματος, όπως τα ΥΚΩ, αναμένεται να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση αφού ενδέχεται να φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Και υδροηλεκτρικές μονάδες θα έχει η συμφωνία

Σε πρώτη φάση η παραχώρηση παγίων της ΔΕΗ δεν θα περιλαμβάνει υδροηλεκτρικές μονάδες (μόνο λιγνιτικές), καθως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στις τάξεις των συνδικαλιστών. Βέβαια, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν τολμά να εξηγήσει στους βουλευτές της συγκυβέρνησης ότι η συμφωνία δεν θα αποκλείει τη μελλοντική πώληση και υδροηλεκτρικών αν η κατάσταση της ΔΕΗ δεν βελτιώνεται και δεν μειώνει το μερίδιο στην ελληνική αγορά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο που γράφεται από τους θεσμούς θα υπάρχει αναφορά για υπό όρους συµπερίληψη των υδροηλεκτρικών στο προς διάθεση πακέτο μονάδων της ΔΕΗ.Ξεκινά άμεσα η συνεργασία της ΔΕΗ µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταρτιστεί το χαρτοφυλάκιο των προς πώληση μονάδων, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο σε επενδυτές (market test) και ανάλογα µε το ενδιαφέρον θα δημιουργηθούν ένα ή περισσότερα πακέτα προς πώληση. Επίσης, μέχρι τέλος του 2017 θα γίνει ο διαγωνισμός και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα μεταφερθούν σε τρίτους οι μονάδες.

Αναλυτικά, η συμφωνία στα ενεργειακά περιλαμβάνει:

-την πώληση του 40% των λιγνιτικων αλλά και υδροηλεκτρικών ( μελλοντικά) μονάδων της ΔΕΗ, περιλαμβανομένων των ορυχείων. Αρχικώς, θα γινει market test σε λιγνιτικές μονάδες και εφόσον δεν υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον ή και δεν είναι ικανοποιητική η πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, τότε θα προχωρήσει η πώληση και υδροηλεκτρικών. Ο υπουργός Ενέργειας προσπαθεί στις διαπραγματεύσεις να μειώσει το ποσοστό των μονάδων κάτω του 40%. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να σημειώσει απώλεια μεριδίου 12% και να πιάσει δηλαδή τον μνημονιακό στόχο 75,24% τον Δεκέμβριο, κατι εξαιρετικά δύσκολο με αποτέλεσμα οι υδροηλεκτρικές μονάδες να συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο της τρόικας. Θέμα είναι και η εξαγορά των μονάδων της ΔΕΗ απο εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές ρεύματος στην ελληνική αγορά.

-Την εφαρμογή των ΝΟΜΕ και σχετικά με τις ποσότητες διατηρείται η ίδια λογική. Δηλαδή αυξάνουν οι προς δημοπράτηση ποσότητες, αφού κάθε χρόνο προστίθενται στις παλιές, οι νέες υποχρεώσεις. Φτάνουμε στο 20% το 2017, στο 33% το 2018 κ.λπ. Ωστόσο από το 2018 θα αρχίσει να γίνεται προσαρμογή προς τα κάτω, στο βαθμό που θα έχουν πωληθεί μονάδες της ΔΕΗ. Θα προβλέπεται η υποχρέωση να διαθέτουν ποσότητες παραγωγής σε δημοπρασίες NOME και οι πιθανοί αγοραστές λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ανάλογα όμως με το προφίλ τους, δηλαδή με το αν θα έχουν στη διάθεσή τους άλλες μονάδες (και ποιού καυσίμου) ή όχι.

-Η ελληνική πλευρά να πρέπει να αναλάβει υποχρεώσεις για τις μεταρρυθμίσεις της ηλεκτρικής αγοράς, όπως ο έγκαιρος υπολογισμός και η ανάκτηση των ΥΚΩ παρελθόντων χρόνων και η είσπραξη των ΥΚΩ στα επόμενα χρόνια. Αποτελεί μια χρέωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που φουσκώνει τους ήδη ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος. Αποτελεί ενα λεπτό θέμα δύσκολο καθώς το εχει άμεση αντανάκλαση στους πολίτες άρα και πολιτικό κόστος.

Να σημειωθεί οτι η χρέωση ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση. Έτσι Μέχρι τις 1600 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 0,00699 ευρώ/kWh. Από τις 1601 έως τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση ανεβαίνει στις 0,0157 ευρώ/kWh. Από τις 2001 έως τις 3000 κιλοβατώρες η χρέωση πάει τα 0,03987 ευρώ/kWh ενώ πάνω από 3000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,0448 ευρώ/kWh. Ετσι, αν ενα νοικοκυριό ξεπεράσει κατα λιγο την πρώτη κλίμακα ο λογαριασμός της ΔΕΗ μπορεί να υπερδιπλασιαστεί!

-Μεταρρυθμίσεις στην αγορά αερίο, με αγκάθι την απαίτηση της Κομισιόν να μη συμμετέχει η ΔΕΠΑ στις υφιστάμενες Επιχειρήσεις Αερίου (ΕΠΑ).

Η λίστα με τις μονάδες προς πώληση

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την κατάρτιση του χαρτοφυλακίου των μονάδων που εφόσον χρειαστεί θα διατεθούν προς πώληση. Η τελική επιλογή θα γίνει από ένα χαρτοφυλάκιο 13 ενεργών λιγνιτικών μονάδων:

lignitika

Η λίστα με τα υδροηλεκτρικά για μονάδες άνω των 5 MW είναι:

ydro hlektrika