Η καταπολέμηση των ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, φαντάζει μια όλο και πιο δύσκολη υπόθεση τα τελευταία χρόνια. Ο άνισος χαρακτήρας αυτής της νέας μάχης έχει γίνει αισθητός από την Ελλάδα μέχρι και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καλιφόρνια. Ο αγώνας, όμως, για την εφεύρεση νέων και καινοτόμων λύσεων που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ μοιάζει να είναι μια υπόθεση που κατά κάποιο τρόπο έχει ελληνικό χαρακτήρα.
Ο ομογενής Πίτερ Διαμαντής, διεθνούς φήμης πρωτοπόρος στον τομέα της καινοτομίας, δεν είναι γνωστός για τους χαμηλούς στόχους που βάζει. Αυτή τη φορά, το νέο πρόβλημα που έχει βαλθεί να λύσει μαζί την αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, την ομογενή επιχειρηματία Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς και τον συνεργάτη του, Γιάννη Ψάλτη, είναι οι δασικές πυρκαγιές.
Παρά το υψηλό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, οι τεχνολογίες διαχείρισης των πυρκαγιών δεν έχουν εξελιχθεί σημαντικά εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, ο κ. Διαμαντής δεν ενδιαφέρεται απλώς να τις σβήσει. Αυτό που στην ουσία θέλει να κάνει είναι να τις εξαφανίσει. Για αυτό τον στόχο, είναι έτοιμος να διαθέσει 11 εκατομμύρια δολάρια μέσω του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «X PRIZE». Πρόκειται για μια οργάνωση που πρωταγωνιστεί στη διεκπεραίωση διαγωνισμών που προσφέρουν κίνητρα για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων της ανθρωπότητας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με μια λαμπερή εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, η οργάνωση γιόρτασε την έναρξη του παγκόσμιου διαγωνισμού «XPRIZE Wildfire». Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και θα απονείμει 11 εκατομμυρία δολάρια σε διαγωνιζόμενες ομάδες που θα παράγουν καινοτόμες τεχνολογικά ιδέες για τον τερματισμό των καταστροφικών πυρκαγιών. Η αποστολή του διαγωνισμού είναι να συνδυαστούν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα drones και οι αισθητήρες προκειμένου οι πυρκαγιές να ανιχνεύονται και να σβήνονται μέσα σε χρόνο ρεκόρ, καθώς αυτό είναι εύκολο να γίνει πριν αυτές εξαπλωθούν. Πρόσφατα, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο έδωσαν προτεραιότητα στις καταστροφικές πυρκαγιές ως μια απειλή για το περιβάλλον, την οικονομία και την ασφάλεια.
Ο Διαγωνισμός «XPRIZE Wildfire»
Ο διαγωνισμός «XPRIZE Wildfire» θα δώσει κίνητρα σε ομάδες να καινοτομήσουν σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών πάνω σε δύο συμπληρωματικούς τομείς που έχουν σχεδιαστεί για να μεταμορφώσουν τον τρόπο ανίχνευσης, διαχείρισης και καταπολέμησης των πυρκαγιών:
– Στον τομέα «Διαστημική Ανίχνευση Πυρκαγιάς» (Space-Based Wildfire Detection & Intelligence), οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα λεπτό για να ανιχνεύσουν με ακρίβεια όλες τις πυρκαγιές σε μια έκταση που θα είναι μεγαλύτερη από ολόκληρες πολιτείες των ΗΠΑ ή χώρες και 10 λεπτά για να χαρακτηρίσουν με ακρίβεια και να παρουσιάσουν τα δεδομένα στους υπεύθυνους πυρόσβεσης στο έδαφος με τα λιγότερα λάθη.
– Στον τομέα «Αυτόνομη Ανταπόκριση σε Πυρκαγιές» (Autonomous Wildfire Response), οι ομάδες θα έχουν 10 λεπτά για να ανιχνεύσουν και να καταστείλουν αυτόνομα μια πυρκαγιά υψηλού κινδύνου σε μια δύσκολη περιβαλλοντικά περιοχή 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
– Το βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων «Lockheed Martin Accurate Detection Intelligence Bonus Prize» θα απονεμηθεί για καινοτομίες στον ακριβή εντοπισμό των πυρκαγιών.
Ποιος είναι ο Πίτερ Διαμαντής
Γεννημένος στις 20 Μαΐου 1961, ο Πήτερ Διαμαντής είναι Ελληνοαμερικανός μηχανικός, ιατρός και επιχειρηματίας, γνωστότερος ως ο ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος X Prize Foundation, ως συνιδρυτής του Singularity University στη Σίλικον Βάλλεϋ και ως ένας από τους συγγραφείς σειράς βιβλίων με μεγάλη απήχηση. Πράλληλα, υπήρξε υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Διαστήματος (International Space University) και της εταιρείας Planetary Resources για την εκμετάλλευση των αστεροειδών.
Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Ελλάδα, αμφότεροι εργάστηκαν στον ιατρικό κλάδο. Από πολύ μικρή ηλικία ο Πήτερ εξεδήλωσε ένα έντονο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του διαστήματος. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε να δίνει διαλέξεις για το διάστημα στα μέλη της οικογένειάς του και σε φίλους του, ενώ στα 12 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Σχεδιασμού Πυραύλων Estes για την κατασκευή ενός συστήματος εκτοξεύσεων ικανού να εκτοξεύει τρεις πυραύλους ταυτοχρόνως.
Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1979, σπούδασε για ένα έτος στο Κολέγιο Χάμιλτον της Ν. Υόρκης και μετά μετεγγράφηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για να σπουδάσει φυσική και βιολογία. Δευτεροετής ήδη στο ΜΙΤ, το 1980, ίδρυσε μαζί με συμφοιτητές του τον διεθνή οργανισμό Students for the Exploration and Development of Space («Φοιτητές για την Εξερεύνηση και Ανάπτυξη του Διαστήματος»).
Αποφοίτησε από το MIT το 1983 με πτυχίο στην αεροδιαστημική μηχανική. Στη συνέχεια εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για το δίπλωμα της ιατρικής (που στις ΗΠΑ αποτελεί μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών). Το 1986 ωστόσο διέκοψε τις σπουδές του στην ιατρική και επέστρεψε στο MIT για ένα master στην αεροναυτική και αστροναυτική, διεξάγοντας έρευνα στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA, στο Εργαστήριο Επανδρωμένων Σκαφών του MIT και στο Βιοϊατρικό Ινστιτούτο Whitehead του ΜΙΤ. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Χάρβαρντ και ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην ιατρική.
Η φιλία με τον Έλον Μασκ
Ο Ελληνοαμερικανός Πίτερ Διαμαντής γνωρίζει τον ιδρυτή της Tesla και της SpaxeX δώ και 18 χρόνια. Δηλαδή πολύ πριν o Έλον Μασκ γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, από τότε που κινδύνευε με χρεοκοπία καθώς προσπαθούσε να φτιάξει έναν πύραυλο ικανό να πάει στο διάστημα.
Σύμφωνα με παλαιότερη ανάρτησή του στα social media, o Διαμαντής είχε την ευκαιρία να δει την μετεωρική άνοδό του σε αυτόν που σήμερα είναι κατά κοινή ομολογία, ο σπουδαιότερος επιχειρηματίας της εποχής μας. «Το πέτυχε γιατί λειτουργεί με το «σκεπτικό της πρώτης αρχής», έγραφε ο κ. Διαμαντής.
Διαβάστε ακόμη
Ο «χάρτης» του νέου φόρου: «Kουρεμένος» ΕΝΦΙΑ για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες
Ηλεκτροκίνηση: Το 12% των 480.000 σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη λειτουργεί με συνεχές ρεύμα
Πτώση 47% για τη μετοχή της Bed Bath & Beyond στη Φρανκφούρτη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ