search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πλαστικά Κρήτης: Πώς «ισοφαρίζουν» την ενεργειακή κατανάλωση με πράσινη ενέργεια

Το «πράσινο» αποτύπωμα μιας ελληνικής πολυεθνικής – Το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ αντιστοιχεί στο 98% της καταναλισκόμενης ενέργειας στις εγχώριες εγκαταστάσεις του Ομίλου – Η ενίσχυση της μονάδας ανακύκλωσης πλαστικών

Η «Πλαστικά Κρήτης» είναι γνωστή ως μία από τις λίγες ελληνικές πολυεθνικές που εδώ και χρόνια διαθέτουν ισχυρή παρουσία εντός και εκτός συνόρων στον τομέα της core δραστηριότητάς τους.

Ωστόσο, πέρα από αυτό καταγράφουν και σημαντικές επιδόσεις σε επίπεδο «πράσινου» αποτυπώματος και ειδικότερα στον «ισολογισμό» μεταξύ ενεργειακής κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Και εδώ ο κραταιός όμιλος της οικογένειας Λεμπιδάκη εμφανίζει μια αξιοζήλευτη αναλογία, καθώς για τη διετία 2019 – 2020 το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ αντιστοιχούσε στο 98% της καταναλισκόμενης ενέργειας στις εγχώριες εγκαταστάσεις του.

Συγκεκριμένα, το 2019 η απαίτηση σε ενέργεια των εγκαταστάσεων της Πλαστικά Κρήτης ανήλθε σε 40.326 MWh και η παραγόμενη ενέργεια εγκαταστάσεων ΑΠΕ της ίδιας ανήλθε σε 42.647 MWh, υπερκαλύπτοντάς την.

Αντίστοιχα, το 2020 η απαίτηση σε ενέργεια των εγκαταστάσεων της Πλαστικά Κρήτης αυξήθηκε σε 44.869 MWh και η παραγόμενη ενέργεια εγκαταστάσεων ΑΠΕ της ίδιας ανήλθε σε 41.220 MWh.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία και οι θυγατρικές της δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή πλαστικών φύλλων 3-στρώσεων για αγροτικές εφαρμογές, σωλήνων πολυαιθυλενίου, γεωμεμβρανών Masterbatches (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών), ανακυκλωμένων πλαστικών, καθώς και στην παραγωγή αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Πλαστικά Κρήτης» έχει «ανακαλύψει» την πράσινη ενέργεια ήδη από το 2003 και μέχρι σήμερα έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί αιολικό πάρκο ισχύος 11,9 MW στην Ανατολική Κρήτη, από το οποίο παράγει ετησίως περίπου 41.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και 5 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 2,34 MW.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 εξαγόρασε το 51% της εταιρείας «Φωτοβολταϊκά Τραγανού ΑΕ» που έχει στην κυριότητά της ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ονομαστικής ισχύος 1,98 MW, εγκατεστημένο στον νομό Ηλείας και έχει υπογράψει σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με το ΛΑΓΗΕ, η οποία λήγει το 2031.

Ακόμη, η «Πλαστικά Κρήτης» συμμετέχει με ποσοστό 24% στην εταιρεία «Sunpartners Ενεργειακή Α.Ε.», η οποία έχει σκοπό την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στον Νομό Κιλκίς. Η υλοποίηση της επένδυσης, ωστόσο, θα καθυστερήσει, λόγω μη ύπαρξης επαρκούς ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο του νομού Κιλκίς, καθώς απαιτείται υποσταθμός ΥΜΤ (υψηλής μέσης τάσης).

Πέρα από την περιβαλλοντική σημασία και τη συμβολή στην τοπική οικονομία, οι μονάδες αυτές διασφαλίζουν, μακροπρόθεσμα, το ανταγωνιστικότερο κόστος ενέργειας για την επιχείρηση. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους όπως η παρούσα, όπου το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί.

Παράλληλα, εκτός από την Ελλάδα βρίσκεται σε στάδιο μελέτης και αδειοδότησης η κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού 3 MW σε όμορο οικόπεδο με το εργοστάσιο του Ομίλου στη Ρουμανία.

Η μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών που λειτουργεί στο εργοστάσιό της στο Ηράκλειο, με δυναμικότητα 8.000 τόνους ανά έτος. Η μονάδα ανακυκλώνει αγροτικά, βιομηχανικά και αστικά πλαστικά απορρίμματα, δίνεται όμως ιδιαίτερη έμφαση στα χρησιμοποιημένα πλαστικά θερμοκηπίων, τα οποία συγκεντρώνονται σε ειδικά κέντρα συλλογής που έχει δημιουργήσει στις κύριες θερμοκηπιακές περιοχές, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών χρησιμοποιείται σε ειδικά προϊόντα της εταιρείας (π.χ. φύλλα για κοινές χρήσεις, φύλλα ενσίρωσης, φύλλα περιτύλιξης και μασούρια συσκευασίας, κ.ά.). Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία νέος εξοπλισμός για την ανακύκλωση παλαιωμένων πλαστικών φύλλων θερμοκηπίων και εντός του 2022 σχεδιάζεται περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας ανακύκλωσης.

 

Exit mobile version