Ο Φεβρουάριος ολοκληρώθηκε με ακραία ζέστη στο νότιο ημισφαίριο και υψηλές θερμοκρασίες άτυπες για το χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου, αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επισημαίνοντας πως οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται από τον Ιούνιο του 2023, έχοντας καταγράψει επτά διαδοχικά παγκόσμια ρεκόρ, ενώ παράλληλα «κόκκινο» χτύπησε και η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Αλβάρο Σίλβα, περιβαλλοντολόγο του οργανισμού, μπορεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο να έχει οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας, ωστόσο η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα αυτής της μεταβολής.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (εκτός από το βορρά) η μέση θερμοκρασία του Φεβρουαρίου ήταν τουλάχιστον 2 βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από την κανονική. Σε ορισμένα τμήματα της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, μάλιστα, οι αποκλίσεις από το κανονικό ήταν ακόμη μεγαλύτερες φτάνοντας τους 4-6 βαθμούς Κελσίου, παρατηρεί ο WMO. Έτσι, ο Φεβρουάριος του 2024 ήταν πιθανότατα ο θερμότερος ή ένας από τους θερμότερους που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.
Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, και τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη όπου καταγράφονται ιστορικά χαμηλά επίπεδα χιονιού.
Γαλλία, Αυστρία, Βοσνία, Ιταλία βλέπουν τα χιονοδρομικά τους κέντρα σχεδόν γυμνά από χιόνι, την περίοδο που συνήθως είναι αιχμής για τα χειμερινά σπορ.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, μάλιστα, δεν προβλέπεται περιθώριο βελτίωσης, αφού η εποχή της πλούσιας χιονόστρωσης δείχνει να έχει ήδη παρέλθει εξαιτίας της περιβαλλοντικής κρίσης.
Όπως αναφέρει η μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου του Γουοτερλού στον Καναδά η βιομηχανία των χιονοδρομικών στις ΗΠΑ έχει χάσει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες εξαιτίας της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Από παλαιότερες μελέτες προκύπτει ότι σε πολλές περιοχές οι χιονοπτώσεις αντικαθίστανται από βροχοπτώσεις εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας. Κατά συνέπεια η περίοδος λειτουργίας των χιονοδρομικών έχει μειωθεί κατά 5-7 ημέρες τις τελευταίες δεκαετίες, κοστίζοντας στη βιομηχανία κατά μέσο όρο 252 εκατ. δολάρια ετησίως από τα χαμένα έσοδα και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής τεχνητού χιονιού.
Ο Ντάνιελ Σκοτ, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Γουτοτερλού και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι «πιθανότατα έχει παρέλθει η εποχή αιχμής της χιονοδρομικής περιόδου» προσθέτοντας πως η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα για τη βιομηχανία του σκι και τον τομέα του τουρισμού.
«Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ αυτό το χειμώνα έδωσαν μια πρόγευση του μέλλοντος. Δοκιμάστηκαν τα όρια της τεχνητής χιονόστρωσης σε πολλές περιοχές και επηρέασαν τις επισκέψεις εκατομμυρίων σκιέρ και τις επιλογές προορισμών», συμπλήρωσε.
Ακόμα και αν το τεχνητό χιόνι ήταν ένα μέσο για τη επιβίωση των κέντρων, η μελέτη υποστηρίζει ότι πλέον ούτε αυτή αποτελεί βιώσιμη λύση με τους ερευνητές να τάσσονται υπέρ μιας συντονισμένης προσπάθειας για τη μείωση των εκπομπών και τη διερεύνηση βιώσιμων πρακτικών.
Τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν προειδοποιητική έκκληση για τη βιομηχανία του σκι και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αφού οι οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς μια πρόβλεψη, αλλά πραγματικότητα. Οι ειδικοί, επομένως, τονίζουν ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Γιατί μας αφορά όλους το χιόνι που εξαφανίζεται
Η έλλειψη χιονιού, ωστόσο, δεν απειλεί μόνο τα χιονοδρομικά κέντρα -που στο μεταξύ επιχειρούν να βρουν εναλλακτικές για να προσεγγίσουν επισκέπτες ανοίγοντας τις πύλες τους για περιπάτους και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες- αλλά θέτει σε κίνδυνο και τα αποθέματα νερού, αφού το χιόνι όταν λιώνει τροφοδοτεί τους ποταμούς κατά τη διάρκεια της Άνοιξης.
Οι λεκάνες απορροής ποταμών σε όλο τον κόσμο «στεγνώνουν» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής απειλώντας την παροχή πόσιμου και αρδευτικού νερού σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Μπουρακόφσκι, επιστήμονας γήινων συστημάτων του Πανεπιστημίου του Νιου Χαμσάιρ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για τη μείωση της χιονοστρώσης σε δεκάδες λεκάνες απορροής ποταμών στο βόρειο ημισφαίριο. Μάλιστα, η ειδικός μιλώντας στο δίκτυο Euronews τόνισε ότι το λιώσιμο του χιονιού θα επιταχύνεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, ακόμα και αν η αύξηση είναι της τάξης τους ενός βαθμού Κελσίου.
Οι μελλοντικές συνθήκες χιονιού εξαρτώνται «από την πορεία που θα ακολουθήσουμε για να δράσουμε για το κλίμα», επισήμανε η Μπουρακόφσκι.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)
«Hydra’s Art Residencies»: Η περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης και το νέο σφυρί (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ