Σε πορεία αποκλιμάκωσης παρά τα διεθνή σύννεφα βρίσκονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2024, σφραγίζοντας μια πορεία που χαρακτηρίστηκε από μειωμένες τιμές μέχρι το πρώτο εξάμηνο του έτους και συνεχίστηκε με ισχυρές αναταράξεις και μεγάλες διακυμάνσεις τιμολογίων από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Την Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου σκαρφάλωσε στα 47,7 ευρώ η μεγαβατώρα μετά τις αμφιβολίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας διαμετακόμισης αερίου πριν από το τέλος του έτους, οπότε λήγει η τρέχουσα συμφωνία με την Ουκρανία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 5% καθώς η συμφωνία αυτή καλύπτει το 5% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου και οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι δύσκολο να επιτευχθούν καθώς η Gazprom έχει μακροχρόνια συμβόλαια που δύσκολα αλλάζουν.
Αν επομένως δεν υπάρξει κάποια νέα αιφνίδια ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου τις επόμενες μέρες, ο Δεκέμβριος προβλέπεται να κλείσει με μείωση της χονδρεμπορικής, η οποία την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 129 ευρώ η μεγαβατώρα μειωμένη κατά 5,81% σε σχέση με τον Νοέμβριο που ήταν στα 137,42 ευρώ η μεγαβατώρα αλλά υψηλότερη από τον Οκτώβριο που έκλεισε στα 90 ευρώ.
Τα νέα τιμολόγια θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές ενέργειας ανήμερα την Πρωτοχρονιά χωρίς να αποκλείεται ανακοινώσεις να γίνουν και νωρίτερα από την πλευρά κυρίως των μεγάλων καθετοποιημένων παρόχων.
Ήδη με διατήρηση του ίδιου τιμολογίου θα πορευτεί τον πρώτο μήνα του έτους η Metlen, η οποία έσπευσε να ανακοινώσει τα τιμολόγιά της μία εβδομάδα νωρίτερα. Το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας από τον Ιούλιο παραμένει στην τιμή των 15,9 ευρώ η κιλοβατώρα. Τον περασμένο μήνα, η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε γενναία έκπτωση τιμολογίων 68%, κατεβάζοντας την πράσινη κιλοβατώρα στα επίπεδα των 15,5 λεπτών.
Το υπουργείο αναμένεται να διατηρήσει σε αντίστοιχα επίπεδα τη συμβολική επιδότηση που τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 1,5 λεπτό για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και σε 3,5 λεπτά για τους κατόχους του κοινωνικού τιμολογίου.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις το ΥΠΕΝ φαίνεται να έχει καταλήξει στο αρχικό μοντέλο της κρατικής ενίσχυσης με βάση τον κανόνα De Minimis.
Ο κανόνας αυτός ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 300.000 ευρώ (από 01/01/2024 το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ αυξήθηκε σε 300.000 ευρώ με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Οι επιδοτήσεις θα αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 35KwA και θα χορηγηθούν αναδρομικά για Δεκέμβριο –Γενάρη πιθανώς αν χρειαστεί και για το Φεβρουάριο. Ωστόσο αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ δεν αποκλείουν η οικονομική στήριξη να διανεμηθεί με μοναδικό κριτήριο τα όρια των μικρών επιχειρήσεων που είναι μέχρι 10 εκατ. τζίρος και 50 άτομα προσωπικό. Απομακρύνεται εντελώς το ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ήταν ένα σενάριο που φαίνεται να έπεσε στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα αλλά αποσύρθηκε καθώς κρίνεται ότι με τις παρούσες συνθήκες και με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί δεν κρίνονται αναγκαία τέτοια μέτρα.
Για σήμερα η τιμή χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώνεται στα 119 ευρώ η μεγαβατώρα, με την μέγιστη τιμή της ημέρας να είναι τα 166 ευρώ και η ελάχιστη τα 55 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Τα 3+1 προγράμματα για στέγαση και ενεργειακή αναβάθμιση
Japan Tobacco: Ο στόχος της παγκόσμιας επέκτασης και ο ρόλος της Ελλάδας (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα