Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να οδηγείται σε κάποια ειρηνική διευθέτηση. Αλλά ακόμη κι αν με ένα μαγικό ραβδάκι σταματούσαν να πέφτουν βόμβες, να καταστρέφονται εργοστάσια και διυλιστήρια, ο ουκρανικός λαός και πάλι δεν θα ήταν ασφαλής. Ο λόγος είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, στα ζώα και στη φύση.
Στη Διάσκεψη του Ντουμπάι για την Κλιματική Αλλαγή τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσιάστηκε σχετική μελέτη. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι στο ότι τον πρώτο ενάμιση χρόνο του πολέμου απελευθερώθηκαν 150 εκατομμύρια τόνοι CO2, που βλάπτουν το κλίμα όσο ακριβώς οι συνολικές εκπομπές CO2 του Βελγίου για έναν χρόνο.
Τα πάντα μολυσμένα
Πρόσφατη ανάλυση μιας αμερικανο-ουκρανικής ερευνητικής ομάδας δίνει πιο λεπτομερή στοιχεία: Η καταστροφή του τοπίου, οι βομβαρδισμοί, οι δασικές πυρκαγιές, η αποψίλωση των δασών και η ρύπανση έχουν επηρεάσει το 30% των προστατευόμενων περιοχών της Ουκρανίας.
Η ομάδα με επικεφαλής τον Ντάνιελ Χριχορστούκ, ομότιμο καθηγητή στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Ασφάλειας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις των ΗΠΑ, φοβάται ότι οι οικολογικές καταστροφές θα συνεχιστούν, ιδίως μετά τον έλεγχο από τη Ρωσία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια και της καταστροφής του φράγματος της Καχόβκα.
Εκτός αυτού έχουν μολυνθεί ο αέρας, το νερό και το έδαφος με χημικές ουσίες σε μεγάλη κλίμακα, ενώ το 30% της Ουκρανίας είναι μολυσμένο με νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί. Οι πιο επικίνδυνες ουσίες στα πυρομαχικά είναι οι εκρηκτικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW